Що та за скільки пропопонують тернополянам на ярмарках до Великодня

Що та за скільки пропопонують тернополянам на ярмарках до Великодня
  • Напередодні Великодня у Тернополі змінили графік сільськогосподарських ярмарків. Їх провели не в суботу, а в четвер, 13 квітня.
  • Щоразу на ярмарку можна придбати різну домашню продукцію, інколи навіть речі та витвори мистецтва.

 

Нагадаємо, сільськогосподарські ярмарки у Тернополі почали проводити після початку повномасштабного вторгнення росії. Така ініціатива сподобалась підприємцям та звичайним тернополянам. Адже там можна купити продукцію від місцевих виробників дешевше, ніж у магазинах.

Традиційними локаціями для ярмарків є перетин вулиць Миру та Дружби, а також вулиця Лесі Українки, 39.

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» побували на двох локаціях, тож про кожну розкажемо окремо.

Перетин вулиць Миру та Дружби

Вибір продукції на ярмарку за цією адресою не такий різноманітний, як завжди, але дещо все ж можна придбати. Одразу помітні столики з великодніми пасочками, пряниками, зефіром та прикрасами. Продавчиня каже, все робить власноруч, адже хоче порадувати людей.

— Пасочки у мене по 150 гривень. Вона звичайна дріжджова із сухофруктами. Пряники коштують по 35 гривень за штуку. А квіти на кошик коштують по 150 гривень за штуку. Купуйте, обирайте, бо людей мало. Всі, мабуть, на роботі, — розповідає вона.

А ось в іншої продавчині є паски без борошна та з різними начинками. Жінка детально розповідає про свій асортимент.

— Це я власноруч випікаю. У мене є паска з цілозернового борошна на заквасці та вона без дріжджів. Вона коштує 100 гривень. Звичайна паска з родзинками та вишнею коштує 60 гривень. Також є панетоне з цукатами та вишнею, за нього хочу 120 гривень. Сирної паски в мене нема, бо вдома таку ніхто не їсть, тому я і не готую, — каже пані.

Трохи привезли і м’ясної продукції. Зокрема, можна купити готові ковбаси, запечені рульки та інше. Щодо цін, то кілограм копченої конини коштує 500 гривень, а свинини та телятини – 450 гривень. А за кілограм м’ясного рулету просять 340 гривень.

Зі свіжого м’яса лише бочок – 140 гривень за кілограм, свиняча печінка по 70 гривень за кілограм, а сало також по 140 гривень.

Лише одна автівка була з яйцями. За одне біле яйце просять п’ять гривень, а за червоне – 4,60 гривень. Як кажуть продавці, це не домашні, а з Бучацької птахофабрики.

Ціни на волоський горіх коливаються від 50 до 120 гривень за кілограм. Якщо полюбляєте хрін, то можна придбати за 50 гривень за баночку 0,5 л. Домашній мед коштує 80 гривень за упаковку 0,5 кг.

0,5 л козячого молока коштує 24 гривень. Зі слів продавчині в молоці 9% жирності. Домашнього сиру та масла на ярмарку не було. Натомість ми знайшли від підприємця. За кілограм твердого сиру хочуть від 265 до 290 гривень. Ціна на масло коливається від 205 до 280 гривень. А літрова банка сметани коштує 100 гривень.

Є трохи овочів на ринку. Зокрема, ціни на картоплю коливаються від п’яти до 10 гривень. Все залежить від сортів та розміру. За кілограм редису просять 85 гривень, а цибулі – 50 гривень. За кілограм моркви треба віддати 30 гривень, а за буряк – 10 гривень.

Чимало привезли яблук. Жовті, зелені та червоні – на будь-який смак. Ціни за кілограм стартують від восьми гривень. Є дорожчі – по 16 гривень. А ось за кілограм свіжої груші просять 40 гривень.

Свіженьких огірків та помідорів на ярмарку не було, та бабусі пропонують консервацію. За 0,5 л баночку огірків просять 50 гривень, а помідорів – 40-50 гривень. А мариновані гриби від 35 до 50 гривень.

Покупців на ринку небагато, проте кожен щось питає і купує. Люди кажуть, розчаровані таким асортиментом, адже звикли, що у суботу тут справжній аншлаг з фермерів та підприємців.

— Я випадково потрапила на цей ярмарок і була шокована, бо так мало машин ще ніколи тут не бачила. М’яса майже нема, випічки також, а про зелень я взагалі мовчу. Мабуть, не всі підприємці знали про перенесення. Але нічого, зараз тут трохи яблук візьму, трохи яєць і молока. А все інше куплю в магазині, — каже тернополянка Катерина.

