Що робити, аби за воду платити менше

Що робити, аби за воду платити менше
  • З нового року вартість холодної води у місті має зрости на 25%.
  • При раціональному використанні води можна значно скоротити витрати на комуналку, кажуть ощадливі тернополяни.

Напередодні нового підвищення тарифів ЖКГ тернополянам доцільно навчитися декільком прийомам економії. Оскільки, як кажуть у КП “Тернопільводоканал”, містяни часто використовують воду навіть не задумуючись про витрати. Зокрема відкривають кран на повну потужність поки миють посуд чи коли чистять зуби. Щоденно наповнюють повну ванну води, а це приблизно 160-240 літрів. 

Донедавна норматив споживання холодної води на одного українця був близько 260 л, в той час як в Чехії - 125 л на людину. Сьогодні ці норми становлять приблизно 140 л на людину. Однак порівняно з Німеччиною, це також багато. Сьогодні у цій країні норми споживання води становлять усього 105 л на людину. 

Приймати ванну вдвох

Відео дня

Ощадливі тернополяни кажуть, що при раціональному споживанні води можна значно скоротити витрати на комуналку та діляться власними секретами економії води. Зокрема, Олег Синовець каже, що приймати ванну можна у двох з коханою людиною. Також, в його оселі встановлені на всіх кранах і в душі так звані аератори.  

- У таких пристроях вода змішується з повітрям, за рахунок чого і знижується витрата води, - каже тернополянин.

До слова, виробники таких технічних засобів запевняють, що розсіювачі-аератори допоможуть зекономити до 75% води з крану. І струмінь води змиватиме мило та бруд не гірше, а води витрачатися значно менше.

- Ще потрібно використовувати елементарні правила, наприклад чистити зуби не з відкритим краном, - продовжує Олег Синовець. - Разом з тим, у всіх сучасних туалетах є дві кнопки спуску води, що дозволяє також зекономити воду.

До слова, хто не має можливості придбати сучасний туалет, може у зливному бачку розмістити одну або дві пластикові пляшки, наповненні водою, що зменшить об'єм бачка і витрату води на змивання.

Мити посуд в раковині з водою

Тернополянка Валентина Теслюк має свої рецепти економії води. Пральну машину вона радить завантажувати по максимуму і для прання використовувати режим без додаткового полоскання. 

- Мити посуд недоцільно під проточною водою, краще воду набрати у раковину та мити в ній весь посуд одночасно, - каже тернополянка. - Однак коли миєте посуд під краном, то варто воду включати тільки після намилюваня усіх ложок, виделок та тарілок аби їх промити. Витрата води зменшиться як мінімум вдвічі.

Не лінуватися відремонтувати сантехніку

Тернополянин Олег Яцентий каже, що в домі мають бути відремонтовані всі крани і злив в бачку унітаза, які можуть пропускати воду. 

- Чоловіки не повинні лінуватися і відремонтувати несправну сантехніку в домі, - каже пан Яцентий. - Варто звернути увагу на унітаз, тому що часто зливний бачок потихеньку пропускає воду. Також можна поскручувати крани на трубах, аби зменшити прохідну здатність води по трубах. 

Для тих водіїв, що миють авто біля дому, тернополянин радить використовувати відро, а не шланг з проточною водою. Також доцільно у домі встановити змішувачі з одним важелем, тому що на них швидше та легше встановити відповідну температуру води. Що не скажеш про вентильні, така операція на таких змішувачах дещо складніша, відповідно витрати води дещо більші.

До трьох років ув'язнення за крадіжку води

Попри усі законні методи економії води, жителі міста часто лукавлять та використовують незаконні способи економії на воді, розповідає начальник відділу розрахунків населення КП “Тернопільводоканал” Руслан Бурмас. Зокрема хитрощі з лічильником, тобто встановленя магнітів на лічильники, відмотування лічильника назад. Також самовільний вріз у централізовану систему водопостачання, безоблікове використання ресурсу тощо. 

- Нещодавно набув чинності закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», яким вперше передбачено за крадіжку води штрафні санкції від 1700 до 3400 грн. І навіть більше - кримінальну відповідальність та позбавлення волі терміном до трьох років, - наголошує пан Бурмас.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up