Тернополяни в Італії купують зі знижками

Щоб заощадити гроші тернополяни, котрі проживають в Італії, намагаються купувати продукти та одяг зі знижками. Найбільше ціни на продукти опускають перед великими святами, а ціни на одяг - в кінці сезону. Тоді знижки можуть бути навіть від 50 до 70%

Тернополяни, що проживають та працюють в Італії, отримують мінімальні зарплати. Але цього їм вистачає для того, щоб практично ні в чому собі не відказувати та ще й відсилати гроші рідним на Україну.
Сума місячної зарплати для жінок, які працюють домогосподарками, нянями або доглядають хворих чи пристарілих людей, становить від 800 до 1200 євро.
“Я прислуга, але за це добре платять”
Більше тисячі євро в місяць платять тернополянці Ользі Савицькій. Жінка вже більше десяти років живе та працює в Італії. Зараз вона перебуває в Римі, працює домогосподаркою в італійській родині.
- У мої обов'язки входить прибирання, миття вікон, готування їжі тощо, - каже пані Савицька. - За цю роботу добре платять, але і майже не сиджу без діла.
У родині до тернополянки відносяться як до прислуги. Ніхто не переймається її проблемами, не питають про особисте життя.
- Італійська сім'я обідає за столом у вітальні. А я їм окремо, на кухні. Бо ж прислуга, але цього не соромлюсь, - говорить жінка. - Платять добре, тому і мовчу, хоч у своїй професії не бачу нічого соромного.
Харчується жінка за рахунок господарів, тож економить на харчах, бо рідко щось купує для себе особисто.
- Але загалом продукти тут недорогі, тож можна купувати все, - говорить пані Савицька. - Якщо взяти до уваги те, що у Тернополі мінімальна зарплата 800-1200 гривень, то за неї вижити практично неможливо.
Жінка порівняла, що в цифрах сума така сама, але ціни дуже відрізняються. Приміром, кілограм сиру в Римі коштує в середньому 8 євро. А в Тернополі за вісім гривень кілограм сиру не купиш. Його вартість - від 50 грн.
- Можна дозволити собі навіть щодня до обіду пити вино. Його вартість від восьми євро, а хіба купиш в Тернополі хороше вино за вісім гривень? - зауважує тернополянка. - Одяг купую на розпродажах з минулого року або в кінці сезону, тоді на нього суттєві знижки, бувають навіть до 50-70%.
Знижки в Римі бувають і на продукти, особливо ціни знижують перед різдвяними святами та Новим роком.
- Люди мають змогу відчути і святкову атмосферу і те, що держава про них дбає, а в нас - все навпаки. Як тільки мають бути свята, ціни ідуть вгору, - говорить жінка. - Добре, що в Італії Різдво святкують раніше, аніж ми. Маємо змогу купити багато смачних та якісних харчів додому.
Навчила заощаджувати чоловіка-італійця
Купувати одяг та продукти за знижками навчила колишня тернополянка Наталі Кульба-Анелло. Раніше її чоловік-італієць Джозепе не надавав особливого значення знижкам. Живе подружжя на острові Сицилія.
- У місяць на продукти ми витрачаємо в середньому від 150 до 250 євро, а заробляємо від 1500 євро, - говорить жінка. - Ціни на них є досить невисокими. Наприклад, кілограм рису коштує два євро, а коли діють знижки, то його ціна всього - 1, 2 євро.
Три кілограми картоплі становлять два євро. Найбільше італійці люблять макарони, тут вони досить дешеві.
- Кілограмова упаковка коштує від 0, 70 євро. Дуже дешеві тут і фрукти. Приміром, кілограм апельсинів - 0, 50 євро, банани - 1, 50 євро, ананас - 2 євро за штуку, - каже пані Наталія.
По-іншому і святкують в Італії. На Сицилії також діють знижки на харчі перед святами.
- Переважно італійці на святковий стіл витрачають по 100-200 євро. На свята готують, в основному, піцу, м'ясо молодих баранів запечене в спеціях, - каже жінка. - На святковому столі є різні сири та ковбаси.
Одяг подружжя намагається купувати на розпродажах у кінці сезону. Тоді, практично за півдарма, можна купити хороший фірмовий одяг.
- У такі періоди в магазинах діють знижки від 50 до 70 % , - говорить пані Наталія. - До того ж, зима тут не дуже холодна, тому теплого одягу не купуємо та й на острові його не продають.
Медицина в Італії абсолютно безкоштовна. Навіть коли людина потрапляє до лікарні, то всі ліки там є, а не так, як у Тернополі.