Самі ж підприємці не у захваті від перенесення ярмарку. Кажуть, люди в четвер на роботі та коли їм щось купувати. Деякі підприємці це зрозуміли, тому і не поїхали.

— Ми ввечері 12 квітня дізналися, що змінили графік проведення ярмарків. Думали, чи варто їхати, бо ще багато зелені не встигло підрости, молока замало. Та з дружиною все ж вирішили їхати. Приїжджаємо зранку, а тут лише одна автівка стоїть. Людей нема, продукції обмаль. Та й таке. Краще б вже у суботу провели, — висловлюється пан Михайло.

Вулиця Лесі Українки, 39

На другій локації прилавки більше заповнені різною продукцією, та і продавців куди більше. Тут можна придбати різну рибу, м’ясо, овочі та солодощі. Домашньої молочної продукції майже нема.

Одразу при вході до ярмарку пенсіонерка Галина продає свої пасочки. Нам розповідає, два дні поспіль готувала їх зі своєю невісткою. Робили на совість, аби людям було смачно.

— У мене є ці крафіни з родзинками та цукатами. Коштують по 60 гривень. А якщо звичайна пасочка, то ціни доходять до 80 гривень за пів кілограма. Вони всі свіжі, не дуже солодкі. Як будете розрізати, то вершечок не сиплеться. Щось невістка туди додає, щоб так добре тримався. Я це вперше за всю весну сюди прийшла, — каже пані Галина.

Інша господиня також привезла свою випічку на продаж. Паски різні за розміром, проте оздоблення та начинки однакові.

— Це моя робота, я пекла не одну ніч. Крафіни продаю за 150-180 гривень, все залежить від ваги. Якщо вам треба 500 г, то вона коштує 180 гривень. Це здобне тісто, тут два різновиди родзинок та курага. А якщо маленька, то за 50 гривень віддам. Люди зараз не дуже беруть, бо кажуть, що дорого. У магазині може і дешевше, але я точно знаю, з чого зроблена моя паска і ця ціна нормальна для неї, — розповідає продавчиня.

Також є багато пряників з різними начинками: полуницею, бананом, малиною та згущеним молоком. За кілограм будь-яких просять 120 гривень.

З молочної продукції лише трохи твердого сиру. Кілограм збираної сметани коштує 59 гривні, а сепараторної – 94 гривні. Ціна масло коливаються від 136 до 165 гривень. Кілограм кисломолочного сиру коштує від 70 до 90 гривень. А маленькі плавлені сирки від 10 до 17 гривень.

З домашньої молочної продукції лише сироватка – літрова пляшка коштує чотири гривні. А ось ціни на яйця – 60-55 гривень за 10 штук.

Також пропонують людям м’ясо та ковбасу. Біля столів з цією продукцією найбільше людей. Всі щось куштують та обирають.

Кілограм домашнього хамону коштує 550 гривень, а копчений бочок – 250 гривень. Ціни на різні домашні ковбаски коливаються від 150 до 225 гривень. Також пропонують паштет – 110 гривень за кілограм.

Зі свіжої свинини є полядвиця – 193 гривні за кілограм, а бочок – 170 гривень. Кілограм сала можуть віддати за 145 гривень.

З овочів тут пропонують картоплю від шести до 10 гривень за кілограм, буряк по 20 гривень, а морква по 27 гривень. Капуста по 16 гривень, помідори по 95 гривень, а редис – по 25 гривень.

Ціни на цибулю коливаються від 45 до 48 гривень. Є червона та звичайна біла. Із зелені лише молода цибуля – 10 гривень пучечок. Яблука можна придбати за 15-17 гривень, а грушу – 45 гривень/кілограм.

На ярмарку великий вибір морепродуктів. Ціни за кілограм червоної риби коливаються від 500 до 700 гривень. Морська капуста коштує 130 гривень. Кілограм окуня морського обійдеться у 210 гривень, філе хека – 310 гривень, а бургер лосось – 450 гривень. 

А ви купуєте продукти на ярмарках чи на ринку? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Купують м’ясо та ковбаси: як тернополяни готуються до Великодня (РЕПОРТАЖ)

Розмальовані гільзи, смаколики та сувеніри: студенти Тернополя влаштували благодійний ярмарок для ЗСУ

Цибуля по 35 гривень, а яйця по 45: що і за скільки продають на сільськогосподарських ярмарках Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up