Тернополяни, які заощаджували газ, зможуть отримати грошову компенсацію від держави

Тернополяни, які заощаджували газ, зможуть отримати грошову компенсацію від держави

Громадяни, які за результатами опалювального сезону зекономили житлові субсидії на газ і електроенергію, повинні отримати грошову компенсацію, якщо подадуть відповідну заяву до 1 вересня 2017 року.

 

Хто може отримати грошову компенсацію від держави?

Постанова уряду про монетизацію зекономленої суми субсидії на оплату газу та електроенергії не поширюється на тих, хто проживає у багатоквартирних будинках і має централізовану систему опалення, тобто йдеться лише про тих споживачів, у яких тільки індивідуальне опалення або в багатоквартирних будинках, або в індивідуальних будинках.

Відео дня

У відповідності  до постанови уряду, домогосподарства, які заощадили 150 кіловатів електроенергії, якщо вона використовувалась для опалення, або 100 кубів газу, отримають грошову допомогу у розмірі до 700 гривень.

А саме, на виконання пункту 15 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, департамент соціальної політики до 31 серпня 2017 року за списками підприємств-надавачів послуг, поверне частину невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового опалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу та 150 квт*г електричної енергії (в разі використання природного газу або електропостачання для індивідуального опалення).

Як отримати заощаджені кошти?

Для отримання коштів необхідно з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве Управління праці й соціального захисту населення, для мешканців Тернопільського району – у сільську (селищну) раду,  на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність. Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або звернутись з відповідним запитом до постачальника газу.

Щоб отримати грошову допомогу потрібно мати відкритий рахунок у банку. Субсидіант може самостійно вибрати банківську установу, через яку проводяться виплати соціальних допомог та пенсій. Виплати також можуть бути здійснені готівкою через відділення “Укрпошти”.

На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

У Кабміні зазначили, що це разова виплата для населення, яке зекономило на природному газі  в опалювальному сезоні в 2016-2017 роках.

Як отримати субсидію на наступний період?

Згідно зі змінами, після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому періоді.

Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно збирають необхідну інфрмацію (з ДФС, Пенсійного фонду України та ін.) про доходи громадян за чотири квартали, що передують місяцю, попередньому з якого призначається субсидія.

Окрім того, що змінами, внесеними урядом до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива,  передбачено не призначати субсидію за наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, ними також пропонується: не враховувати до сукупного доходу при призначенні субсидії допомогу на дітей, на якими встановлено опіку чи піклування; надати можливість надсилати повідомлення про призначення субсидії електронною поштою. Також внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” в частині встановлення соціальної норми житла для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, у розмірі 75 кв. метрів на домогосподарство.

Порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг централізованого опалення та теплопостачання, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- і електропостачання для індивідуального опалення регулюються постановою КМУ №534 від 23 серпня 2016 року.

Так, відповідно до існуючих норм, виникнення заборгованостей можливе в трьох випадках:

  1. у разі споживання домогосподарством послуг понад встановлені соціальні норми;
  2. несплата рахунку за спожитий газ у травні 2017 року;
  3. наявна заборгованість на початок опалювального сезону, яка не сплачена отримувачем субсидії протягом опалювального періоду (така заборгованість субсидією не перекриваєтьсяі повинна сплачуватися субсидіантом самостійно).

Якщо сім’я своєчасно і в повному обсязі сплачувала свою обов’язкову частку платежу згідно з субсидією або скористалася зекономленою субсидією і не платила нічого, заборгованості після повернення до бюджету невикористаних субсидій не повинно виникнути.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up