На Чортківський замок мали витратити 17 млн, але не вклалися. Звідки і на що взяли ще гроші - аналізуємо

На Чортківський замок мали витратити 17 млн, але не вклалися. Звідки і на що взяли ще гроші - аналізуємо
Фото: із офіційного веб-сайту Чортківської міської ради. Реставраційні роботи у Чортківському замку розпочалися влітку 2021 року.
  • У 2021 році в Україні почали «Велику реставрацію» культурно-історичних пам’яток, у тому числі і на Тернопільщині.
  • А що будуть ремонтувати у 2022 році і за скільки, чому не вклалися у 17 млн грн на ремонт даху у Чортківському замку, це та інше пояснив директор Нацзаповідника. 
  • Чи справді прозорі процедури на мільйони у Prozorro, аналізували наші журналісти.

Коштів, виділених з держбюджету, на реалізацію одного проєкту в області забракло.

Національний заповідник «Замки Тернопілля» замовив додаткові роботи із влаштування консерваційного даху Чортківського замку, вартістю майже 7,1 млн грн у ТОВ «СНВБ Реставрація «Кам’янець». 

Грошей забракло!

Сума додаткових робіт вийшла за межі бюджету, який виділили у 2021 році у рамках «Великої Реставрації». Та ще й торги виявилися не зовсім стандартними. Чому? Про це та інше ми запитали у директора Національний заповідник «Замки Тернопілля» Анатолія Маціпури. А поки пригадаємо хронологію подій 2021 року у рамках президентської  програми. 

Відео дня

Спочатку на реставрацію даху Чортківського замку виділили з держбюджету 17 млн. грн. Нацзаповідник влітку провів державну закупівлю на таку послугу за ціною 14,3 млн. грн. Тому, залишалось ще 2,7 млн. грн. у резерві. У цю суму (17 млн), як надіялись координатори Великої реставрації зверху, мали би вкластися і поремонтувати дах замку у Чорткові. Але під кінець 2021 року Нацзаповідник «Замки Тернопілля» вирішив провести переговори та укласти додаткову угоду на аналогічні роботи. Така угода оцінилася майже у 7,1 млн. грн. Отже, майже на 4,4 млн.грн. заповідник не вклався…

Так, голова правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка після перевірки нової додаткової угоди вважає, що її уклали з порушеннями. Вказує, що насправді не всі нові роботи є аналогічними, а тому на них мали б провести нову, конкурентну закупівлю.

«Назви робіт в кошторисі додаткового договору мають співпадати з рядками кошторису основного договору. Але насправді понад половина позицій відсутня в основному договорі, а тому це не може вважатись аналогічними роботами», – каже він.

А тому «Центр громадського моніторингу та досліджень» скерував звернення для офіційної перевірки закупівлі до Державної аудиторської служби України.

Про це написав на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Чи прозоро все у Prozorro

Нагадаємо, що в 2021 році в країні стартувала «Велика реставрація».

«Велика Реставрація» – це програма з відновлення пам’яток культурної спадщини в усіх регіонах України. У межах президентської програми «Велике будівництво» проєкт «Велика Реставрація» передбачає роботи з реставрації, консервації, ремонту на об’єктах культурного значення та пам’ятках культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах.

Журналістка «20 хвилин» ще влітку 2021 року дізнавалась, що ж реставрують на Тернопільщині та за які гроші. Які замки Тернопілля у найкращому стані, а які – у найгіршому?

Читайте також: Велика реставрація чи пародія? Чому не відновлюють замки, які вже розсипаються(РОЗСЛІДУВАННЯ)

У системі Prozorro журналісти «20 хвилин» у серпні 2021 року знайшли інформацію про державну закупівлю послуги «Ліквідація аварійного стану (влаштування консерваційного даху) Замку, пам’ятки архітектури національного значення XVII століття охор. № 686, вул. Замкова,1 м. Чортків, Тернопільська область». Переможцем конкурсу тоді стало ТОВ «СНВБ реставрація Кам’янець». Директоркою товариства являється Раїса Розум’як. Ціна таких послуг – 14, 3 млн. грн. 

Скільки ж виділили загалом на реставрацію Чортківського замку у 2021 році?

Як повідомили у Департаменті культури та туризму Тернопільської ОДА, з держбюджету виділили 17 млн грн на ліквідацію аварійного стану замку ХVІІ століття в м.Чортків. Вартість робіт визначається кошторисом за кожним із проєктів. Ми просили Департамент уточнити вартість кожної із реставраційних робіт. Однак такої інформації нам не надали.

Що мали відремонтувати?

У рамках програми «Велике будівництво» реалізувались такі проєкти:

Ці проєкти мали реалізувати протягом 2021 року. Чи вдосталь коштів, виділених на реставрацію на практиці, ще тоді було невідомо. На наше запитання керівниця Департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА Світлана Байталюк лиш відповіла, що кошти виділені відповідно до затвердженої Міністерством культури та інформаційної політики України проєктно-кошторисної документації. 

Отож, можна дійти до висновку, що 17 млн виділили лишень на влаштування консерваційного даху Чортківського замку. Чому ж тоді сума у 14,3 млн грн. виявилась недостатньою для ремонту даху і звідки взялись ще принаймні додаткових 4 млн грн, які не були передбачені проєктно-кошторисною документацією у 2021 році? Про це читайте далі. 

