Найпопулярніші сезонні роботи за кордоном. Ми зібрали умови в ТОП країнах

Найпопулярніші сезонні роботи за кордоном. Ми зібрали умови в ТОП країнах
  • З початком осені беруть свій початок і багато сезонних робіт.
  • Куди краще подаватися, де пропонують вищу зарплату і комфортніші умови перебування, як знайти перевірену агенцію з працевлаштування? Про страхування та інші корисні поради читайте в тексті.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Сезонними, за українським законодавством,  вважаються роботи,  які  внаслідок  природних  і кліматичних  умов  виконуються  не  цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шести місяців.

Найпопулярнішими сезонними роботами, які обирають жителі нашої області за кордоном, є сезонний збір яблук, овочів та фруктів.

Проте і без сезонних пропозицій робіт за кордоном зараз є чимало. Популярністю користуються різноробочі. Це робота на фабриці пакувальником продукції, комплектація різного роду деталей на заводі, тощо. Фірми – посередники ділять роботу за категоріями на: чоловічу і жіночу, для сімейних пар, без досвіду роботи, без знання мови, з харчуванням чи житлом, тощо. 

Відео дня

Про роботу за кордоном і оплату праці, яку пропонують для жителів Тернополя дізнаємось із оголошень на RIA.com. 

Кого шукають іноземні роботодавці, скільки платять і чи обов’язковий сертифікат вакцинації на роботу за кордоном, журналістка «20 хвилин» запитала у менеджерки із персоналу Тернопільської Асоціації роботодавців Світлани Повар.

ТОП-4 найкращих країни для роботи за кордоном

Шукають різноробочих і спеціалістів 

Користуються популярністю такі роботи, як збір урожаю, робота у тепличних господарствах і догляд за тваринами. Роботи у ЄС зараз вдосталь.

Пані Повар уточнює, що спеціалістів за кордоном потребують, але відбір досить жосткий, вимоги до них і різноробочих різні, що логічно.  

Пані Повар виділяє чотири країни для роботи за кордоном. В основу покладені такі критерії, як оплата праці, доступність вироблення документів, офіційність працевлаштування і комфортність перебування.  

Пані Повар особливо наголосила на фінському напрямку в пошуках роботи. Каже, що на власному досвіді переконалася на позитивних сторонах, які пропонує для працівників ця країна.

Фахівчиня каже, що фіни досить лояльно ставляться і до незнання мови. Але, коли робота статусніша і зарплата стартує від 10 євро за годину праці, то від працівника вимагатимуть хоча би розуміння однієї із мов: англійської або фінської. 

У Німеччині високі заробітки і також лише офіційне працевлаштування.

Польща і Чехія – найближчі до України, що також має велике значення для працівників. Фахівчиня зауважує на комфортності перебування там і доступності вироблення документів. Так, найпростіший спосіб для легального працевлаштування в Чехії - це отримати дозвіл або запрошення на роботу від роботодавця на основі якого оформити візу. У Польщі це також не складно. Дозволом на роботу в Польщі є робоча віза, яка видається на підставі офіційного запрошення роботодавця. Існує два шляхи отримання запрошення: від майбутнього роботодавця або у посередника.

Оплата праці

У мережі Інтернет є купа вакансій роботи за кордоном, роботодавці одразу вказують оплату праці: погодинну і місячну та решту умов.  

Так, у Фінляндії на зборі урожаю можна чистими заробити понад 1500 євро, що у півтора рази більше, ніж у Польщі.  

У Польщі з Чехією різниці в оплаті праці на сезонні роботи практично немає.

Найвищий заробіток у Німеччині. У країні можна заробити 1800 євро на місяць, збираючи посезонний урожай.

Де шукати роботу?

Фахівчиня радить бажаючим шукати роботу лише у перевірених рекрутерів, агентствах із працевлаштування. Наявність ліцензії з посередництва у працевлаштуванні за кордоном від Мінсоцполітики гарантуватиме безпеку потенційному працівнику. 

Перевірка ліцензії

У приміщенні посередника повинен бути розміщений наказ про видачу йому ліцензії. 

При зверненні в агентство потрібно запросити наступну інформацію:

На що слід звернути увагу:

Вакцинація

Практично у всіх країнах ЄС, куди прямують тернополяни на роботу, поки неофіційно, але попросять паспорт вакцинації, каже Світлана Повар. 

На інтерактивній мапі світу зібрана найактуальніша інформація про візи, дозволи та обмеження в умовах пандемії, з якою можна ознайомитися тут. 

Страхування

Пані Повар уточнює, що надійна страховка від українських компаній вартує недешево. Коли ж працівник вже має чи виробляє якісь документи, посвідки для проживання у конкретній країні, то страховки виробляють на місці. Менеджерка наголошує, що великі відомі українські страхові – надійні: при настанні страхового випадку працівник отримає від них страхову виплату . 

Читайте також: ТОП-5 страхових компаній Тернополя: що вони пропонують для тих, хто виїжджає за кордон?(ЦІНИ)

Коментар адвоката

Якщо ви не застраховані, чим це загрожує

Адвокат Віталій Вітів каже, що за нещасний випадок на виробництві за кордоном, який трапився із працівником-іноземцем відповідає саме фірма посередник, а не роботодавець. Тому дуже важливо перевірити законність здійснення посередницької діяльності компаній із працевлаштування зразу. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач88

    Реклама ПЗУ

    Марія reply Читач88

    Це не рекламний матеріал. Тим більше, стаття не про страхування, а про найкращі робочі напрямки за кордоном зараз. Це досвід людини і її пряма мова про один із важливих аспектів безпечної роботи за кордоном – страхування.

keyboard_arrow_up