"Щоб машина возила або чоловік на руках носив": як краще доглядати за взуттям взимку

"Щоб машина возила або чоловік на руках носив": як краще доглядати за взуттям взимку
  • Мороз, сніг, а інколи і дощ, а також пісок з сіллю – усе це нелегке випробування для взуття взимку.
  • Як зараз доглядати за взуттям, аби воно послужило довше, радять тернопільські майстри

"Не сушіть взуття на батареї і тримайте чистим замок"

Нестор САЛАВАГА , майстерня ремонту взуття на Бродівській:

- Головне – це не сушити взуття на батареї. Воно має бути подалі від джерела тепла, ні в якому разі не сушити на чомусь гарячому. Прийшли з вулиці – одразу помийте його чи повитирайте вологою ганчіркою, щоб забрати бруд і сіль. Після цього поставте просушитися. Якщо взуття шкіряне - помастіть його кремом. Щоб крем шкіра добре поглинула, потрібно трохи часу. Не треба мастити крем безпосередньо перед виходом на вулицю. І останній штрих – натерти взуття до блиску.

Відео дня

Якщо випадає мастити кремом взуття зранку, то спочатку догляньте взуття, а потім йдіть варити каву і збирайтеся на роботу. Якщо одразу робити це перед виходом на вулицю, користі для взуття від цього не буде.

На сезон краще мати хоча б дві пари взуття, тоді воно буде добре просушуватися, і буде досить часу, щоб всотався крем. А ще краще, щоб не зношувалося і не нищилося взуття, як кажуть, щоб машина возила або чоловік на руках носив.

Щоб замок у чоботах чи черевиках служив довше – головна порада – закривати його без поспіху, також треба стежити, щоб на нього не потрапляв крем. Замок не потрібно нічим змащувати – ні милом, ні кремом. Якщо таки крем потрапив на замок, його потрібно змити, вичистити.  Бігунок на замку гарно ходить, коли він чистий, а важко йде, коли  там поналипав крем чи бруд. Коли закриваєте і відчуваєте, що не йде, значить щось потрапило – нитка, шкарпетка, підкладка. Потрібно повернутися назад і спокійно закрити замок.

Рецепт довговічності і легкого догляду: на кожну погоду – відповідне взуття

Володимир БАЦЬКО, власник студії ремонту взуття на Родини Барвінських:

- Взуття має бути, як і одяг – на різні випадки – різне. Залежно від погоди, треба носити відповідне взуття. На воду чи болоту потрібне одне взуття, для офісу і на суху погоду – інше.  Якщо людина хоче в одних чоботах відходити зиму, коли погода така мінлива, це є великим випробуванням для взуття. Витримує далеко не кожне.

Замшеве взуття бажано одразу після покупки обробити водовідштовхувальним засобом. Ще один момент – підошва. Якщо підошва шкіряна, бажано одразу її захистити підметкою. Адже шкіра, як губка, поглинає воду і тоді відклеюється підошва. Крім того, до нашого асфальту незахищена підошва дуже знищується.

Найпоширеніша помилка, яку роблять люди, обробляють замшеве взуття спеціальним спреєм одразу перед виходом на вулицю. Побризкали, взулися і пішли. А фарба має повністю висохнути впродовж доби - це 24 години. А коли люди побризкали спрей і вибігли на вулицю, взуття - мокре, на нього налипає вся пилюка, а потім обурюються, що фарба погана. Технологічного процесу потрібно дотримуватися. Як мінімум, щоб сохло ніч.

Біла смуга на взутті – не завжди це сіль, яку сиплять на вулицях. Це ще можуть виходити хімікати, які застосовували при вичинці шкіри. Часом навіть рубець утворюється, забрати його проблематично. Змивати сіль потрібно одразу. Бо коли дати їй час засохнути, забрати її з взуття дуже важко. Є звичайно спеціальні хімікати, але не кожна шкіра піддається для такої обробки.

З власного досвіду, щоб було легше доглядати за взуттям, я взуваю взуття по погоді. Якщо болото – то відповідні черевики з високим прорезиненим бортом, який легко помити. На сніг – інше. За ним тоді треба доглядати менше. На великі морози - з технологією opti-warm, insulation. Таке взуття має закритий литий низ, воно витримує екстремально низькі температури і хімію на вулиці.

"Шар крему не має бути надто товстим"

Володимир ТРУТ, майстер на Медовій:

- Сухе, чисте і помащене кремом взуття – це запорука того, що взуття послужить довше. Якщо взуття з натуральної шкіри, його треба добре просушити після вулиці, тримати його подалі від конвектора, а потім добре змастити кремом. Якщо воно буде добре помащене, тоді і волога не буде проникати, і можна витримати зиму з водою і сіллю на дорогах. Шар крему не має бути надто товстим, щоб той крем шарами на засихав, адже весь всерівно шкіра не вбере. Як мінімум хвилин 15-20 має бути, щоб той крем поглинула шкіра.

Довідка

Найпоширеніший сезонний ремонт взуття у майстернях – заміна підошв, кажуть майстри. Вартість послуги – від 300-350 грн.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up