Ліки за «ковідну тисячу». Детально пояснюємо, чи можна отримати і як витратити гроші в Тернополі

Ліки за «ковідну тисячу». Детально пояснюємо, чи можна отримати і як витратити гроші в Тернополі
  • Тепер тернополяни зможуть купити ліки на допомогу від держави за вакцинацію. Ми перевірили, чи можна розрахуватися нею в місцевих аптеках.
  • Що робити, якщо на телефоні немає NFC для безконтактних розрахунків або немає пластикової картки? Чи можна купити ліки іншим способом? Пояснюємо на пальцях.

Програма «єПідтримка» для усіх двічі вакцинованих українців почалась у грудні минулого року. З 19 грудня почались нарахування «ковідної тисячі». Всі громадяни зможуть використати її лише на чітко визначені потреби. Так її можна витратити на:

  • книги;
  • абонемен у спортзал;
  • квитки на концерти;
  • квитки у музей;
  • квитки у виставкові центри;
  • квитки у театр;
  • квитки у кінотеатр;
  • авіаквитки в межах України;
  • залізничні квитки в межах України.

Читайте також:

1000 за вакцинацію: пояснюємо на пальцях, як отримати та де у Тернополі вже можна розплатитися

Відео дня

Але тепер цей список розширили. Додали можливість витратити ці кошти на ліки, щоправда, лише людям, які досягли віку 60+.

Намагався купити ліки

Тернополянин Олексій пройшов курс вакцинації. Коли дізнався, що Уряд дозволить витрачати допомогу на ліки – вирішив отримати «ковідну тисячу», однак зіштовхнувся з рядом проблем.

– Я щепився для себе, ще коли не було мови про допомогу вакцинованим, – каже чоловік. – Ще працюю, тому мав надати на роботі довідку про повний курс імунізації. Коли почали виплачувати тисячу за щеплення – спершу думав не отримувати її. Навіщо вона мені? У кіно я не ходжу, їздити кудись не потрібно, та і в тренажерний зал мені не потрібно. Але потім дізнався, що гроші можна буде витратити в аптеці.

Як розповів чоловік – самотужки встановити «Дію» та оформити «єПідтримку» не вмів, тому просив допомоги у доньки. Все вдалося – тисяча надійшла на електронний рахунок в банку. Однак розрахуватися наразі нею не може.

– Вже ходив кілька разів в аптеки. Спершу говорили, що система запрацює з 17 січня, потім – з 22. Був у кількох аптек, але не вдалося оплатити товар – на моєму смартфоні немає можливості безконтактного розрахунку. Тож не знаю, що тепер робити, – каже він.

Щоб розрахуватися у аптеці, необхідно мати смартфон з можливістю безконтактної оплати NFC. Далеко не всі пенсіонери мають такі телефони та зможуть самі виконати налаштування. Тому інший спосіб – виготовити пластикову картку для «єПідтримки».

Як отримати пластикову картку

З пластиковою карткою вже простіше. Нею можна буде розрахуватися як звичайною за послуги зі списку.

Однак видають пластикові картки не всі банки. Загалом виплату можна отримати на новостворений рахунок в одному з дев’яти банків:

  • Ощадбанк;
  • ПриватБанк;
  • Укргазбанк;
  • А Банк;
  • Альфа Банк;
  • Восток Банк;
  • MonoBank;
  • Raiffeisen BANK;
  • Izibank.

Однак пластикові картки можна отримати лише у двох – «Альфа Банк» та MonoBank.

Щоб отримати таку картку від «Альфа Банк» – треба звернутися до найближчого відділення.

– З 10 січня у відділеннях Альфа-Банку можна отримати пластикові банківські картки для виплат 1 000 гривень за програмою єПідтримка. Раніше карти були лише цифровими та оформлювалися через цифровий банк Sense SuperApp, – йдеться на сайті банку. – Карта буде видаватися новим клієнтам, яким було недоступне оформлення цифрової картки. Для цього їм необхідно з паспортом та ІПН звернутися до будь-якого відділення Альфа-Банку. Карта не персоніфікована, тому видається одразу ж у відділенні. Нові клієнти, крім 1000 грн від держави, отримують на свій рахунок Cash'U додаткові 100 грн бонусами від Альфа-Банку. Існуючі клієнти банку, які вже мають цифрову картку для виплат, можуть отримати пластикову картку на початку лютого, дистанційно замовивши доставку Новою поштою, або звернувшись безпосередньо до відділення.

У MonoBank картку також дають, але для її замовлення необхідно мати додаток банку. У ньому необхідно відкрити електронну картку, і в меню управління новоствореною картою замовити пластикову. Доставлять її у відділення «Нової пошти». За доставку доведеться заплатити 50 гривень – пишуть на сайті банку.

Monobank вже на початку 2022 року, а саме з 11 січня – відкриває можливість клієнтам випустити пластик «єПідтримка», – повідомляють у банку. – Замовити пластиковий аналог карти, як завжди, можна в меню управління картою. Сама картка оформляється безкоштовно, оплата йде лише за доставку компанією Нова Пошта – 50 грн. Термін виготовлення та доставки – до 7 днів. Таким чином всі користувачі мобільного банку вже можуть витратити 1000 грн. від держави в офлайн магазинах та закладах через касовий термінал. Така опція буде дуже зручною для більшості «дорослого» населення України, у яких немає гаджетів з технологією NFC, і які не дуже довіряють покупкам через інтернет.

