На які пільги від держави можуть розраховувати учасники АТО

На які пільги від держави можуть розраховувати учасники АТО

Про проблеми військових і шляхи їх вирішення говорили на черговій зустрічі представники обласної влади та громадської організації “Звільнені з полону”

Уже 5 років влада намагається вирішувати нагальні потреби захисників країни — це питання отримання документів, пільг, медичної допомоги, житла, земельних ділянок, працевлаштування. Не у всіх ці питання вирішуються легко. А часто атовці не заявляють про свої потреби у відповідні інстанції, не знають про свої права та куди звертатися.

Голова громадської організації “Звільнені з полону” Сергій Кодьман - батько Олексія Кодьмана, якого звільнили з полону 27 грудня 2017 рок, говорить, що у тих, хто повернувся з полону, залишається невирішеними багато медичних проблем, зокрема зубопротезування.

Відео дня

- На Тернопільщині 19 чоловік мають неофіційний статус військовополонених. Із них лише трьом вирішили питання зубопротезування на рівні держави. Це ті, кого звільнили 27 грудня 2017 року. Іншим питання поки не вирішується. Люди роблять усе за власні кошти, - каже Сергій Кодьман.

 

Стидаються просити належне

Про сина розповідає, що Олексій постійно в військових госпіталях, до серпня минулого року лікувався в київському госпіталі, йому зробили операцію на печінці. Зараз лікується в приватній лікарні, йому прооперували колінний суглоб, через півроку буде операція на іншому коліні…

Зиновія Нирек з Великих Бірок, мати Василя Гульки, якого звільнили з полону разом з Олексієм Кодьманом, додає, що у їхній сім'ї зараз є проблеми із житлом.

- Я сьогодні звернулася до влади, щоб хлопців забезпечили землею і житлом, як обіцяв уряд, - каже Зиновія Нирек. - Василь одружився, дівчина чекала його з полону, у них вже є дитина. Проживаємо всі разом. Вони троє живуть в кімнатці «три на три». А в другій кімнатці я живу з неповнолітньою дочкою, дитина – інвалід з дитинства. Що ж то таке? Потрібно ж дітям десь жити. Треба покращити житлові умови.

Мати розповідає, що спочатку навіть не знала куди звертатися. Але коли з Києва повідомили, що є програма «Доступне житло», почала цікавитися цим. На зустріч в ОДА прийшла, щоб дізнатися, як і що тепер має робити, бо раніше їм ніхто нічого не пояснював.

- Спочатку була проблема, щоб сина поставити на ноги після полону, щоб був здоровий. Було лікування, протезування, зуби робили і роблять, із цим проблем нема, - каже мати Василя.

Про сина вона розповідає, що тепер Василь працює у фірмі з виробництва металопластикових вікон і дверей, власне, коли відбувалася зустріч влади і активістів в ТОДА, він був у відрядженні в Києві.

Пані Нирек каже, що хлопці часто просто стидаються просити належне.

- Хлопці зараз в такому стані, що не можуть самі за себе постояти, така моя думка, - каже мати Василя Гульки. - Навіть не знаю, як це пояснити. Він стидається. Каже, як то він піде просити. То прийшла я. Маю знати, як можу допомогти своїй дитині.

"Вони себе тут не знайшли"

Про особливий психологічний стан тих, хто повернувся з полону, говорить і старший офіцер групи морально-психологічного забезпечення та зв'язків з громадськістю обласного військкомату Олена Величанська.

- Практично в кожного ветерана є маса питань і проблем, але от не прийшли, частина з них на заробітках за кордоном. Величезна проблема – це працевлаштування. Вони себе тут не знайшли, тож поїхали за кордон і там дуже важко фізично працюють, - каже Олена Величанська. - Але є хлопці, які лишилися в Тернополі. Є люди, які не дуже хочуть комунікувати. І відчуваю за собою провину, провину військкоматів, що недопрацювали з хлопцями, які повернулися з полону. Добре, що ми це розпочали на п'ятий рік і дуже сподіваємося, що ми достойно вийдемо з цієї ситуації і допоможемо хлопцям. Ми готові до цього. Я знаю позицію всіх служб. Шкода, що хлопці не всі стукають у двері. Одні приходять і ми комунікуємо, а є дуже закриті, тому потрібна персональна робота, і ми будемо старатися.

