Тернопільський бюджет в час війни у цифрах: скільки грошей прийшло і на що витрачають

Тернопільський бюджет в час війни у цифрах: скільки грошей прийшло і на що витрачають
  • Якщо подивитись на розміри міських бюджетів обласних центрів у 2022-му — Тернопіль на 6 місці з кінця. Менші лише у Луганську, Ужгороді, Херсоні, Кропивницькому і Луцьку.
  • Доходи Тернопілля становлять 3 106,2 млн грн, а видатки 3 065 млн, повідомив В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.
  • У міськраді повідомляють, що за рішенням виконкому, видаткову частину бюджету збільшили на 16 382, 5 тис грн. На що ж планують витратити кошти?

Попри воєнний стан і зміни в економіці, показники доходів бюджету у Тернополі перевиконано, повідомили у міськраді.

Водночас, якщо проаналізувати дані, які надали «20 хвилин» в Офісі Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, — Тернопіль на 6 місці з кінця за розмірами міських бюджетів обласних центрів у 2022 році.

На чому заробили, скільки і з чого грошей прийшло у місто, на що витрачали і куди в подальшому спрямовуватимуть кошти з міської казни, дізнавалась «20 хвилин».

Відео дня

Ми — шості з кінця

—   Незважаючи на пов’язані з воєнним станом зміни в економіці громади та бюджетному і податковому законодавствах, за результатами І кварталу 2023 року в цілому досягнуто перевиконання запланованих показників доходів бюджету, — повідомили на сайті міськради. — Так, до бюджету громади надійшло 884 657,3 тис. грн доходів. Виконання забезпечили на 123,2 %.

Звіт за перший квартал 2023 року заслухали на засіданні виконкому наприкінці квітня.

—   Основне у власних надходженнях загального фонду становили податки і збори, зокрема, 68,1% – податок на доходи фізичних осіб, — повідомили у міськраді. — Загальний фонд також сформували: податок на майно (плата за землю, транспортний податок та податок на нерухомість) – 7,4 % у його власних надходженнях, єдиний податок – 14,1%, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 5,8%, відрахування з державного бюджету акцизного податку з виробленого та ввезеного пального – 2,5%, плата за надання інших адміністративних послуг – 0,7 %тощо.

Водночас недоотримано: акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального, тощо. Причинами невиконання цих надходжень є зміни в законодавстві щодо можливості у певний період не сплачувати податкові зобов’язання, погіршення фінансового стану платників тощо, кажуть у міськраді.

—   Кошти, які надійшли до бюджету громади за І-й квартал 2023 року дали можливість в цілому забезпечити виконання видаткової частини бюджету до річного плану на 18,3% та спрямувати на фінансування галузей, — запевнили у міськраді.

Витрачають на зарплату та оплату комуналки

За рахунок отриманих коштів профінансували:

—   заклади освіти – на 343 646,5 тис. грн,

—   охорони здоров’я – на 21 667,0 тис. грн,

—   культури – на 8 639,7 тис. грн,

—   соціального захисту – на 44 127,5 тис. грн,

—   на утримання житлово-комунального господарства - на 54 574,9 тис. грн,

—   фізичну культуру і спорт – на 19 353,1 тис. грн.

Ці кошти фактично витратили на зарплату бюджетникам і оплату комунальних послуг, повідомили у міськраді.

Якщо проаналізувати розміри міських бюджетів обласних центрів у 2022-му — Тернопіль на 6 місці з кінця. Менші тільки у Луганську, Ужгороді, Херсоні, Кропивницькому і Луцьку. Про це повідомив В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під час зустрічі з журналістами «Школи ефективних медіа», яку організував Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID DOBRE.

В Офісі Конгресу проаналізували 1 582 місцевих бюджетів, які мають прямі міжбюджетні відносини, з них 24 обласних, бюджет міста Києва, 119 районних бюджетів та 1 438 бюджетів територіальних громад. Всього в Україні станом на 1 квітня 2023 року 1 950 місцевих бюджетів, повідомив В’ячеслав Негода, який свого часу головував у Тернополі.

Темпи росту фактичних надходжень загального фонду за січень-березень 2023 року до січня-березня 2022 року (%) Тернопільщини — 135%.

Далі все про бюджет Тернополя в цифрах і слайдах — на основі даних Казначейства, Мінфіну та Openbudget за січень-березень 2022 року підготував Ігор Онищук, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (SALAR International).

 

Читайте також:

У Тернопільській громаді перевиконали бюджет і прийняли зміни до нього: куди витрачатимуть кошти?

Депутати міськради ухвалили бюджет Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up