Міськрада відмовилась годувати незареєстрованих у Тернополі дітей

Міськрада відмовилась годувати незареєстрованих у Тернополі дітей

Батьки, чиї діти не прописані в Тернополі, відтепер змушені платити повну вартість за харчування у садках. Це гостре питання зачепило навіть пільговиків. Люди обурені, адже вони працюють тут і щомісяця сплачують податки. 60% із них йде саме в бюджет міста.

Зміни в оплаті за харчування дітей у садках та навчально-виховних комплексах викликали шквал негативних відгуків серед жителів Тернополя, які не мають місцевої прописки. Людей цікавить: чому вони, наповнююючи бюджет Тернополя, не можуть скористатися пільгами, передбаченими для тернополян? А також - як вплинути на вже прийняте рішення виконкому і повернути свої пільги.

- Це просто абсурд! Такий цирк може бути лише в Тернополі! - обурюється мама двох дітей Ірина Врублевська. - У нашій країні не є обов’язковим проживання за місцем реєстрації. Кожна людина сплачує податок у бюджет того міста, де проживає і працює. Який зв'язок наша мерія знайшла між реєстрацією людей та виділенням коштів на харчування? Зрозуміти неможливо!

Нагадаємо, що рішенням виконкому від 22 лютого цього року прийняли нові тарифи на харчування у дошкільних навчальних закладах. Відповідно, з 1 березня за харчування дітей у І молодших групах з терміном перебування 10 год. 30 хв., 12 год. батьки платитимуть 18 грн. 50 коп.; у І молодших групах з цілодобовим перебуванням дітей - 19 грн. 50 коп. У дошкільних групах з терміном перебування дітей 10 год. 30 хв., 12 годин - 22 грн. 00 коп.; у дошкільних групах з цілодобовим перебуванням дітей - 23 грн. 00 коп. Ці зміни стосуються лише тих дітей, які не зареєстровані в Тернополі. Для місцевих жителів тарифи залишаються незмінними – 11,50 грн, 12,10 грн, 14,00 грн та 14,60 грн – відповідно (див. вище – прим. авт.).

Відео дня

Тернопіль не може годувати громади

Що саме спонукало чиновників прийняти таке рішення? Звісно, гроші. Усі підводні камені ведуть до реформи, пов’язаної із децентралізацією влади – передача бюджету та повноважень у руки органів місцевого самоврядування, територіальних громад. На сесії міськради 24 лютого цього року депутати прийняли рішення, яким чітко визначили, що Тернопіль не буде своїм коштом вчити та лікувати жителів навколишніх сіл. Фінансове управління розробило нормативи витрат на отримання послуг у бюджетних закладах Тернополя. Мова йде про дитсадки, позашкільні навчальні заклади, ПТУ, ДЮСШ, які утримують за рахунок коштів міського бюджету.

- Значна кількість людей відвідує дошкільні та позашкільні навчальні заклади, які утримують виключно за рахунок коштів платників податків Тернополя, - каже міський голова Сергій Надал. - Тому ми розрахували вартість таких послуг за місяць. І депутати прийняли рішення направити відповідні звернення до сільських рад та об’єднань громад, що є навколо Тернополя, для того, аби проінформувати їх про вартість цих послуг, щоб вони уклали угоду про міжбюджетні трансферти. Ми не можемо за кошти міста утримувати соціальні видатки людей, які проживають в інших населених пунктах і мають власні бюджети.

Відповідно до розрахунків фінансового управління, вартість освітніх послуг з розрахунку на одну особу на місяць для бюджету міста така: навчання в дитсадках - 1215 грн, у позашкільних навчальних закладах  - 329, ПТУ - 1690 грн, ДЮСШ - 711 грн та школі статичного виховання - 1151 грн.

Раніше заступник міського голови Леонід Бицюра заявив, що сільради та громади протягом 2016 року не забажали оплачувати вищезгадані послуги зі своїх бюджетів. Хоча їм надали всі дані та розрахунки. Виняток - Байковецька громада, яка уклала угоду про міжбюджетний трансферт із медичних послуг для населення.

Потрібна довідка з жеку

Аргументованим називає таке рішення виконкому і начальник міського управління освіти та науки Ольга Похиляк.

- Для тернополян тарифи на харчування дітей у садку залишаються незмінними – 60% вартості сплачують батьки, 40% - міська рада, - пояснює вона. – Органи місцевого самоврядування мають право  встановити і 100% вартість. Але ми цього не робимо. Ми визначили перелік пільгових категорій учнів, яких звільняють або частково звільняють від оплати за харчування у 2017 році (див. табл. – прим. авт.).

