На Тернопільщині посилюють карантинні обмеження. Як тепер будемо жити?

На Тернопільщині посилюють карантинні обмеження. Як тепер будемо жити?
  • 20 жовтня у Тернополі провели засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації.
  • Як Тернопільщина житиме з 21 жовтня?
  • Що вирішили, які зміни прийняли, читайте у тексті.

Ріст захворюваності на коронавірусну хворобу на території Тернопільщини не зупиняється.

Так, порівняно з попереднім місяцем, захворюваність на COVID-19 у жовтні зросла на 31,9%. Про це доповіла диекторка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук під час регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації.

Відео дня

Всі обмеження, які будуть введені, стосуватимуться НЕвакцинованих людей. Для вакцинованих обмежень практично не буде. Про це заявив голова Тернопільської ОДА Володимир Труш. 

Головні зміни з 21 жовтня

  • Перевірки дотримання карантину: посилені спільні наряди Нацполіції і Держпродспоживслужби;

  • обмеження по міжобласних перевезеннях: водій та всі пасажири мать бути вакциновані;

  • відвідування структурних підрозділів ОДА дозволяється за умови наявності документа, що підтверджує отримання хоча б однієї дози вакцини від COVID-19;

  • всі працівники закладів, які надають послуги громадянам і безпосередньо контактують з людьми, повинні бути на 100% вакциновані або мати негативний ПЛР-тест  (за 72 годин до здійснення заходу відвідувачами закладу)  або експрес-тест на антиген (за 48 годин) чи довідку від лікаря про протипоказання до вакцинації. У протилежному випадку функціонування закладів заборонене. 

  • приймання відвідувачів у торговельних точках торгово-розважальних центрів, окрім продовольчих магазинів, аптек і магазинів з продуктами першої необхідності чи предметів гігієни, заборонене;

  • діяльність ринків, крім продовольчих, можлива за 100%-ої вакцинації працівників або наявності негативного ПЛР-тесту (за 72 години)  або експрес-тесту на антиген (за 48 годин) чи довідки від лікаря про протипоказання до вакцинації;

  • заклади громадського харчування працюватимуть за умови не більше 50% заповненості, не більше чотирьох людей за столиком, відстань між якими 1,5 м;

  • заклади  зможуть працювати лише у разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку однієї людини на 10 кв.метрів площі. Не беруться до уваги площі приміщень, які заклад не використовує для обслуговування відвідувачів;

  • до відвідування спортивних закладів, фітнес-центрів і басейнів, крім спортсменів Національної збірної України, допускаються особи із сертифікатом вакцинації або негативним ПЛР-тестом (за 72 години) або експрес-тестом на антиген (за 48 годин) чи довідкою від лікаря про протипоказання до вакцинації;

  •  відвідування пацієнтів у закладах охорони здоров'я дозволяється за наявності документа, що підтверджує отримання хоча б однієї дози вакцини від COVID-19 або негативного ПЛР-тесту (за 48 годин);

  • відвідування геріатричних центрів можливе за наявності сертифіката вакцинації або негативного ПЛР-тесту (за 72 години) або експрес-тесту на антиген (за 48 годин) чи довідки від лікаря про протипоказання до вакцинації;

  • проведення масових заходів дозволяється у тому випадку, якщо організатор чи група організаторів мають сертифікат вакцинації або негативний ПЛР-тест (за 72 години) або експрес-тест на антиген (за 48 годин) чи довідку від лікаря про протипоказання до вакцинації. До учасників масових заходів вимоги ідентичні.

На область лише двоє з довідкою про протипокази

Для роботи закладів необхідно щепитися або регулярно проводити тестування. Підійде і довідка про протипокази, якщо такі дійсно є. Для її отримання треба звернутися до сімейного лікаря.

Як розповіла директор Департаменту охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко, на всю область є лише дві людини, які отримали довідки, що вони не можуть бути вакциновані за медичними показами. Більше того, директорка наголошує, що єдиний протипоказ до вакцинації – це алергічна реакція на один з компонентів вакцини. 

– Станом на 20 жовтня на стаціонарі з ковідом перебуває 700 людей, – каже Ольга Ярмоленко. – З них троє були вакциновані. В них було більше страху, ніж клінічної картини. Вони без ускладнень переносять хворобу. З 1 червня ми ведемо статистику захворілих серед вакцинованих. Їх є 700, що становить 2% від усіх хворих. Більшість з них були виявлені в процесі епідрозслідування. Наприклад, у організованому колективі, коли захворіла людина – перевіряють усіх працівників. Серед них є вакциновані, які теж інфіковані, але не відчули ніяких симптомів.

Пенсійний вік, діабет, зайва вага, проблема з серцево-судинною системою, легенями, інші хронічні хвороби, онкологія - це не протипокази, а покази до вакцинації, оскільки такі люди в групі ризику і в них частіше виникають ускладнення та вища летальність. 

