Пенсія за кордоном: чи можуть українські пенсіонери отримувати виплати у разі виїзду в іншу країну

Пенсія за кордоном: чи можуть українські пенсіонери отримувати виплати у разі виїзду в іншу країну

Відповідно до закону пенсія в Україні виплачується в грошовій формі щомісяця до 25 числа через відділення «Укрпошта», або через банк за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

У разі виїзду пенсіонера за кордон на постійне місце проживання пенсія, призначена в Україні, може бути виплачена за шість місяців наперед перед від'їздом за заявою з наступного місяця після зняття з обліку за місцем постійного проживання, повідомляють в Пенсійному фонді України.

Під час перебування пенсіонера за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародними договорами України.

Якщо ж людина якийсь час була відсутня без пояснення причин і не отримувала пенсію, то вона може її потім повернути, але не більше ніж за три минулі роки.

Відео дня

Якщо пенсіонер упродовж шести місяців не забирає грошей, пенсію можуть припинити виплачувати.

Якщо пенсіонер упродовж шести місяців не забирає свої гроші на пошті, або якщо пенсія не знімалася з картки протягом року, виплата зупиняється до з’ясування обставин, а банківський рахунок може бути заблокований. Банківські картки потрібно періодично оновлювати, а без особистої участі пенсіонера також не обійтися. 

Варто зазначити, що сьогодні, 31 серпня, пенсійне посвідчення стало доступним для громадян у вигляді цифрового документу у мобільному застосунку Дія.

Електронне відображення пенсійного посвідчення з’явиться у тих громадян, хто отримував посвідчення після 2014 року. Пенсійне посвідчення одержувача пенсії за віком підтягнеться в Дії автоматично, одержувачам інших видів пенсії необхідно завантажити посвідчення самостійно.

Пенсіонерам, які отримували пенсійні посвідчення у вигляді книжечки, для можливості відображення в Дії слід замінити посвідчення, звернувшись до Пенсійного фонду України online (через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду) або до будь-якого з сервісних центрів Фонду.

Електронне відображення пенсійного посвідчення має таку ж юридичну силу як і пенсійне посвідчення, отримане в Пенсійному фонді України та підтверджує призначення пенсії.

Довідка

Порядок виплати пенсій у разі виїзду за кордон визначено статтями 47, 51 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”

 Читайте також:

Як обчислити страховий стаж для пенсії: чи дорахують службу в армії, декрет та тимчасове безробіття

Ціни на продукти ростуть! На що вистачить мінімалки у Тернополі (ГРАФІКИ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up