Отож у всіх садочках міста та навчально-виховних комплексах до 10 березня батькам потрібно подати ряд документів. Це заява одного з батьків, копія свідоцтва про народження та документ, що посвідчує проживання (реєстрацію) (довідка про реєстрацію (перебування) або довідка про склад сім’ї, видана житлово-комунальними організаціями (територіальною громадою).

За словами Ольги Похиляк, для підтвердження місця реєстрації достатньо навіть принести копію з будинкової книги чи паспорта одного з батьків. Хоча рішенням такого і не передбачено.

Батьки, діти яких не зареєстровані, але фактично проживають у помешканні, також мають надати довідку з ЖЕКу. Для цього їм потрібно звернутись в обслуговуюче підприємство із відповідною заявою, розповідає директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз. - У ній мешканець має вказати свої дані та прохання скласти акт про те, що та чи інша особа проживає без реєстрації за вказаною ним адресою, - продовжує він. - Акт обстеження відноситься до переліку платних послуг і його вартість становить 48 гривень. Майстер підприємства складає акт за підписом трьох сусідів, які засвідчують, що та людина про яку йдеться, проживає або не проживає за наведеною адресою. Якщо квартиру орендують, то заяву може писати орендар, для цього не є необхідним дозвіл власника житла.

«Хай народ чухається?»

З’ясовуючи фінансові питання із територіальними громадами, які, за словами мера, не поспішають «ділитися» своїми ресурсами, міськрада фактично вирішила взяти у заручники дітей. Найлегший важіль впливу – звичайні люди, тому всі проблеми переклали на їхні плечі.

- Я із села Чернелів-Руський, але донька вже кілька років відвідує тернопільський садочок, - розповідає Лілія Павлишин. – Ми з чоловіком працюємо в Тернополі. Садок у селі працює максимум до 16 години, потім там уже ані душі немає. Я фізично не встигаю забрати дитину, адже робочий день у мене, як і в більшості, - до 18.00. У деяких селах взагалі садочків нема, приміром, у Білій чи Петрикові. То що людям робити?

На думку співрозмовниці, міськрада мала б передбачити якийсь алгоритм повернення своїх коштів – виставляти рахунки районним радам чи територіальним громадам. А то зробили, як завжди, – придумали щось, а народ хай чухається?

60% податку – у бюджет міста

Журналісти «RIA плюс» отримали чимало дзвінків і негативних коментарів на сайті te.20minut.ua та у соцмережах щодо такого рішення виконкому. Людей цікавить, чому вони, наповнюючи бюджет Тернополя, не мають змоги скористатися пільгами, передбаченими для тернополян? І чи можна це рішення виконкому змінити.

За інформацією прес-служби Тернопільської ОДПІ, протягом 2016 року в бюджет міста Тернополя від платників податків на доходи фізичних осіб надійшло 423 млн 427,4 тис. грн.

- Податкова ставка на доходи фізосіб складає 18%, - пояснює начальник відділу організаційної роботи Василь Карпа. – 60% із цієї суми йде у бюджет Тернополя. Ще 25% - у державний бюджет і 15% - в обласний.

Даних щодо незареєстрованих у Тернополі осіб, які регулярно платили податки та наповнювали міський бюджет, на жаль, немає. Такої вибірки ніхто не проводить. Так само, як і управління освіти наразі точно не знає, скільки вихованців дошкільних закладів та навчально-виховних комплексів офіційно не зареєстровані в Тернополі. Ольга Похиляк розповіла, що таких близько тисячі. Проте ця цифра не остаточна, оскільки раніше батьки не приносили в садки довідки про місце реєстрації (проживання) дитини. Тож потерпілих від рішення чиновників може бути набагато більше.

«RIA плюс» підготувала інформаційний запит у Міністерство освіти України та Адміністрацію Президента з проханням обґрунтувати законність прийнятих рішень Тернопільської міської ради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Наталія Кожан

    А якщо сім'я взагалі з іншої області, а проживає і працює в Тернополі! Це потрібно дитину щодня возити за 200 км в садочок? Дибілізм!!!!

    Наталія Кожан reply Наталія Кожан

    Якби в усіх була можливість будь-де купувати квартири і приписуватися, то давно б так і зробили(((((
  • Оля Волинець

    а що садочки приватні? ми і так платили за все, вікна ми вставляли, матраси, ковдри купляли штори, тюлі,то небуло село.,тоді мера і влади небуло, і тих хитрих,.які роблять різницю це міські діти, а це з інших населених пунктів
  • Олег Кубіцький

    Ідіоти, українські діти і в Африці українські!
  • Анонім

    Так чому голови сільрад не хочуть платити за своїх людей? Тоді най будуть школи та садочки для своїх дітей. А то чув деяких "ображених" жителів навколишніх сіл, що не для того вони з тих "смородів" виїзджали, щоб тепер платити, чи ще гірше віддати дітей до сільської школи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up