Рада дозволила відключатися від централізованого теплопостачання, але не всім

Рада дозволила відключатися від централізованого теплопостачання, але не всім

Минулого тижня Верховна Рада прийняла Закон «Про житлово-комунальні послуги». Основні норми Закону розкриває голова «Ради голів ОСББ м. Тернополя», депутат Тернопільської міської ради від Об’єднання «Самопоміч» Сергій Лупак.

Власники квартир зможуть встановити індивідуальне теплопостачання. Щоправда це право отримають мешканці тільки тих будинків в яких, на день набрання чинності Закону, не менш як половина квартир та нежитлових приміщень вже відокремлена від централізованого опалення та постачання гарячої води. При цьому заборонено примусове відключення централізованого опалення та гарячої води у разі відключення від цих мереж інших власників.

Законопроектом, зокрема, встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг: управління, водопостачання, поводження з відходами, газу, електрики. При цьому послуги розмежовано на житлові та комунальні. 

Тарифи будуть встановлюватися за домовленістю сторін, а регульовані тарифи держорганами та органами місцевого самоврядування.

Передбачено можливість розірвання договору про надання послуг, попередивши про це виконавця не менше ніж за два місяці. Це право не поширюється на розірвання договору про постачання теплової енергії, крім випадку, якщо договір укладений колективним споживачем.

Закон покликаний сформувати конкурентне середовища на ринку житлово-комунальних послуг. Чи досягне він цілі залежить від кінцевої редакції. Адже при прийнятті Закону депутатами внесено більше 500 правок. Тому перед тим як його підпише Президент необхідний контроль громадськості, щоб в документ не внесли неочікуваних сюрпризів.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Читайте уважно в формулювання закону . Тобто половина мешканців будинку ,а це вам не підїзд ,а будинок тобто 6,8,2 підїзди де може коливатися від 40 до 300 квартир  .Тепер пишуть допоміжні приміщення ,а це фактично підвали де проходять магістралі водопостачання і  тепла ,а їх ніхто не відключав . І що люди виграють від ІО пересядуть з однієї голки  на іншу . А хто буде відповідати за безпеку ,за викиди ,котрі ідуть в сусідні квартири . Всі так хвалять Ужгород де всі перейшли на ІО так ,щось ніхто не говорить за проблеми ,котрі там творяться з котлами . Я слухав передачу по радіо так  казали ,що люди стикнулись з іншою проблемою це запчастини до котла ,і іобслуговування цього обладнання . Там відсутні ліцензовані фахівці ,котрі можуть відремонтувати наприклад плату управління ,а значить ніхто не ремонтує ,а купляє нову ,а це в районі 3000 грн в залежності від марки котла .
  • S S

    ЗАБУДЬТЕ ЗА ІНДИВІДУАЛЬНЕ ОПАЛЕННЯ
    Надал і Ко не дозволять цього зробити, бо треба когось гріти котельнями на торфі. Буде зараз багато експертиз та різних висновків, різних комісій (які будуть створені для цього) та експертів, але в сухому залишку буде ЗАБОРОНА. Згадаєте мої слова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up