Пенсії по осені рахують. Які зміни чекають на пенсійну реформу восени

Пенсії по осені рахують. Які зміни чекають на пенсійну реформу восени

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про пенсійну реформу.

Реформа передбачає запровадження гнучкого коридору виходу на пенсію, а саме:

  • у 60 років для тих, хто має страховий стаж 25 років. Зараз вимога по страховому стажу – 15 років;
  • у 63 роки при наявності стажу від 15 до 25 років;
  • у 2019 році стає можливим ще один варіант виходу на пенсію: у 65 роки, якщо стаж складає від 15 років до 16 років.

Вже з жовтня цього року відбудеться перерахунок пенсій в залежності від нового встановленого рівня середньої зарплати ("осучаснення"). "Старі" пенсії – для тих, хто виходив на пенсію п’ять, десять років тому – буде підвищено. Люди отримуватимуть справедливі пенсії, більшою мірою пов’язані із тим, скільки років вони працювали та яку зарплату отримували.

Серед очікуваних змін також: відміна частини спецпенсій, підвищення пенсій в залежності від інфляції та темпів зростання середньої зарплати з 2020 року (індексація), зміна підходів до оцінки одного року страхового стажу (зниження "коефіцієнту стажу" з 1.35% до 1%).

Відео дня

Наступний етап пенсійної реформи – доопрацювання законопроекту у парламенті.

Зважаючи на дискусії, які розгорнулися за останній тиждень у Верховній Раді та експертному середовищі, вже зараз помітно, що саме може змінитися за цей час.

У першу чергу, може бути змінено підхід уряду по виплати дострокових пенсій працівникам шкідливих професій.

У поточній редакції законопроекту пропонується підвищити роботодавцям ЄСВ по окремим категоріям працівників шкідливих професій, і за рахунок цього забезпечити їм більш ранній вихід на пенсію.

Цей підхід не вирішує питання усунення держави від комерційних стосунків між працівниками та приватним роботодавцем, хоча підвищення ЄСВ погоджене з МВФ. Більше того, за розрахунками деяких експертів, навіть підвищене ЄСВ не означатиме бездефіцитність цієї категорії пенсій для пенсійного фонду.

Є багато альтернативних варіантів підходу до цієї проблеми, ось два із них:

Перший – умови дострокового виходу на пенсії працівникам шкідливих професій можуть визначатися на рівні роботодавця і працівника. Це варіант передбачає, що працівник може, наприклад, "проміняти" достроковий вихід на пенсію на медичну страховку від роботодавця або підвищену зарплату.

Другий можливий варіант – введення повноцінних накопичувальних систем. Закон передбачає, що пенсійне забезпечення працівників шкідливих професій відбувається через професійні та корпоративні фонди.

Цей механізм можна доопрацювати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василий Спицын

    Рева заявил, что осовременивание пенсий  будет тем, кто вышел на пенсию после 2008 г. Пенсионеров до 2008г уже похоронили, Циничности и подлости Мин. соц политики нет предела.

    Oleg Kolisnyk reply Василий Спицын

    Навпаки найбільше виграють ті пенсіонери що вийшли на пенсію до 2008 року. Бо їм всім нараховували пенсію виходячи з середньої зарплати по Україні за 2007 рік - 1197 грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up