За що і на яку суму тепер можуть оштрафувати за порушення карантину. Аналізуємо

За що і на яку суму тепер можуть оштрафувати за порушення карантину. Аналізуємо
  • З 21 жовтня Тернопільщина почала жити за жорсткішими карантинними правилами.
  • Тепер у ресторани і кафе, спортзали і, навіть у лікарню, доведеться мати при собі один з перелічених документів — сертифікат вакцинації, негативний ПЛР-тест, експрес-тест на антиген чи довідку про протипокази до вакцини. 
  • Це ж стосується і надавачів послуг.
  • За що саме, хто і на яку суму  може оштрафувати, дізнавалися журналісти «20 хвилин»

 

За порушення правил карантину в Україні діє адміністративна та кримінальна відповідальність.

Задля контролю за виконанням карантинних обмежень з 21 жовтня на Тернопільщині посилюють спільні наряди Нацполіції і Держпродспоживслужби, які щоденно перевірятимуть дотримання протиепідемічних заходів як фізичними, так і юридичними особами. 

Упродовж минулої доби, 21 жовтня, в області працювало 62 рейдові групи. Вони перевірили роботу 665 об’єктів господарювання щодо виконання протиепідемічних норм.

Відео дня

З початку 2021 року працівники Нацполіції в Тернопільській області склали 1 129 протоколів за порушення правил щодо карантину людей (ч.1 ст.44-3 КУпАП) та винесли 12 257 постанов за перебування в громадських спорудах і транспорті без респіраторів або захисних масок  (ч.2 ст.44-3 КУпАП). Про це повідомив журналістам «20 хвилин» речник Нацполіції області Сергій Крета.

Вочевидь, із посиленням правил карантину в області з 21 жовтня зросте і кількість адмінправопорушень за порушення карантинних правил. А, може, і криміналу? Не забуваймо, що в нашій державі діє принцип «незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності» (ст.68 Конституції України).

Про те, що потрібно знати, щоб не «попасти» на гроші, читайте далі. 

Читайте також: На Тернопільщині посилюють карантинні обмеження. Як тепер будемо жити? 

Адміністративна відповідальність

Адміністративну відповідальність за неносіння захисник масок, а відтепер — за відсутність при собі сертифіката про вакцинацію, негативного ПЛР-тесту, експрес-тесту на антиген чи довідки про протипокази до вакцин у закладах громадського харчування, спортзалах, в автобусах, літаках і поїздах по міжобласних перевезеннях, тощо встановлює стаття 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення під назвою «Порушення правил щодо карантину людей.»

Частина перша статті 44-3 КУпАП

 Що забороняється?

У частині першій цієї статті встановлені обмеження щодо порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні правила і норми, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Який штраф?

За  порушення вищенаведених норм на громадян накладається штраф у розмірі від 17 000 грн до 34 000 грн, а на посадових осіб  ̶  від 34 000 грн до 170 000 грн. 

За що і кого штрафували в області?

За даними судового реєстру по Тернопільській області, на підставі ч.1 ст.44-3 КупАП, з початку 2021 року найбільше «перепало» власникам, співвласникам і керуючим закладів громадського харчування, розважальних закладів, які приймали відвідувачів, коли діяла заборона на їхню діяльність. На них було накладено штраф у розмірі 17 000 грн. 

Штрафували і водіїв маршруток, оскільки ті перевозили більшу кількість пасажирів, ніж тоді було передбачено (більше половини від конструкції транспортного засобу). 

Деякі ФОПи проводили свою діяльність у закладах продажу продовольчих товарів без нанесеного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 метра. 

Проте, не всі порушники сплачували такі захмарні суми штрафів. Декого з порушників карантинних норм суди звільняли від адмінвідповідальності, обмежившись усним попередженням з огляду на малозначність порушення, інші провадження закривали за відсутністю складу адмінправопорушення. 

Стосовно посадових осіб, то яскравим прикладом став штраф для директора Тернопільського міського центрального ринку, оскільки той не вжив заходів для унеможливлення діяльності ринку, коли того вимагалося. Тернопільський міськрайсуд визнав директора винним у вчиненні адмінправопорушення, передбаченого у ч.1 ст.44-3 КУпАП та присудив стягнення штрафу у розмірі  34 000 грн і сплату судового збору у розмірі 454 грн. Погодився з такою постановою і Тернопільський апеляційний суд, залишивши судове рішення суду першої інстанції без змін.

Частина друга статті 44-3 КУпАП

Що забороняється?

У частині другій статті 44-3 КупАП забороняється перебувати в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Зі статистики Нацполіції області бачимо, що  найбільше постанов винесли саме за перебування в громадських спорудах і транспорті без респіраторів або захисних масок, аж 12 257 постанов! 

Який штраф?

Від 170 грн до 255 грн. 

Головні зміни з 21 жовтня, за недотримання яких можна отримати штрафи:

Кримінальна відповідальність

Як бачимо, в області з початку 2021 року нікого не притягали до кримінальної відповідальності за порушення правил щодо карантину людей. 

Кримінальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням встановлює ст.325 КК України.

У статті йдеться про порушення правил карантину і епідемічних правил, які спричинили поширення інфекції. Ймовірно, у зв'язку з тим, що встановити і довести поширення захворювання від однієї особи іншим дуже складно, тому й ця стаття «мертва» на Тернопільщині. Та чи на довго? До слова, санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 17 000 грн до 51 000 грн, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо ж порушення карантину у вигляді поширення коронавірусу спричинить загибель людей чи інші тяжкі наслідки, то світить позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. 

Поліцейські застерігають людей від користування підробленими COVID-сертифікатами. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання — від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. 

Хто може виписати штраф?

Притягнення до адміністративної відповідальності за ст.44-3 КУпАП починається зі складення протоколу про адміністративне правопорушення. Особами, які можуть скласти такий протокол є працівники: 

Порядок оскарження в суді

Після оформлення документів, уповноважений суб’єкт, найчастіше поліція, направляє матеріали про адмінправопорушення до суду, у якому й буде розглядатись справа про адміністративне правопорушення. Сам суд прийматиме рішення про притягнення або непритягнення особи до адміністративної відповідальності.

Справа про адміністративне правопорушення розглядається у присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Однак, у разі наявної інформації про те, що така особа своєчасно сповіщена про місце і час розгляду справи, і за умови, що від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду, тоді ця справа може бути розглянута за відсутності цієї особи. 

Тут важливо з'явитися до суду і довести фактичну відсутність складу адміністративного правопорушення. Наприклад, у ситуації, коли адмінпротокол складено формально або за відсутності акту законодавства, яким встановлено карантині обмеження. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • QA depot -

    Скоти
  • Світлана Ярош

    Це порушення конституційних прав людини...
  • Оксана Сов'як

    Виділили гроші в бюджет на поліцаїв більше ніж на війну ,ось вони і відпрацьовують промивають мізки людям .Все це було заплановано .
  • Nadiia Vovk

    Ох ,як ти був правий,друже!!!

    Yuriy Kupeev reply Nadiia Vovk

    В 2019 ту всю п....доту обрали 73% люмпенів!

keyboard_arrow_up