Можна брати кредит

Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації Степан Барна висловив переконання, що держава в силі допомогти атовцям реалізувати себе в мирному житті вдома.

- Зараз в області немає жодного підприємства, яке було б на 100% укомплектоване працівниками, - зазначив Степан Барна. – Інше питання - це зарплата. Та якщо є бажання працювати, то я готовий до комунікації навіть з приватними компаніями. Але є й інші приклади - в селі Скорики хлопці, які доять худобу, отримують 16 тисяч гривень зарплати. В якій Польщі можна заробити такі гроші? Той, хто піде на здобуття нової освіти, в тому числі за програмами профтехосвіти, може згодом працювати на підприємствах аграрного сектору, наприклад у механізатора зарплата – до 40 тисяч грн в сезон. Хочуть працювати на себе, і мають землю - можуть організувати кооперативи. Держава відшкодує 80% саджанців, 30-40% за придбану техніку вітчизняного виробництва. Можна брати безвідсотковий кредит, або під мінімальну відсоткову ставку 7% і працювати. І такі приклади у нас є.

 

Скільки на Тернопільщині учасників АТО

На Тернопільщині зареєстровано 5665 учасників АТО, ООС, учасників бойових дій. Крім того є 232 інваліди війни і 132 члени сімей загиблих учасників бойових дій.

 

Коментарі

Вадим БОЯРСЬКИЙ, директор департаменту соціального захисту населення ТОДА:

- Через управління соціального захисту населення учасники АТО, ОСС можуть скористатися пільгами на житлово-комунальні послуги, санаторно-курортне лікування, психологічну реабілітацію, професійне навчання та отримати компенсацію на покращення житлових умов.

Пільги на житлово-комунальні послуги - 75%, для інвалідів війни — 100%, для членів сімей загиблих — 50%.

Санаторно-курортним лікуванням на території України торік скористалися 117 учасників бойових дій. Також через управління соцзахисту направляють на психологічну реабілітацію в лікувальні заклади України. Торік цим скористалися 38 чоловік. В нашій області цього року є можливість оздоровитися і в санаторії в Яблуневі Теребовлянського району. Там теж учасникам бойових дій можна пройти психологічну реабілітацію і оздоровитися зі своєю сім'єю за кошти державного і обласного бюджету.

Послугою із професійного навчання торік скористалися 73 учасника бойових дій.

Торік 15 особам з інвалідністю І і ІІ групи, які перебувають на квартирному обліку на черзі на покращення житлових умов, виплатили компенсацію на придбання житла за державною програмою.

 

Тетяна СКАРЛОШ, заступник начальника управління охорони здоров'я ТОДА:

- З початку АТО за медичною допомогою звернулося 2317 учасників АТО, госпіталізовано 1087 осіб, 32 поранених. Медичну реабілітацію вони проходять в усіх обласних лікарнях, в реабілітаційних базах в Микулинцях та Більче-Золотому. За 2018 рік виділено 3 284 400 грн. Проліковано за 2018 рік 1689 пацієнтів.

Найбільше цікавить зубопротезування. За законом його виконують за кошти місцевих бюджетів. В 10 районах прийняті програми, де передбачені кошти на ці потреби. В 9 районах на ці потреби просто виділяються кошти з місцевих бюджетів. Зубопротезування відбувається згідно з чергою, але його не можуть зробити з дорогоцінних металів. Імпланти ж коштують від 800 євро. Якщо місцевий бюджет зможе здійснити ці дороговартісні витрати, його безперешкодно зроблять в лікувальних закладах області.

Зараз в області формуються списки на закупівлю медикаментів, виробів медичного призначення. Щоб визначити, що потрібно закуповувати, пацієнт має звернутися і повідомити обласних спеціалістів, який саме засіб йому потрібен. Ці дані закладають в кошторис, далі проводяться тендери і закупляють потрібне. І коли госпіталізують пацієнта, лікарня має потрібний йому виріб, наприклад, певний суглоб. Так ми працюємо для чорнобильців – від слухопротезування до ендопротезування. Тому закликаю звертатися в управління охорони здоров'я, щоб ми змогли працювати індивідуально по кожній людині.

