Тернополяни, готуйтесь: субсидії по-новому з 1 травня. У кого заберуть виплати?

Тернополяни, готуйтесь: субсидії по-новому з 1 травня. У кого заберуть виплати?
  • «Право на отримання субсидії має кожна українська родина або окрема особа, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу», – таке повідомлення майорить на сайті Урядового порталу. Чи так це насправді?
  • Щороку Уряд змінює «правила гри» стосовно категорій осіб, доходів, площі помешкань, новизни авто, отримання спадщини тощо.
  • Що саме невдовзі зміниться для тернополян, які користуються житлово-комунальними субсидіями і розраховують на їх перепризначення? Дізнавались журналісти «20 хвилин».

Тернополянка Марія Вовк отримує субсидію вже три роки. Жінка нарікає: паски постійно затягують все більше.

– Пам’ятаю, колись давали гроші наліво і направо, навіть той, хто мав по дві хати, міг її отримувати. До 2019 року на рівні держави кількість отримувачів скоротилася вдвічі. Умови щоразу робили складнішими. З’явилися обмеження щодо площі оселі, дорогих покупок, почали рахувати доходи навіть незареєстрованих у помешканні людей (чоловіка, дружини), – каже жінка. – Улітку особисто в мене субсидії не було, по доходах не виходило, а взимку була, і ті півтори тисячі гривень, чесно, рятували при оплаті комунальних послуг. Надіюся на субсидію і цього року!

Клопоти для людей

А от інша жителька міста пані Лариса зауважує – повернення до «старої схеми» – лиш клопоти для людей.

Відео дня

– Було гарно, перепризначили все автоматично. Тепер знов іди, заповнюй декларацію, неси документи. У час карантину ну дуже «зручно», нічого не скажеш! – обурюється співрозмовниця. Найбільше ж питань у читачів, як же все-таки відбуватиметься прийом документів і коли вони будуть знати, чи зможуть отримувати виплати.

14 квітня Кабінет Міністрів ухвалив проєкт постанови, яка посилює адресність надання житлових субсидій.

Що це означає?

Це значить насамперед те, що посилюються вимоги по наданню житлових субсидій. 

Зокрема, збільшиться перелік офіційних підстав для відмови громадянам в отриманні грошей як компенсації витрат на житлово-комунальні послуги. 

У кого, за попередніми даними, заберуть субсидії?

  • у тих, хто має депозитні вклади у банках (більше 56 750 грн)
  • у тих, хто купив валюту, товари або послуги на суму від 50 000 грн
  • у тих, в кого бодай один із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного
  • у тих, хто перебуває за кордоном понад 60-ти днів (при цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включатимуться дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами).

Нагадаємо низку обмежень, яка вже діяла в Україні до цього і які надалі зберігаються:

Виплати домогосподарству не призначать, якщо:

  • площа житла становить: квартири – понад 130 кв.м., будинку – понад 230 кв.м. За винятком дитячих будинків сімейного типу, багатодітних родин, прийомних сімей, житлових приміщень для осіб з інвалідністю, що пересуваються на візках тощо;
  • домогосподарство або член родини за рік перед зверненням по субсидію витратили понад 50 тисяч гривень на купівлю землі, нерухомості, транспортних засобів, будматеріалів або послуг (крім медичних);
  • будь-хто зі складу домогосподарства або член родини має у власності транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа). Виключення – транспортні засоби, одержані безоплатно або на пільгових умовах;
  • родина не повернула надмірно перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди;
  • є заборгованість з оплати комунальних послуг та сплати аліментів у понад 3 місяці.

Отже, із травня почнуть перепризначати субсидії на літній період. 

Раніше це все відбувалось автоматично, звертатись знову було не потрібно. Тепер же є зміни.

Як цього року буде для тернополян

З 1 травня 2021 року потрібно підготувати новий пакет документів: заяву і декларацію про доходи, пояснив «20 хвилин» начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима. 

За його словами, управлінню точно не відомо, яким саме способом подаватимуть нові документи: онлайн, через електронні сервіси, поштою чи особисто.

– Скупчення людей у період пандемії  недопустиме, – наголосив Володимир Сулима. Предметно говорити про конкретні зміни у наданні субсидій зможемо вже після офіційного опублікування постанови Кабміну, яке відбудеться на днях.

Деталі про те, як можна буде подати документи та інші важливі нюанси стосовно призначення субсидій зможете дізнатися вже наступного тижня у новій публікації «20 хвилин».

Скільки домогосподарств можуть розраховувати на виплати

–  У 2019-2020 роках у місті нараховувалась приблизно однакова кількість домогосподарств-одержувачів субсидій – 17000. На літній період така статистика зазвичай знижується: очікуємо до 7000-8000 домогосподарств, які будуть отримувати виплати, – сказав Володимир Сулима.

Тернополяни, як і всі українці, будуть отримувати допомогу лише «живими» грошима. До цього часу субсидії у грошовій формі отримували 92% українців. З травня українців буде зрівняно – усі будуть отримувати субсидію грошима.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач39

    Пенсіонери та інваліди знову мають відстоювати в соцбезах в непростий час ковіду,бо "...потрібно підготувати новий пакет документів..".А старий пакет Ви, с@ки ,куди поділи ? Немає майбутнього в цій країні,система працює на винищення нації...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up