Нітрати на межі допустимого. Чи безпечні кавуни та дині, які продають на ринку: ми перевірили для вас

Нітрати на межі допустимого. Чи безпечні кавуни та дині, які продають на ринку: ми перевірили для вас

Серпень та вересень є місяцями, коли кавуни та дині заполоняють прилавки ринків, супермаркетів та магазинів. Та чи є вони безпечними та де купувати вигідніше, перевірили журналісти «20 хвилин».

Не тільки з Півдня України великі ягоди потрапляють на стіл до тернополян. Їх також привозять і з Туреччини, Узбекистану, Казахстану. Та в різних місцях ціна на дині та кавуни відрізняється.

Скільки коштують плоди

Як виявилося, ціна за наш вітчизняний кавун в середньому складає 8- 10 гривень. Закордонні баштанні культури коштують дорожче, особливо, якщо вони без кісточок. Продавчині на ринку розповіли, що всі кавуни до них завозять із Херсонщини.

Відео дня

А от ціна на дині дуже відрізняється. Вісім гривень за кілограм на ринку вартують побиті, або ті, що вже починають гнисти дині. Херсонські дині вартують в середньому 15-20 гривень. Є і незвичні плоди. Так, на ринку продають дині, привезені з Казахстану.

 – Такі дині відрізняються за смаком, а відповідно - і за ціною. Не скажу, що вони солодші, але відмінності є, – каже продавчиня Наталя.

 У супермаркетах ціна на дині також не сильно відрізняється від магазинної та ринкової. Щоправда, є там і плоди геть незвичної для нас форми, привезені з-за кордону.

Нітрати на межі допустимого. Чи безпечні кавуни та дині, які продають на ринку: ми перевірили для вас, фото №1 на сайті 20minut.ua

«Вже виявляли нітрати»

Для перевірки на наявність нітратів, журналісти «20 хвилин» придбали кавун та диню в одній з точок на ринку та віднесли їх в лабораторію , яка розміщується на Центральному ринку.

Нітрати на межі допустимого. Чи безпечні кавуни та дині, які продають на ринку: ми перевірили для вас, фото №2 на сайті 20minut.ua

Провідна лікарка ветеринарно-санітарної експертизи Наталя Остапів розповіла, що цьогоріч вже були випадки, коли в кавунах та динях фіксували перевищення вмісту нітратів.

– Кавун, який ми тільки що перевірили, має два міліграми сирої маси нітратів  на кілограм при гранично допустимій кількості 60 міліграмів на кілограм, – каже лікарка. – Дуже рідко можна зустріти такий хороший показник. Концентрація сирої маси нітратів для дині повинно не перевищувати 90 міліграмів на кілограм. У дині, яку нам принесли на перевірку 89.8 міліграмів сирої маси нітратів на кілограм, тобто це ще допустима норма, але вже на межі. Цьогоріч ми вже фіксували перевищення нітратів в баштанних культурах - у двох партіях динь та трьох партіях кавунів.

Також лікарка розповіла, що на вміст нітратів перевіряють кожну партію кавунів та динь, що потрапляє на ринок. Частіше перевищення фіксують в липні, коли перші партії кавунів тільки з'являються в торгових точках.

Читайте також, як вибрати солодкий та стиглий кавун на ринку

А ви цьогоріч вже смакували кавун чи диню? Як ви обираєте ці баштанні культури? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Zeo
    Ну побачили забагато нітратів і що? Може повідомили поліцію щоб ті перевірили утилізацію? Все рівно пішло воно кудись на продаж в інше місце, чи може хтось бачив під місто звалище шкідливих кавунів

keyboard_arrow_up