У «ПриватБанку» нам пояснили, що наразі отримати пластикову картку для «ковідної тисячі» в них не можна, але незабаром така можливість з’явиться.

– Можливість оформлення пластикової картки «єПідтримка» в ПриватБанку буде реалізована ближче до другого етапу програми, про що банк одразу повідомить, – каже фахівець з комунікацій «ПриватБанку» Докія Кузьменко. – Наразі ми не фіксуємо великої кількості питань з приводу саме пластикових карток програми, оскільки на першому етапі оформити допомогу єПідтримка можна винятково через Дію на смартфоні.

Станом на початок січня 2022 року отримувачами виплат  відкрито понад 4,5 мільйони віртуальних карток і витрачено понад 500 мільйонів гривень — на книжки, подорожі, квитки у кіно та театри – повідомили нам у «ПриватБанку».

Ліки можна замовити онлайн

Ще один спосіб витратити «ковідну» тисячу без смартфона з можливістю безконтактного розрахунку – придбати ліки онлайн. Така ж система працює з книгами. Їх можна купити як у книжкових магазинах, так і замовити та оплатити на сайтах онлайн–магазинів.

Замовлення ліків можна сформувати на сайтах аптек, де є така можливість. Однак тут є кілька «але».

Для оплати необхідно буде ввести номер картки єПідтримки, термін її дії та CVV-код, який вказано на звороті картки. Цю інформацію можна побачити в мобільному банку. Після оформлення замовлення на телефон прийде сповіщення про підтвердження оплати.

Ми знайшли кілька онлайн-аптек, де можна розрахуватися на сайті. Доставку здійснюють або в одну з аптек мережі у місті, або на пошту. Однак не всі аптеки мають можливість онлайн–оплати на сайті.

Чи можна розрахуватися в аптеках Тернополя

Ми побували у восьми мережах аптек, які є у місті. Запитали, чи можна розрахуватися картою «єПідтримка» та чи має аптека можливість оплати замовлення на сайті, якщо людина не має сучасного смартфона з можливістю безконтактної оплати або пластикової картки.

Як ми переконалися – система запрацювала. Але розплатитися у більшості аптек можна лише з допомогою смартфону, якщо є NFC, або пластиковою картою «єПідтримки».

У аптеці D.S. можна розрахуватися за допомогою смартфона або карткою. Можливості оплати замовлення онлайн немає.

Аптека «БАМ» – можна розрахуватися безконтактно або пластиковою картою. Оплати замовлення онлайн немає.

Аптека «Подорожник» – можна розрахуватися безконтактно або пластиковою картою. Оплати замовлення онлайн немає.

«Перша соціальна аптека» – розрахуватися «ковідними коштами» можна лише безконтактно чи пластиковою картою.

А от у «Аптеці низьких цін» нам розповіли, що можна купити ліки не лише, розрахувавшись безпосередньо в аптеці з допомогою смартфону чи пластикової карти. Можна зробити замовлення на сайті і одразу його оплатити використовуючи реквізити електронної карти «єПідтримка». Замовлення можна забрати у вибраній аптеці. Купити можна і ліки, які відпускають за рецептом. Під час отримання ліків треба надати рецепт.

В аптеці «Бажаємо здоров’я», на жаль, можливості оплати замовлення онлайн немає. Можна розрахуватися через термінал смартфоном чи пластиковою карткою.

В «Аптеці 911» можна зробити замовлення онлайн та оплатити його, якщо ви не маєте смартфону з можливістю безконтактних платежів чи пластикової картки «єПідтримка».

Можна оплатити ліки онлайн та забрати їх в аптеці «Доброго дня». Також є можливість розрахунку через термінал.

Чи є інші способи

Власники карти «ПриватБанку» можуть розрахуватися за допомогою смартфону, навіть якщо вони не мають NFC. Для цього потрібно мати встановлений додаток «Приват24».

– Цифрова картка дає можливість оплачувати будь-де через Приват24, – каже фахівець з комунікацій «ПриватБанку» Докія Кузьменко. – Наприклад, на кожному терміналі ПриватБанку у торговій точці є можливість оплачувати через QR код – тобто сканувати його Приват24 та підтвердити оплати.

Однак термінали від «ПриватБанку» є не у всіх аптеках. Тому варто запитати про це у фармацевтів у аптеці.

Інших способів отримати допомогу готівкою чи розплатитися тисячею в інший спосіб наразі немає. Тож якщо пенсіонер немає смартфону для реєстрації в «Дії» та оформлення виплати допомоги – поки отримати підтримку не вдасться.

На сайті «Дії» пояснюють, що послугу можна отримати лише за наявності «зеленого» сертифіката вакцинації в застосунку «Дія». Однак наразі триває розробка варіантів виплат не через Дію. Реалізація на боці Мінекономіки та запланована на 2022 рік.

Чи стримає влада обіцянку та чи зможуть всі вакциновані отримати допомогу? Побачимо згодом.

 

А ви вже отримали допомогу за вакцинацію? Проголосуйте та пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Борис Укропенко

    ні про що

keyboard_arrow_up