Незадоволені батьки без прописки знову пікетуватимуть міськраду

Незадоволені батьки без прописки знову пікетуватимуть міськраду

Батьки, діти яких не мають місцевої прописки, знову відстоюватимуть свої конституційні права на черговій сесії міськради 15 грудня.

Вже з 1 січня нового року значна частина мешканців житиме по-новому. Відчують “покращення” у сфері освіти та медицини громадяни, які не мають місцевої прописки. "Іногороднім" батькам, за рішенням виконкому, потрібно буде платити 1200 грн за відвідування їхніми дітьми дитсадку. 

- Все розпочалося з прийняття рішення виконкомом міста про оплату за харчування в садочках міста, для тих хто не має місцевої приписки, - розповідає місцевий активіст Павло Іванечко, на підсумковій прес-конференцї Тернопільського осередку ВО «Автомайдан». - Фактично чиновники своїм рішенням розділили дітей на "своїх і чужих". 

Іногородні батьки одразу ж згрупувалися та з паном Іванечком оскаржили рішення виконкому в суді.

Відео дня

- Ми виграли суд першої інстанції, однак програли суд другої у Львові, - продовжує автомйданівець. - На сьогодні, справа перебуває у касаційному суді. Звичайно що вона може слухатися дуже довго, але разом з тим ми очікуємо рішення суду.

Наступне рішення, яке приймає виконком і  яке знову розділяє на "своїх і чужих" - оплата за освітні та медичні послуги. У рішенні міської влади йдеться про необхідність укладання міжбюджетних трансфертів на освітні та медичні послуги, продовжує Павло Іванечко. Прийняте рішення начебто не суперечить законодавству країни окрім останнього пункту, У якому йдеться, що якщо об’єднана громада чи інша громада не уклала трансферти, то людина має право особисто оплатити вартість цих послуг. 

Юристів насторожує те, що послуги, які за Конституцією України мають бути безкоштовні,  міська рада “зобов’язала” оплачувати громадян з власного гаманця. Другий момент, полягає в тому що у рішенні передбачена можливість оплати самостійно. Такі висновки небезпідставні.

- Ми маємо багато скарг від людей, у яких в місцевих медзакладах та садочках вимагали гроші посилаючись на рішення виконкому міськради, - наголошує активіст. - Як результат, батьки написали колективне звернення в прокуратуру міста.
Активіст каже, що зазначене питання вони піднімали на сесії облради, але депутати перевели це в політичну площину і нічого не прийняли. Єдине чого хочуть тернополяни - скасування четвертого пункту рішення виконкому. Оскільки міжбюджетні трансферти робота органів місцевого самоврядування та депутатів. 

До слова, батьки дітей, які не мають місцевої реєстрації знову відстоюватимуть свої конституційні права на черговій сесії міськради, яка повинна відбутися 15 грудня.

Перша акція протесту відбулася 30 листопада. Тоді під стінами міськради у Тернополі батьки протестували проти дискримінації дітей. Мам з малечею на руках не пускали у приміщення мерії на сесію. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Мар'янка

    Я вважаю, що все правильно! Немає чого звинувачувати тут місцеву владу! Ви звинувачуйте голів своїх ОТГ, чому вони відмовляються платити за школи та садки своїх же дітей! До чого тут Надал? Чому місто має за вас платити? Ви до нього тепер не належите! Хотіли до села - маєте село! Штурмуйте свої сільради, тільки там вас може почують! Чому Надал повинен виділяти кошти на дітей з інших сіл? В нього є чіткий закон, і все. Включайте логіку. По закону кожен має фінансувати свою ОТГ. Чому місто має "спонсорувати" та комусь щось давати задурно. У них свій бюджет а у вас тепер свій! Це закон. І все! Правильно вже говорили тут, треба було думати до якої ГЛУШІ ви приєднувались. Як не як, але місто - містом. АЛЕ ТЕПЕР ВЖЕ ПІЗНО....
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались! Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста....
  • Olga Tanina

    Ніяких податків ви не плотити, а навпаки ще більше забираєте, 13 зар.платами,відпускними,лікарняними, допомогами
  • Olga Tanina

    СЕЛО ВЕДЕ СЕБЕ ЯК ТЕРОРИСТИ, ЗАХОПИЛИ ЦІЛІ ЗЛІТНІ СМУГИ ЗЕМЕЛЬ,ПАЇВ,ЛІСІВ, А ПРАЦЮВАТИ НЕХОЧЕ.ВІДАЙТЕ ТЕРНОПІЛЯНАМ СВОЇ ПАЇ.ЗЕМЛЯ ЗГІДНО СТ.13КУ-Є СПІЛЬНА І Є БАГАЦТВОМ І НАДРАМИ ВСЬОГО НАРОДУ, А НЕ ЛИШЕ СЕЛЯН. ВИ ПОРУШУЄТЕ КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up