Прихисти переселенців – отримай компенсацію: хто може розраховувати на виплати?

Прихисти переселенців – отримай компенсацію: хто може розраховувати на виплати?
  • Жителі Тернопільщини, які розмістили у власних помешканнях внутрішньо переміщених осіб (ВПО), мають право отримати компенсацію за житлово-комунальні послуги. Наразі послугою вже скористалися понад 6000 жителів області.
  • Журналісти «20 хвилин» розібралися, як правильно і куди подати документи, на що варто звертати увагу і що може стати причиною відмови для надання коштів. Детально та покроково розповідаємо у матеріалі.

Мільйони за переселенців

На грошову компенсацію можуть розраховувати всі власники житлових приміщень області, які надали домівку ВПО. Головна умова – переселенці мають жити безкоштовно та не сплачувати ніяких внесків. Зі слів речниці Тернопільської міськради Мар’яни Зварич, у минулому місяці надійшло 600 відповідних заяв від жителів територіальної громади. Проте допомогу отримали не всі.

–   За червень компенсацію отримали 594 особи на суму понад 716 389 гривень. Зокрема, шести особам відмовили через невірно вказану кількість людино-днів, відсутності реєстрації ВПО в Єдиній інформаційній базі, або вибули в інше місце проживання. При перевірці встановили факт не проживання ВПО за даною адресою, невірно вказані ідентифікаційний код та розрахунковий рахунок, особи, які розмістили ВПО є членами сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України, – каже вона.

Відео дня

Гарантована державна підтримка за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні, незалежно від віку. Жителі Тернопільщини отримують компенсацію вже чотири місяці і набігла чимала сума, розповідає начальниця управління житлово-комунального господарства та енергозбереження ТОВА Софія Близнюк.

– За чотири місяці в область надіслали приблизно 33 мільйони гривень фінансової підтримки як від держави, так і міжнародних організацій. З них 18,7 мільйонів гривень отримали фізичні особи, а понад 15 мільйонів гривень – установи. Це гарна підтримка для наших жителів. Ми сподіваємось, що вони у свою чергу вчасно сплачуватимуть за спожиті комунальні послуги на рахунки підприємств, – каже пані Софія.

Компенсація тернополянам, які розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується у безготівковій формі до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця.

Зверніть увагу! Для отримання компенсації повинна бути відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги у приміщенні, де тимчасово проживають ВПО. Не варто розраховувати на допомогу, якщо переселенцями є ваші родичі або люди, проживали у вас в приміщенні ще до повномасштабного вторгнення.

Де і як отримати компенсацію

Аби отримати компенсацію за спожиті переселенцями комунальні послуги, власник житла має самостійно або за допомогою відповідних служб виконати кілька простих кроків.

Крок 1: Внести відомості про житло, що доступне для розміщення ВПО, на веб-ресурсі «Прихисток». Це можна зробити самостійно або за допомогою спеціалістів відділу звернень Тернопільської міської ради (вул. Листопадова, 6).

Крок 2: Власник приміщення зобов’язаний протягом доби з дня заселення ВПО звернутись із заявою у ЦНАП (вул. Князя Острозького, 6). У заяві обов’язково мають бути зазначені ПІП переселенців, дата та номер довідки про взяття на облік ВПО, контактний номер телефону ВПО та соціальний статус ВПО або приналежність до вразливої групи населення. І звичайно ж, дані власника помешкання: копії паспорту громадянина України, копія ІПН (РНОКПП), копія документу про право власності на житло, реквізити банківського рахунку. 

Крок 3: Не пізніше, ніж протягом п’яти днів із дня закінчення звітного місяця подавати заяву за встановленою формою. У заяві варто зазначити паспортні дані переселенців, коди платників податків, адреса житла; кількість людино-днів у відповідному місяці; банківські реквізити для перерахування суми компенсації.

Якщо заява подається в паперовій формі, ще необхідно пред’явити:

  • документ, який посвідчує особу (наприклад, паспорт громадянина України);
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • документ, що підтверджує повноваження представника (якщо подача документів здійснюється на основі довіреності).
  • Якщо заява подається в електронній формі, обов’язково необхідно додати фотокопії вищевказаних документів. Заява розглядається уповноваженим органом протягом п’яти робочих днів з дня її отримання.

–  Важливо, аби на момент заселення люди вже мали статус ВПО і відповідні довідки. Адже під час нарахування компенсації відповідні працівники звірятимуть дату реєстрації переселенців у базі з датою заселення. І від цього залежить кількість наданих коштів, – йдеться на Тернопільській міськраді.

Планується, що компенсація за витрати на комунальні послуги діятиме до того моменту, поки переселенці житимуть у вашому приміщенні.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Надежда Лысенко

    А в мене обратна сторона медалі, проживали платили повністю за ВСЕ хозяйка обіцяла вернути витрачені нами кошти, коли держава їй сплати і от їй поступила компенсація за нас і вона відмовилась повертати нам кошти, за комуналку, яку ми сплачували. Сказала, що то їй сплатили за те що вона нас прихистила, А не на комунальні послуги (  Я досі в шоці, бо не розумію, як так можна в такий час бути такими не хочеться матюкатись
  • Хомяк Володимир

    З друго дня війни і до кінця серпня приймав переселенців з Лисичанська і Херсонщини. Досі ні копійки компенсації, і спитати ні в кого.
  • Александр Корниенко

    Ага як виплати з оон які по 2-3 місяця не платять!!
  • Лідія Загородня

    У перші дні війни моя сім'я прихистила 7 людей. Проживали 2 місяці усе було оформлено усе  правильно

    Переселенці отримали своі гроші

    На допомогу прихисникам було усе оформлено згідно закону але допомоги не отримали

    Зверталася у міськраду відповіли_ що від нас залежало ми зробили

    А чому немає вам грошей не наша вина

keyboard_arrow_up