 

Іван КУЗЬ, начальник головного управління Держгеокадастру в області:

- Для понад 6 тисяч учасників бойових дій виділення ділянок задоволено позитивно. Загальна площа виділених ділянок 5400 га. Цільове призначення — для ведення особистого селянського господарства чи для садівництва. Заяви учасників бойових дій розглядають за спрощеною системою. У розрізі України Тернопільщина займає чільне місце в забезпеченні земельними ділянками. Але є і проблеми, оскільки часто звертаються за тими ділянками, які уже перебувають у власності, або це є землі загального користування і законодавство не передбачає використання таких земель. Тому є відмови.

На сайті головного управління Держгеокадастру в області є закладка винятково для потреб учасників бойових дій, де вони можуть знайти інформацію про перевірені ділянки. Тут можна роздрукувати графічні матеріали, що спрощує звернення за отриманням потрібної земельної ділянки.

 

Ірина ХОНДОГІЙ, директор обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

- Якщо проблему учасника АТО не вирішили з першого разу, із усіма питаннями учасники АТО можуть звертатися в обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Спочатку тут займалися лише питаннями соціального захисту, а зараз – усіма питаннями атовців – це і сімейні питання, питання трудових спорів, невиплата зарплати, скорочення. Крім того, ми надаємо правову допомогу учасникам АТО, які є підозрюваними в кримінальних провадженнях.

До нас звернулися 3493 учасники АТО. Всі вони отримали адвоката. 30% питань – про отримання земельної ділянки. Більше 90% справ, де люди судилися з місцевими органами самоврядування, виграли. У нас в реєстрі 240 адвокатів. І усі вони зацікавлені допомагати, бо від цього залежить їхній заробіток від держави.

Скористатися допомогою центру можуть не лише учасники АТО, а також особи, які тільки хочуть отримати цей статус. У Тернополі центр знаходиться за адресою Шпитальна, 7. А в кожному районі існує бюро правової допомоги. З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і посвідчення учасника АТО. Якщо комусь треба встановити такий статус, то треба мати копію заяви на військкомат, що людина хоче встановити статус. Такі проблеми є у багатьох учасників АТО, особливо добровольців.

 

Володимир ХАРЧЕНКО, начальник управління містобудування та архітектури ТОДА:

- Учасники АТО, які мають статус учасника бойових дій, мають право на першочергове і позачергове отримання житла. На квартирному обліку перебуває 150 учасників АТО. Найбільше – в Тернополі – 96 і в Бережанах – 25. За інформацією райдержадміністрацій, ще як мінімум 300 сімей учасників АТО потребують покращення житлових умов, але поки не перебувають на квартирному обліку. На квартирний облік потрібно стати за місцем проживання. Чи правда, що потрібно три роки прожити в Тернополі, щоб стати на квартирний облік? У місті правила постановки на квартирний облік дозволяють це робити без такого терміну. Тобто якщо учасник АТО проживає в Тернополі, або іншому місці, де ведеться квартирний облік, то треба звернутися у ЦНАП, отримати пакет документів, заповнити їх і подати. Складніше ситуація в селах, наприклад, в смт Великі Бірки, де не ведеться квартирний облік. Але навіть якщо є одна людина, яка потребує покращення житлових умов, необхідно ініціювати перед органом місцевого самоврядування запровадити облік громадян, які потребують покращення житлових умов. Влада на місцях зобов’язана організувати ведення квартирного обліку. Також сьогодні є державна програма «Доступне житло». Держава надає безповоротно 50% коштів у випадку отримання житла учасником бойових дій, на членів сімей – 30%. У нас в області програма реалізовується через управління молодіжного житлового кредитування і уже надали чотири таких допомоги. Зараз на обліку перебуває 41 сім’я учасників АТО на отримання такої допомоги.

Також існує програма молодіжного житлового кредитування, яка передбачає надання пільгових кредитів. На чергову сесію винесене питання про збільшення фінансового ресурсу за цією програмою. Розпорядником програми є те ж саме управління молодіжного житлового кредитування. А для тих, хто проживає в селі, є обласна програма підтримки будівництва житла на селі «Власний дім».

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up