Кому «з молотка» продали Будинок залізничників за 32 млн? Чи є він історичною цінністю для Тернополя

Кому «з молотка» продали Будинок залізничників за 32 млн? Чи є він історичною цінністю для Тернополя
  • 19 листопада провели аукціон з продажу Будинку залізничників.
  • Продали його за 32 мільйони гривень.
  • Хто новий власник? І що про нього відомо?
  • Про історію будівлі розповідають фахівці. 
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про ваші права і бути незалежними! 

На майданчику публічних закупівель завершились торги на Будинок науки і техніки, що тернополяни називають Будинком залізничників.

Торги відбулися 19 листопада. Взяли участь у них аж вісім учасників. Переможцем стала львівська фірма — Товариство з обмеженою відповідальністю  «АДР-ТРАНС-ГРУП». Вона запропонувала найвищу суму.

Перш, ніж перейти до торгів, учасників і того, що ж там планують зробити, згадаймо про саму споруду, без сумніву, культову для Тернополя.

Відео дня

Історія Будинку

Будинок культури розташований неподалік міського стадіону на проспекті Бандери.

У сучасний період Будинок найактивніше використовувався у День залізничника, інші свята, пов'язані із залізницею. Також там були різні гуртки, наприклад, танцювальні. 

За даними фахівців, Будинок звели у 50-60-их роках минулого століття. 

«На фронтоні Будинку у 1960 році з'явився напис: «Клуб залізничників». Це одна з кращих архітектурних споруд оновленого Тернополя. Тут все передбачено, зроблено зі смаком, зі всіма зручностями для відпочиваючих. В кімнатах, залах, а їх тут понад двадцять, можуть відпочити, як кажуть, до душі люди різного віку. До послуг відвідувачів бібліотечна кімната з просторим читальним залом. Для любителів музики теж окреме приміщення. А ви захоплюєтесь грою в більярд? Будь ласка, підніміться на другий поверх. Там чудовий більярдний зал. Шахістам теж не доведеться нудьгувати. Коли ж хто бажає послухати лекцію про міжнародне становище, хай заходить у лекційний зал. Тут просторо, багато світла. А ви, поспішаючи в клуб, не встигли пообідати? Це не страшно. Можете тут же, не виходячи з приміщення, смачно поїсти. Варто лише зайти в буфет, який розміщений на другом поверсі, в спеціальному залі зі столами.», — фрагмент із архівної газети «Вільне життя» від 7 листопада 1960 року №223 (4736).

Крім того, у Будинку залізничників були зала для репетицій, гостинна зала, гримувальні кімнати для артистів, У центральній частині — основний зал на 350 місць. Площа сцени — 80 кв.м. Вже тоді для наймолодших відвідувачів облаштували окрему кімнату. 

Його будівництво саме на території сучасного просп. С.Бандери,11, мабуть, було спричинене тим, що поряд був парк «Залізничник». Згодом тодішній парк перетворили на цвинтар і назвали парком «Слави». Повідомляють наші джерела. 

Дотепер у центрі будівлі зберігся герб українських радянських залізничників. Хоча він дуже нагадує герб Радянського Союзу – насправді це не так. На барельєфі зображений не серп та молот, а молот та французький ключ – емблема залізничників з 1932 року. Інші елементи дуже нагадують герб Радянського союзу, але є кілька важливих відмінностей – немає земної кулі по центру. Колоски огортає стрічка по одному разу зліва та справа. На гербі союзу вона огортала колоски по сім разів з кожного боку. Також стрічка була під гербом. Там були написи «Пролетарії всіх країн єднайтеся!» на 15 мовах – скільки було республік СРСР. 

Читайте також: Як виглядали місцеві будинки культури та кінотеатри. Ми відтворили старі фото з одного ракурсу

Аукціон. Які умови?

Нагадаємо, «Укрзалізниця» планує до кінця 2022 року залучити 500 млн грн від продажу непрофільних активів. Наразі погоджено понад 400 об’єктів на продаж. Підприємство немає грошей, тому розпродує свою власність. 

АТ «Укрзалізниця» оголосило аукціон на Будинок науки і техніки 20 жовтня 2021 року. Провели його — 19 листопада, тоді ж і визначили переможця. 

Участь в аукціоні брали вісім місцевих і не місцевих фірм: ТОВ «Буковель», ТОВ «Дім», ТОВ «Поділля-Тер», ТДВ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №88», ТОВ «Окфест», ТОВ «Вйо», ТОВ «Україна» Ресторан і власне переможець — ТОВ «АДР-Транс-Груп».

Цінова пропозиція ТОВ «АДР-Транс-Груп» була найвищою — 32 001 777,00 грн. Цікаво, що стартова ціна Будинку — 14 919 759,89 грн. 

