Скільки коштують продукти на стихійному ринку: ми дізналися ціни та чи продадуть дешевше

Скільки коштують продукти на стихійному ринку: ми дізналися ціни та чи продадуть дешевше

Журналісти «20 хвилин» завітали в суботу, 5 серпня, на стихійний ринок та промоніторили ціни на продукти.

Один зі стихійних ринків Тернополя розташований на вулиці Митрополита Шептицького. Попри те, що на вулиці +29 градусів і лунає повітряна тривога, продавців та покупців на стихійному ринку, як завжди чимало. Господині та господарі вишикувалися з домашньою продукцією по обидва боки та закликають містян не проходити повз їх товар.

Традиційно продукти на стихійному ринку продають просто на асфальті, підстиляючи газету, пакети. Проте деякі продавці вимощують все на дерев’яних ящиках чи навіть маленьких столиках.

Відео дня

Яка вартість на овочі та фрукти?

На стихійному, як і на будь-якому іншому ринку влітку, чимало овочів, фруктів, зелені та ягід. Ціни на продукти приблизно у всіх однакові, але через велику конкуренцію деякі продавці готові робити великі знижки. Продавці запевняють, їм не вигідно завищувати вартість тієї ж малини, картоплі, адже хочуть швидше продати та поїхати додому з заробітком.

Якщо говорити за овочі, то ціни за кілограм помідорів коливаються від 12 до 35 гривень, а ось за огірки просять від 5 до 20 гривень. На вартість помідорів впливає сорт, а на вартість огірків – їх розмір. Чим менші огірки за розміром – дорожчі.

Кілограм домашніх кабачків обійдеться вам у 15 гривень, молодої звичайної капусти – 15-30 гривень. Натомість пекінської та червоноголової капусти ще немає. Є вже на полицях і баклажан – 30 гривень/кілограм.

Одні господині вимиту молоду моркву продають – 25 гривень за пучечок (по три великі морквини в пучечку). А інші – 35 гривень за кілограм.

Є вже і цибуля – 40 гривень за кілограм. Куди дорожче обійдеться часник – 80-100 гривень за кілограм або ще можна за п’ять гривень придбати одну головку. Якщо часник дрібний, то віддають і 60 гривень за кілограм. А зелень так і залишається 10 гривень за пучечок.

Солодкий перець віддають за 45-75 гривень. Ціна залежить від сорту та кольору. Червоний перець дорожчий за жовтий та зелений. Кілограм молодої картоплі коливається від 8 до 20 гривень. Та, що за 8 гривень міленька, а за 20 гривень – велика. Сорт однаковий, наголошує журналістам продавчиня, все залежить від розміру.

З літніх смаколиків ще продають кукурудзу. Ціна – 8-20 гривень за качан. Продавці переконують, що вона солодка та смачна, але за 8 гривень товар трохи з дефектом.

0.5 кг малини та ожини обійдеться у 20-25 гривень. Лохина дорожча – 100-130 гривень/кілограм.

Також одна жінка продавала суницю. За кілограм просила 200 гривень. Є вже трохи слив – 50 гривень за кілограм.

Як бонус – жінки продають ще й квіти. За один букетик сухоцвітів просять 25-40 гривень.

Чи є молочка і м’ясо?

Якщо порівнювати з осіннім та зимовим періодами, то м’ясної та молочної продукції на стихійному ринку наразі не так і багато. Журналісти «20 хвилин» помітили лише чотирьох продавців з молочкою. Вони мали лише домашній сир та молоко.

За 1.5 літрів домашнього коров’ячого молока жінка просила 30 гривень. Людей переконувала, що корову видоїла зрання і все свіженьке.

Якщо обожнюєте домашній коров’ячий сир, то на стихійці його можна придбати – 90 гривень/кілограм. Але для тих, хто бере більше роблять знижку.

– Дівчинко (звертається до журналістки продавець – ред.), беріть гарний домашній сирок. Ви такого ще не їли. Дружина моя сама робить, а я тут продаю. Він не має зайвого запаху, чистенький, без різних домішок. Якщо будете брати два пакетики, то віддам за 80 гривень/кілограм. Не пошкодуєте, я вам обіцяю, – каже чоловік.

Ні сироватки, ні кефіру, ні сметани на стихійці не було. Під час розмови з журналісткою продавчиня Світлана наголошує, молочну продукцію привозить переважно на замовлення тернополян і кілька пляшок просто на ринок. Бо у таку спеку – небезпечно.

