З Новим роком прийде подорожчання алкоголю на 20%

З Новим роком прийде подорожчання алкоголю на 20%

Вартість алкоголю зросте за рахунок підвищення цін на власну сировину, яке планує зробити з Нового року ДП "Укрспирт". Такі дії вкотре збільшать частку ринку фальсифікату, який на сьогодні становить близько 51%, каже місцевий фахівець в сфері лікеро-горілчаних виробів, дегустатор Віталій Левицький.

- Нещодавно вже було підняття цін на горілку, - пригадує тернополянин Мирон. - Не пройшло кілька місяців як вже з телевізора говорять, що з Нового року знову має зрости ціна на алкоголь. Відверто кажучи, не знаю як хто, але купувати пляшку “казьонки” за 90 чи 100 гривень не буду. 

Чоловік каже, що дружина кожного року викидає десятки літрів зіпсутого варення з підвалу у сміття.

- Ми за Радянського Союзу з подібного варення гнали самогон. Бачу, що часи знову вертаються і доведеться з антрисоль діставати свій самогонний апарат і витирати його з пороху, - жартома каже чоловік. - Що сам вигнав, то не в магазині купив.

Відео дня

Акциз піднімати не будуть

Нещодавно податковий комітет рекомендував парламенту не піднімати акциз на алкоголь з 2018 року, у зв'язку з тим, що галузь у 2017 році скоротилося на понад 26%, розповідає Віталій Левицький. 

- Всі ставки акцизів з Нового року мають зрости на індекс інфляції, тобто на 11,2%, проте це не стосується кількох галузей, - продовжує співрозмовник. - Зокрема, підвищення акцизу не стосується горілчаної і пивоварної галузей, а також виробництва кріпленого вина.

На 20% зросте вартість сировини

Проте не все так просто з ціною на алкоголь буде в наступному році, зауважує експерт Віталій Левицький. Сьогодні основний гравець на ринку спирту в Україні монополіст ДП "Укрспирт" з Нового року планує підняти на 20% ціни на свою продукцію. Як результат, легальні виробники алкоголю також будуть змушені підняти ціни на власні вироби. 

- Як показує практика, збільшення цін на алкогольні напої не вплине на об'єми споживання алкоголю тернополянами, оскільки той, хто пив - пити буде, - наголошує пан Левицький. - Тернополяни почнуть більше споживати фальсифікату та самогону. 

Місцеві самогонщики та так звані “кнайпи”, що продають фальсифікат, який вони розливають "по підвалах" - почнуть більше заробляти. Такі дії монополіста ні до чого доброго не призведуть, оскільки відбудеться елементарний перерозподіл ринку між легальним алкоголем та нелегальним. Зокрема, вкотре збільшиться частка ринку фальсифікату, який на сьогодні становить близько 51%.

Направили лист Президенту

Для того, аби захистити галузь та не допустити чергового підняття цін на алкоголь, найбільші виробники алкоголю в Україні направили відкритого листа Президенту і Прем'єр-міністру. У листі зазначили, що від дій ДП "Укрспирт" постраждають легальні виробники алкоголю, споживачі та бюджет. В той час як хтось на цьому добряче заробить.

До слова, минулого року в нашій державі кожна друга пляшка оковитої була підроблена. За статистикою, близько 70% смертей від усіх отруєнь в Україні припадає саме на алкоголь. За приблизними оцінками, минулого року майже 3 тисячі людей померли від отруєння алкоголем. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Білецький

    Навіть не думайте собі, пили, пємо і будемо пити. Будемо гнати, будемо пальонку купувати.

    Діонісій reply Петро Білецький

    а от таке враження, що хочуть щоб українці сурогат вживали і побільше, так скоро буде нас не 50 не 40 ні 32 мільйони, а будемо занесені в червону книгу :)

    Петро Білецький reply Діонісій

    Не переживай, шо нас не вбиває, те робить нас сильнішими, головне міру знати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up