Комусь відмінили плату, комусь збільшили: що з орендою квартир у Тернополі на період карантину

Комусь відмінили плату, комусь збільшили: що з орендою квартир у Тернополі на період карантину
  • У період карантину чимало людей залишились без зарплати. Але чи звільняє це від оплати за оренду житла?
  • Чи мають право власники виселити вас із квартири, яку знімаєте та чи зменшують плату тернопільські орендодавці, читайте у матеріалі. 

У зв'язку з карантином, який продовжили до 24 квітня, у Верховній Раді запропонували Проєкт Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України, спрямованих на захист прав та свобод громадян під час настання форс-мажорних обставин.

У ньому йдеться про те, що виселяти з орендованого житла під час карантину не можна, а зменшення плати на час карантину має сягати до 50%.  Але чи реально це?

- Не допускається розірвання договору найму житла з ініціативи наймодавця під час дії обставин непереборної сили (форс-мажору): …карантин, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, епідемія…, – йдеться у тексті законопроєкту.

Відео дня

Чи йдуть на поступки власники квартир в Тернополі

На сторінці Новини Тернополя на 20 хвилин ми опублікували опитування, у якому запитали, як у тернополян з оплатою оренди. Відповіді були кардинально різними. 

- Ми своїм квартирантами зменшили оплату більше, ніж у два рази, - пише тернополянка Ольга Миколайчук.- Усі ми люди, і розуміємо, що зараз не працюють, і не мають, як оплачувати. 

Схожих коментарів були десятки. Дехто й зовсім відмінив оплату. Але таке рішення приймають самі орендодавці. Примусити їх поки що це зробити неможливо. 

- Я живу на орендованій квартирі, бо не маю свого власного житла, - пише тернополянка пані Юлія. - Лишилася без роботи, і вже 12 днів без доходу...Власниця квартири (дуже їй дякую) зробила знижку на цей період.

"Збільшую плату - долар росте"

Проте деякі власники навпаки - збільшують ціну за оренду. Мовляв, гривня падає, а іншу квартиру в такий період ви навряд, чи знайдете. 

- Ха. Зменшили оплату?! Вам значить дуже повезло з людиною! - пише тернополянка пані Оксана. - А мені не то, щоби зменшив оплату, а навпаки сказав оплачувати оренду цього місяця замість 4500 грн 180 доларів, а ще - я мала жити до 20 травня, але у зв'язку з коронавірусом і закриттям школи, хочу на місяць швидше виїхати з квартири.Вчасно попередивши про це власника квартири почула, цитую: "Мене не цікавить ніякий коронавірус, після виселення ти маєш зробити ще й ремонт у квартирі, інакше страхового платежу у розмірі 150 дол. не поверну!", що під час поселення 2 роки тому взагалі не повідомлялось! За два роки проживання жодного разу ні на один день не затримувала оплати! Ось такі бувають "розуміючі" люди!!!!

У деяких країнах відмінили і оплату комунальних

Як повідомляють всеукраїнські ЗМІ, у деяких країнах Європи плату за оренду житла на час карантину повністю скасували. Першою такі поступки своїм жителям зробила влада Франції. Також там анонсували, що будуть анульовані оплати за споживаний газ і електроенергію, відкладені виплати банкам і для забезпечення цього рішенням уряду Франції виділено 300 мільярдів євро.

У Італії на час карантину скасували й оплату комунальних платежів. 

В Україні на сьогодні скасували лише пеню та штрафи. Йдеться  про тимчасове припинення відключень та застосування штрафних санкцій у разі несплати комунальних платежів. Детальніше про це читайте у матеріалі "Чи потрібно платити за комуналку під час карантину та як коронавірус вплине на соціальні виплати"  

Чи реально зараз знайти квартиру 

Не можу сказати, як змінились ціни на оренду житла зараз, бо ми не здаємо квартири у час карантину, - каже ріелтор Анатолій Задорожний. - Квартири на довготривалий термін здаємо лише по телефону. Приймаємо дзвінки, записуємо клієнтів, але так, як працювали - уже не працюємо. 

Про квартири подобово не може бути й мови, каже ріелтор.

- Усе закрито, - каже чоловік. - Квартири є, але власники призупинили оренду. Бо незрозуміло, хто може заселятись туди. Оголошення ми не поновляємо. Поки що не працюємо, щоб не наражати себе та інших на небезпеку. 

Які ціни на довготривалий термін

На сайті dom.ria ми переглянули кілька варіантів однокімнатних квартир у Тернополі. 

Ціни - від 2, 5 тисяч за однокімнатну квартиру. Проте за таку ціну навряд чи ви знайдете квартиру неподалік центру, та й умови забажають бути кращими. У деяких квартирах немає необхідних меблів та техніки. 

За кращі умови доведеться платити від 4-ох тисяч. На сайті пропозицій щодо оренди однокімнатної квартири - 527.

Двокімнатні квартири із більш-менш нормальними умовами проживання в Тернополі - від 6-ти тисяч за місяць.  На сайті активних позицій із оренди таких квартир - 487.

Коментар юриста 

Галина Бабій, адвокат АО "Гловак і партнери"

- Здача квартир (кімнат) в оренду є одним із способів отримання додаткового доходу для власника такої нерухомості. Кожен орендодавець самостійно вирішує для себе, чи здавати квартиру офіційно і сплачувати відповідний податок із отриманого за оренду прибутку чи надавати житло в найм незаконно і не платити податок.

Однак орендодавцям слід пам’ятати, що здача квартири в оренду без сплати податків є правопорушенням і за це може бути адміністративна чи кримінальна відповідальність (залежно від несплаченої суми податків).

Якщо вести мову про захист прав орендарів житла, то варто мати на увазі те, що відносини оренди повинні бути документально оформлені письмовим договором найму (оренди) житла. Цивільним кодексом України визначено, що наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за житло та плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Одностороння зміна розміру плати за користування житлом не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла.

Дострокове виселення може бути з ініціативи як орендодавця, так і орендаря.

1.З ініціативи наймача (орендаря житла): Наймач має право за згодою інших осіб, які постійно проживають разом з ним, у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці. Якщо наймач звільнив помешкання без попередження, наймодавець має право вимагати від нього плату за користування житлом за три місяці, якщо наймодавець доведе, що він не міг укласти договір найму житла на таких самих умовах з іншою особою. Наймач має право відмовитися від договору найму житла, якщо житло стало непридатним для постійного проживання у ньому.

2. З ініціативи наймодавця: Наймодавець має право звернутися до суду за захистом своїх цивільних прав шляхом дострокового розірвання договору найму (оренди) житла на підставі вичерпного переліку правопорушень з боку наймача та інших осіб, за дії яких він відповідає:

• невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі – понад два рази;

• руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає. Тобто, за наявності правильно оформленого договору оренди, наймодавець повинен звернутися до суду для виселення наймачів у випадку неоплати за житло чи при допущенні руйнування приміщення.

 

Якщо ви орендуєте квартиру, розкажіть у коментарях, як з оплатою під час карантину. Її підняли чи навпаки  зменшили? Чи йдуть на поступки власники?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Роман

    Більшість здають в рренду квартири без жолного договору, щоб не платити податок, так от ціни уже підняли !!! Хочеш плати, а хочеш виселяйся!!!
  • Maria Ostapiv

    Ірина Безпальок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up