Другим після переможця претендентом із пропозицією у 32 000 000,00 грн було тернопільське ТОВ «Україна» Ресторан, директором якого є дружина колишнього мера Тернополя Романа Заставного — Марія Заставна. Але їхню пропозицію не розглянули, бо ТОВ «АДР-Транс-Груп» запропонувало вищу ціну. 

Що за фірма-переможець?

На Youcontrol дізнаємось, що підприємство ТОВ «АДР-Транс-Груп»  зареєстроване 07.12.2020 у Львові на пр.Т.Шевченка у будинку №32. 

Розмір статутного капіталу складає 10 000,00 грн, станом на 23 листопада 2021 року. Податкового боргу підприємство немає. 

Основний вид діяльності підприємства — вантажний автомобільний транспорт. Серед додаткових видів — ремонт авто, оптова торгівля пальним і надання послуг з перевезення речей (переїзду).

Нам вдалося поспілкуватися із інвестором з львівської фірми ТОВ «АДР-Транс-Груп». На запитання, що ж планують зробити у Будинку чи на його місці, коментарів поки не отримали. Інвестор наголошує, що перемога у торгах не є автоматичним набуттям права власності. Коли всі документи впорядкують, тоді можна буде про щось говорити. Тож пообіцяв прокоментувати згодом.

Цінність чи ні?

Чи є будівля пам'яткою радянського мистецтва?

З цього приводу журналістка «20 хвилин» звернулася за коментарем до головного спеціаліста відділу культури, охорони культурної спадщини ОДА Ярослава Пелехатого.

Український маляр, член Спілки художників України Степан Луцик дав таке визначення напрямові соціального реалізму: «Соцреалізм є штучним витвором немистецького походження, «методом» — як офіційно названо його,— для перестроєння мистецтва всіх народів Радянського Союзу на рейки соціалістичного будівництва та більшовицької пропаганди з виключною орієнтацією на всеросійське мистецтво. З другого боку, це засіб нищення національно відрубних мистецьких культур поодиноких народів» 

За словами Ярослава Пелехатого, Будинок науки і техніки побудований для залізничників, оскільки штат працівник на той час був величезним. 

Немає згадки про Будинок залізничників і в історико-архітектурному опорному плані м.Тернополя від 2012 року. Вочевидь, тому що юридично Будинок залізничників не є пам'яткою ні історії, ні архітектури.

Щоб знести, потрібен і час, і гроші 

Член Національної спілки архітекторів України і головний архітектор Тернополя у 1994-1998 роках Василь Будзик каже, що будинок побудований орієнтовно у 1954-1957 роках.

— За стилістикою Будинок залізничників такий же, як Драмтеатр. Але він не є пам'яткою архітектури. Віднести ці будівлі до пам'яток архітектури дуже складно. За стилем можна зрозуміти, що Будинок побудований в період Хрущовської відлиги, — пояснює архітектор.

Добре чи погано те, що АТ «Укрзалізниця» продала Будинок?

— Розумного менеджменту стосовно подальшої експлуатації цього будинку у залізниці, видно, не було. Тому його продаж — це доволі закономірний процес, — ділиться думками фахівець. — На мою думку, про знесення цього Будинку, ймовірно, не йдеться. Крім того, Будинок культури — обтяжуюча обставина для земельної ділянки. Щоб знести його, потрібно ще купу грошей і часу. Більше мені нічого не відомо з цього приводу. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ruslan Volosetskyi

    Продали дуже дешево.
  • Марина Овсинская

    Інвестор наголошує, перемога на торгах не є автоматичним набуттям права власності.

    Скорш за все підставна фірма, судячи із іх профілю занятості, другими були Заставні, відповідно вони і будуть власниками цього об’єкту, допустили на торги за певний відкат, це схеми, які успішно працюють і нібито на пряму не вказують на власників
  • Оксана Гнатюк

    Дурдомммм.....все попродають

    Валерий Зайцев reply Оксана Гнатюк

    Оксана Гнатюк головне слово "все"
  • Аня Рудик

    Цікаво що там буде?це хіба не історична цінність міста?

    Maria Bochan reply Аня Рудик

    Игорь Гуменецкий , а ви читали коментарі експертів культурної спадщини в тексті?

    Игорь Гуменецкий reply Аня Рудик

    Новини Тернополя на 20 хвилин ці історики напевно з путіним історію вивчали😁 Куди бруківка голову поверне, в той бік вони і свою історію!

    Марія reply Игорь Гуменецкий

    Ми запитали в експертів своєї галузі: архітектора і спеціаліста відділу культурної спадщини. Двоє висловили одну і ту ж думку.

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Аня Рудик

    Аня Рудик, кажуть історики - ні, більше в тексті розписано

keyboard_arrow_up