У бусах іноді перевозять тисячі євро
Гроші заробітчани додому зазвичай передають через водіїв бусів, які возять передачі та заробітчан.
Іноді заробітчани домовляються з водієм та передають певну суму в конверті через нього, але за таку послугу водій бере гроші. Зазвичай, про це домовляються індивідуально.
- Часом в бусі можу везти навіть кілька тисяч євро. Щоб зробити це легально, домовляюсь з пасажирами, щоб розділити цю суму на всіх і перевезти через кордон, задекларувавши гроші, - розповідає пан Роман (прізвище водій не називає -прим. ред.). - А іноді заробітчани ховають гроші в пакунках. Але таке перевезення є дуже ненадійним, бо коли такі гроші знаходять на кордоні, то їх просто забирають митники.
Іноді конфісковують і товар, в коробці якого заховані євро. Тоді кілька сотень може потрапити просто у смітник.
- Зараз з-за кордону почали передавати значно менші суми. Якщо, приміром, рік тому я міг везти від одного заробітчанина по три-п'ять тисяч євро, то зараз більше тисячі передають рідко, - зауважив пан Роман.
Іноді заробітчани переказують гроші через банки, але робити так без боязні можуть лише ті, хто працює легально. Або просять це робити своїх роботодавців, щоб при переказі коштів не фігурувало прізвище нелегала.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    позорят украину наши бомжи в италии.
  • Anonymous

    Если каждая вещь на своем месте, каждый человек там, где должен быть, и делает то, что должен делать — это порядок. Если порядок нарушается, то можно сказать, кто нарушитель и что нарушил — это беспорядок. Если порядок нарушен, но нельзя сказать, кто именно виноват и что именно он нарушил — это дезорганизация. Дезорганизация страшнее беспорядка. При ней страх и бесстрашие меняются местами. Страшно соблюдать порядок. И нестрашно его нарушать. Вот что такое дезорганизация. Путь от дезорганизации к порядку лежит через беспорядок. Сперва превратить дезорганизацию в беспорядок. Затем наказать виновного в этом новом беспорядке. Вернуть картину мира, когда страшно нарушать порядок, и не страшно не нарушать. (С)
  • Anonymous

    Мені один чоловік розказував щоб в Україні був порядок потрібно зробити: 1Всіх політиків,депутатів всіх рівнів,суддів та ін. їм подібним всіх розстріляти. 2 Провести всі перевибори і потім знов тих обраних розстріляти. 3 Зробити вибори і нікого вже не розстрілювати бо будуть боятися красти щоб не розстріляли.
  • Anonymous

    Перш за все, треба міняти менталітет НАШИХ ПОЛІТИКІВ, який полягає у тому, що до влади йдуть для того, щоб НІЧОГО НЕ РОБИТИ, але мати доступ до "общака" і швиденько ним скористатися. Ви, Міша, все правильно кажете. Все це потрібно людям, але втілювати це можуть і повинні політики. А вони цього робити НЕ ХОЧУТЬ "по определению". Свої функції вони вбачають у вдалому окозамилюванні та привласненні загальних коштів. Тому і виживають люди, хто як може.

    Anonymous reply Anonymous

    ото з них -політиків - би здалося і спитати - яка зарплата, а яка машина, хата і дача!!! І перевірити, бо в нас всі ті, що при владі, то по документах в однокімнатних квартирах живуть, а насправді в палацах з гектарами парків. А в Одесі (думаю, всі читали) виявилося, що голова облради і адміністрації - обоє в ОДНІЙ І ТІЙ САМІЙ ОДНОКІМНАТНІЙ КВАРТИРІ приписані!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up