Люди в чергах за насінням: що купують та чи можуть садівничі магазини працювати під час карантину

Люди в чергах за насінням: що купують та чи можуть садівничі магазини працювати під час карантину
  • Черги з людей в масках можна побачити не лише біля магазинів та аптек, а і біля кіосків з насінням.  Багато пенсіонерів та людей середнього віку приходять, щоб купити насіння для висадки.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи можуть працювати садівничі магазини під час карантину та де можна придбати насіння і саджанці.

Деякі магазини з насінням під час карантину закриті, однак більшість з них працює. На Центральному ринку є кілька таких, куди продовжують ходити люди. Там вишиковуються черги.

- Маю купити насіння зелені та моркви, - каже один з покупців. – Хоч і карантин, але потрібно займатися грядкою. У мене вдома є невеликий запас насіння, який ми з дружиною готуємо самі. Але таке як морква, капуста, помідори самому готувати важко, простіше купити.

Відео дня

Купують і цибулю для висадки. Вона по 100 гривень за кілограм. В одному з садівничих магазинів кажуть, що під час карантину вони можуть працювати, але повинні дотримуватися обмежень.

- У магазин впускаємо по одному, самі маємо маски та рукавички, - каже один з продавців. – Люди також мають заходити в масках. Через карантин стало менше покупців, бо багато людей приїздили з районів. Зараз люди є – це або тернополяни, які мають грядки або городи, або люди з ближніх сіл.

У міській раді підтвердили, що магазини з насінням можуть працювати під час карантину, їх не закривали.

- Торгівлю ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садівним матеріалом, роботу торгових закладів, які здійснюють продаж насіння, без входу покупців в торговий зал (видача товарів через вікно) дозволено, - пояснюють у міській раді.

Також насіння можна придбати у супермаркетах. Ціни – від 3 до 15 гривень, в залежності від виробника, сорту рослини, кількості насінин. На упаковках написано, коли та як варто висаджувати насіння та чи потрібно їх попередньо замочувати.   

Дорожче насіння покрите спеціальною речовиною, яка захищає паросток від грибків.  Деяке насіння варто висаджувати одразу в землю, однак дехто загортає його у вологі ганчірки на кілька днів, щоб паросток проріс. Дехто готує розсаду. Переважно це стосується помідорів та перцю.

Однак якщо придбати насіння можна без проблем, то купити саджанці вже важче. Ринок закритий. Неподалік кіосків, де продавали саджанці, зробили огорожу з сітки, щоб туди не ходили люди. Однак деякі продавці розвішали біля кіосків оголошення про продаж саджанців та залишили свої телефони. Журналіст «20 хвилин» зателефонував на один з таких. Продавець пояснив, що багато продавців заготували саджанці для продажу, однак коли карантин скінчиться, то вже не буде підходящих умов для висадки.

- Продаємо з дому, люди телефонують, кажуть що потрібно і приїздять забирають, - каже продавець. – Купують дуже мало, бо більшість людей сидить вдома. Продаємо знайомим.

Дерева варто висаджувати у вологу землю, прохолоду землю. Яму перед посадкою треба добре залити водою. Можна додати туди чорнозем або навіть листя, яке лишилось з осені. Воно буде хорошим добривом, оскільки почало розкладатися. Це буде хороша підживка для рослини. Є і спеціальні універсальні мінеральні добрива. Розводити їх потрібно у воді та підливати дерева та кущі після висадки. Упаковки добрива за 30 гривень вистачить на 100 літрів води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up