Додаткові закупівлі і додаткові...мільйони

У грудні Національний заповідник «Замки Тернопілля» на майданчику державних закупівель оприлюднив інформацію про переговорну процедуру: «Ліквідація аварійного стану (влаштування консерваційного даху) Замку, пам’ятки архітектури національного значення XVII століття охор. №686, вул. Замкова, 1 м. Чортків, Тернопільська область (коригування)». Очікувана вартість робіт — 7 076 424,48 грн.

Дані «переговори» нацзаповідник обгрунтував тим, що у них виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника, що передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендера та/або здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю і загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю.

Цікаво, що у відсотковому співвідношенні ціна такої переговорної процедури склала 49,3% від суми основного договору. Тому, для проведення прозорої публічної закупівлі забракло лише 0,7 %. 

Таким чином, угоду на додаткові роботи, вартістю 7 млн з «копійками» знову отримало ТОВ «СНВБ реставрація Кам’янець».

А ось, що обгрунтував Нацзаповідник на майданчику держзакупівель. Чому залучення іншого підрядника буде мати негативні наслідки. Дивіться уривок. 

Що кажуть аудитори?

Тим часом, не забарилися з перевіркою держзакупівель «Замків Тернопілля» і державні аудитори. Що перевіряли?

30 листопада 2021 року Державна аудиторська служба України прийняла рішення про проведення моніторингу публічної закупівлі «Ліквідація аварійного стану (влаштування консерваційного даху) Замку, пам’ятки архітектури національного значення XVII століття охор. № 686, вул. Замкова,1 м. Чортків, Тернопільська область» на 16,2 млн. грн. Завершилась ця процедура ще у липні. Єдиним учасником і переможцем знову тоді стало ТОВ «СНВБ реставрація Кам’янець».

Аудитори виявили ознаки порушень законодавства у сфері публічних закупівель, зазначив Директор Департаменту моніторингу закупівель Сергій Чернега. 

А ось і відповідь Нацзаповідника.

Що кажуть у «Замках Тернопілля»

Чому надмірна увага дирекції Нацзаповідника прикута саме до Чортківського замку і до реставратора ТОВ «СНВБ реставрація Кам’янець», чому не вклалися у 17 млн грн на ремонт даху замку Чорткова, звідки та чим передбачені додаткові кошти, чи законна процедура переговорів з тим же реставратором, все це пояснив журналістці «20 хвилин» директор Нацзаповідника Анатолій Маціпура. 

Кошти за додаткові роботи у Чортківському замку насправді передбачені держбюджетом на 2022 рік, каже керівник заповідника. Гроші — державні, програма — президентська, виконавець програми — Кабінет Міністрів України.

Реставрація, де невпинно збільшується кількість робіт у процесі, виконується згідно з проєктно-кошторисною документацією. Ті роботи, які виконуються на об'єкті під час реставраційних, завжди мають право на коригування. Скажімо, не всі роботи завчасно можуть бути передбачені, каже пан Маціпура. 

—  Це коригування проєктно-кошторисної документації, яке зробили проектанти. У зв'язку із подорожчанням будівельних матеріалів, яке виникло у жовтні 2021 року, ми змушені були скоригувати все до ринкових цін. Змінилося ціноутворення, змінилася й вартість послуги. Після цього дане коригування віддається на державну експертизу, погоджується у міністерствах, відомствах. Це не проста процедура, — пояснює директор заповідника, чому не вклалися у 17 млн грн. 

Чому надмірна увага прикута саме до Чортківського замку і на нього виділяють найбільше коштів?

— Далі, у 2022 році, продовжуватимемо реставрувати Чортківський замок. Тому що у 2022 році місту Чорткову виповнюється 500 років. Додатково до даху Чортківського замку проведемо роботи у галереї замку і не тільки, — каже керівник. 

А що з переговорною процедурою, чому відкритих торгів не відбулося? Анатолій Маціпура запевняє, ніяких порушень Нацзаповідник не здійснив. 

— Замовник має право заключити пряму переговорну угоду із тим же виконавцем на суму до 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю. Тому буква закону тут повністю дотримана. Навіть по переговорній процедурі кожен крок відображений у Прозоро. Якщо би вартість додаткових робіт становила більше 50%, то, звичайно, ми би проводили відкриті торги, — наголошує директор. 

Що поремонтують у 2022 році

По 11-ти об'єктах культурно-історичних пам'яток, Національний заповідник «Замки Тернопілля» надав свої пропозиції у рамках програми «Велика Реставрація». 

— Нам потрібно зробити ліквідацію аварійного стану замку в Золотому потоці. Підзамочок — замок, де треба робити мури. У Вишнівці — благоустрій території. Але вважаю, пріоритетним об'єктом на 2022 рік  є все ж Чортківський замок. Що почали, треба завершити. Головне —  результат, не потрібно розпорошуватись, — підкреслює керівник. 

Якщо все піде по плану, вже восени у Вишнівці мають відкрити виставочні зали і там вируватиме життя, обіцяє пан Маціпура. Будуть представлені роботи з колекції Садовських, Потоцьких та ін. 

— У Кривченському замку також потрібно відремонтувати дах. У Скалі-Подільській вежу потрібно накрити. Це також першочергові проєкти.  Але хто ж думав, що так різко зростуть у ціні деревина, цемент, енергоносії і т.д. — підсумовує Анатолій Маціпура. — Тому чи не по кожній послузі потрібно робити коригування цін, що є законним і виправданим.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavel Orestovich

    Спездили🤔

keyboard_arrow_up