–  Ми заздалегідь домовляємося з моїми постійними клієнтами. Вони кажуть, скільки готові придбати молока чи сметани і я везу в Тернопіль. Якщо я від ранку і до вечора буду стояти на сонці з молочкою, то вона може не витримати. А якщо потім хтось отруїться і що мені? Я не хочу тих проблем і таких грошей, –  каже пані Світлана.

Не так багато привозять наразі й м’ясної продукції. Зокрема, готових ковбасок, шинки чи запеченого сала ми не помітили. Лише кілька продавців пропонували свіже м’ясо.

–  Я тримаю вдома кілька свиней і зараз ми почали їх забивати. Тому не є постійним продавцем на стихійному ринку. Привіз 5 серпня кілька гарних шматочків сала. Кілограм 140 гривень. Вже шматочків шість продав і залишилися два. То забирайте. Воно для засолення не підійде, а ось для запікання – саме те, - розповідає чоловік.

Поряд жінка продає м’ясо кроля та курей. Журналісти поцікавилися, чи домашнє та яка вартість.

– Ось залишилося дві курочки, віддаю кожну по 170 гривень. Вони молоденькі. Тому можна не лише дорослим, а й дітям. Можете з неї зварити смачний бульйон. Також віддаю кролика за 500 гривень. Днями забили, все домашнє, ми їх годували кормом, травою. Ніякими хімікатами не годуємо тварин, бо це їдять ще й наші діти, –  наголошує жінка.

А ось лотки з яйцями на продаж стоять чи не біля кожного продавця. Вони стверджують, яйця домашні та смачні. За 10 штук просять від 3.50 до 4.00 гривень.

Будьте обережними

Нагадуємо, лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з купівлею продуктів на стихійних ринках. Це стосується не лише грибів, а й інших продуктів. Адже споживачі мають розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту.

Де купувати харчові продукти на міському ринку чи стихійному – особистий вибір споживачів. Проте варто розуміти, зіпсовані товари можуть трапитися скрізь. Якщо ви або члени вашої родини отруїлися неякісною продукцією – пишіть скаргу.

– Кожен громадянин відповідно до Закону України «Про звернення громадян» має право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та залишити скаргу. Це можна зробити онлайн на офіційному сайті держустанови або завітавши за адресою: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20. Під час звернення необхідно мати при собі чек або інші докази придбання продукції саме у цьому місці, у цього фермера, – каже начальник міського управління Держпродспоживслужби в області Іван Гавришків.

Читайте також:

Які сезонні ягоди, фрукти та овочі продають на ринках Тернополя. Дивіться ціни!

Ми запитали тернополян: скільки має заробляти сім'я у Тернополі для комфортного життя?

Скільки коштує долар та євро у Тернополі: порівняли курс у банках, обмінниках та валютників

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Mykola Fedoriy

    Селяни вирощують, а перекупники реалізовують..Кожен виживає як може..Ціни ринкові як кому заманеться..
  • Петро Григорович Ткачук

    Мясо теж перекупники продають, беруть на ринку і несуть і продають на тротуарі....
  • Наталія Кіян

    А чому не зроблять столи для людей з села ,щоб вони могли норомально стати тай торгувати, але футболя ними .
    Там показано майже всі перекупщики.

    Зоя Вапляк reply Наталія Кіян

    Наталія Кіян а на м'ясі одні перекупки  в селі приїдуть заберуть за пів дурно а тут захмарні ціни за годину заробить більше ніж людина цілий рік в селі носить той гній але вони кажуть що людина з села невиіє продати добре що вміють годувати і їм задурно віддати така у нас влада пляшка води дороща як пляшка молока  люди в селі все випробують бо нема сили задурно то доглядати

    Наталія Кіян reply Наталія Кіян

    Зоя Вапляк Ви може і праві .
    Бо я це все знаю ,бо в я була в цій ситуації ,нас з села за столи ніколи не допускали.

    Зоя Вапляк reply Наталія Кіян

    Наталія Кіян столів в ринку купа пустих  але в сміті на дорозі цікавіше і там практично людей з села нема одні перекупки які в деруть шкіру  людина приїде вони в деруть ту курку за пів дарма  а молоко в мене сусіда живе на п'ятому поверсі торгувала молоком  це все порошок неможна нормальне молоко стояти на сонці цілий день  добре думайте що купуєте
  • Ірина Гулька

    Тому що столів для трудолюбів ,які хочуть
    продати свою гірку працю нема.Жінка
    привезе фляшку молока і всі герої від контролера до поліції ловлять.А коли барига
    стоїть і дає їм дань,чемно обходять.

keyboard_arrow_up