Як контролюватимуть?

З 21 жовтня працівники поліції, держпродспоживслужби, муніципальної інспекції та представників від органів міцевого самоврядування будуть перевіряти дотримання виконання вимог при роботі закладів громадського харчування, відпочинку, тощо, які надають послуги населенню.

– Я закликаю підприємців не створювати критичних ситуацій, не переходити на особистості під час перевірок, – каже заступник начальника обласного управління держпродспоживслужби Ігор Павлишин. – Правила карантинних обмежень діють. Увесь персонал закладу, який надає послуги, має бути повністю провакцинований. Це має бути одна або дві дози вакцини. Також усі відвідувачі повинні бути повністю вакциновані. Це ж стосується і ринків, як відкритих, так і критих. За цим мають стежити як дирекція ринку, так і суб’єкти господарювання.

Начальник національної поліції в області Олександр Богомол каже – часто люди маніпулюють, що їх конституційні права порушують.

– Ми часто стикаємося з ситуаціями, коли люди починають говорити, що обмежують конституційні права. Роз’яснюю: у Конституції написано, що права людини можуть бути обмежені Законами. В нас є дві збірки Законів, які передбачають відповідальність за порушення карантину. Це Кодекс про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України. Тому карантинні обмеження – це правило, за недотримання яких передбачення відповідальність. Не треба спекулювати на цьому!

Адмінпротоколи про порушення карантину складатимуть не на працівників, не на відвідувачів, а на власників закладів. Те ж стосується і громадського транспорту – протоколи складатимуть на перевізників, а не на водіїв чи пасажирів.

«Проблема не від влади»

Очільник області Володимир Труш каже – нові обмеження – необхідність, щоб розвантажити лікарні та врятувати життя.

– Ми прийняли рішення, що вже з 00:00, 21 жовтня вводяться жорсткіші заходи щодо функціонування закладів, які надають послуги для населення, – каже Володимир Труш. – Є чотири категорії людей, які зможуть працювати та відвідувати такі заклади. Це люди з довідкою про вакцинацію, або мають негативний ПЛР–тест, який дійсний 72 години, або мають негативний тест на антиген, який дійсний 48 годин або мають довідку про неможливість вакцинації. Інших категорій немає! Ми це робимо для тоо, щоб врятувати здоров’я та життя людей. Відповідно до нормативно–законодавчої бази ми маємо право це робити.

Голова ОДА також каже – якщо перевізники через невакцинованих працівників відмовляться ставати на маршрут – це не вина влади, яка вводить обмеження, а тих, хто відмовляється дотримуватися карантину.

– З 21 жовтня вступають обмеження щодо міжобласних перевезень. Страждати від цього повинні не водії та пасажири. Я вже пояснював членам комісії, що з 21 жовтня, якщо будуть проблеми з наявністю сертифікатів про вакцинацію чи довідки про щеплення, і перевізники відмовляться давати автобуси на маршрут, ця проблема точно виникне не від нас. Це проблема виникне через людей, які порушують карантинні вимоги. Проблема може вирости з низу, вона не може рости з верху, – запевняє Володимир Труш.

А що ви думаєте про нові правила? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (65)
  • Балушов Андрей

    Повставайте люди бо заганяют як скот це приниження це порушеня всіх прав людини на свободу пересування ! 3 листопада київ на грушевського буде всеукраїнський мітинг хто немає змоги поїхати виходьте на місцях! Цю піздоту треба поставити на місце! Ніхто немає права розпоряджатися вашим тілом і вказуватии вам що колоти а що ні і нізто немвє права забирати вашу свободу яку гарантує вам конституція! Той хто одного разу обміняв свободу на хліб в подальшому втратить і перше і друге! Виходьте за себе своїх дітей їхнє майбутнє за нормальну освіту а не це онлайн позорисько! В жодні країні немає такого безпрєдєлу як в нас все добровільно!
  • Читач05

    Таких дурних людей як тут, я ще не бачила. Вас всіх з дитинства вакцинували і завдяки тим вакцинам ви дожили до сьогоднішнього дня. Ви всім нікому не потрібні, потрібен колективний імунітет щоб жити було безпечно.  І ви, не мудрі люди, на роботу ходили. Я просто в шоці від тупості.

    Балушов Андрей reply Читач05

    Ти дебільне тим чим теье в дитинстві вакцинували випробовується на протязі 15 років а не 3 місяців!!
  • Lyudmila Konovalenko

    ГОСПОДЬ НАМ ДОПОМОЖЕ ВИСТОЯТИ!
    ТРИМАЙМОСЯ, ПРАВОСЛАВНІ!
  • Читач98

    В якій постанові ці обмеження прийняті? Будь які рішення мають бути підтверджені відповідними документами.Де вони?

keyboard_arrow_up