"Ціна на тепло у Тернополі завищена на 20%", - кажуть у міністерстві юстиції

"Ціна на тепло у Тернополі завищена на 20%", - кажуть у міністерстві юстиції

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» є в антирейтингу постачальників на сайті Кабміну. Ціна на опалення не повинна перевищувати 1 400 грн. за 1 Гкал, натомість у нас було - 1746.82 грн. 

Чи часто ви отримуєте платіжки із завищеними сумами на комунальні послуги? Про те, як можна реально боротися з нечесними нарахуваннями, у прямому ефірі на сайті "20 хвилин" тернополянам розповідав заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов.

Чесна платіжка – що це таке? Міністерство юстиції розробило чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть захистити права споживачів житлово-комунальних послуг.

За словами Сергія Петухова, чесна платіжка – це ініціатива уряду. Ніхто не говорить про міфічне зниження вартості на компослуги, адже є економічно обґрунтовані ціни, які коригуються у цілому світі.

Відео дня

- Коли ми проводили аналіз у різних містах, то побачили, що ціна на одну і ту ж послугу дуже відрізняється. І це дивно, адже ціна, за якою газ відпускають "Теплокомуненерго" є сталою для всіх. Відповідно, коли ми проаналізували ситуацію детально, то прийшли до висновку, що в окремих містах тарифи встановлюють чесно та прозоро, а в інших існують якісь незрозумілі схеми. Наприклад, у фірми є офшорні власники. Хтось проганяє ціну по декількох фірмах, тож у результаті вона є завищеною. Якщо візьмемо для прикладу Тернопіль, то тариф на центральне опалення тут орієнтовно на 20% вищий, ніж той, що уряд вважає економічно обґрунтованим. Максимальний тариф, який може бути, - 1400 грн/Гкал.  У Тернополі – це більше 1700 грн. Натомість у інших обласних центрах ціна менша.

Заступник міністра наполягає, що вартість, встановлену на тепло у нашому місті, є необґрунтованою. Якщо навіть закласти максимальний прибуток для фірми чи відновлення її фондів, кінцева ціна має бути нижчою.

Ініціатива "Чесна платіжка" повинна сприяти тому, що ціну зменшать уже в серпні. Відповідно, у наступний опалювальний період тариф для населення повинен змінитися.

Чи реально добитися перерахунку ціни на практиці?

- Комунальні підприємства на місцях повинні змінити свою тарифну сітку, а уряд це проконтролює, саме він буде моніторити ситуацію. Споживачі можуть також вимагати чіткого обґрунтування вартості послуг. Крім того, усі вони повинні бути якісними, інакше, люди мають право відмовитися їх оплачувати, - каже Сергій Петухов.

 

Найцікавіші обговорення на сайті "20 хвилин":

Тернополянка

Як у Тернополі можна вплинути на ціну? Насправді пересічному громадянину важко розібратися у переліку усіх формул при нарахуванні тарифу.

Сергій Петухов

Тут насправді багато залежить ще й від міської влади, наскільки вона готова до цієї прозорості та відвертості. Після того, як почав працювати закон про децентралізацію, міста отримали суттєві повноваження. Є такі, що вкладають кошти у енергоефективність, утеплення будинків, придбання нового обладнання. І вони мають менші тарифи. Є міста, які вкладають гроші у інші речі, не вважаючи, що опалення та енергоефективність є для них пріоритетом. Якщо ви маєте старі котельні, розбиті вікна та пошкоджені теплотраси, то ви будете витрачати значно більше. Це говорить про те, що місто не подумало про підготовку до зими. Як на мене, саме вкладення коштів у тепломодернізацію – краща інвестиція у майбутнє, адже вона досить швидко дасть про себе чути.

 

Наталя

Хто це має перераховувати? Адже людей ніхто не питає!

Сергій Петухов

Громада сама має бути активною і вимагати у влади прозорості та чесності.

 

Від редакції

Чи є надія, що восени ціна на опалення буде меншою?

Сергій Петухов

Ціни на газ є економічно обґрунтованими. Тарифи залежать від світової ціни на блакитне паливо та підприємства для переробки газу на теплову енергію. На ціну газу ми вплинути не можемо, а от на те, щоб вироблене тепло продавали населенню по адекватній ціні, можемо. Впровадження програм енергоефективності, співфінансування утеплення будинків, заміна старих котлів, - ті ініціативи, яким місцеві громади повинні приділяти максимум уваги. Кожен повинен рахувати свої гроші. Ситуація вже покращилася. Хтось є лідером, хтось аутсайдером. Але уряд порахував за вас – є максимальна ціна, більше не може бути, бо це економічно необґрунтовано!

 

Оксана

Уряд поміняється, ініціатива заглохне…

Сергій Петухов

Сподіваюся, що гарні ініціативи продовжуватиме і новий уряд. Або новий кабмін має запропонувати інший механізм регулювання ціни для населення.

 

Наталя

Завищені коефіцієнти при нарахуванні ціни. Чи будуть їх встановлювати?

Сергій Петухов

Не може рентабельність підприємства, яке займається виробленням теплової енергії, бути надвисокою. Плюс не може бути так, що за тепло одне місто платить вдвічі більше, ніж у сусідів.

Ми зробили спеціальний калькулятор вартості послуг на урядовому сайті. Кожен громадянин має подивитися, чи високий у них тариф, чи ні. Різниця може бути через певні місцеві особливості, але максимум – 10-15%.

Василь

Як уряд стежитиме за виконанням постанови?

Сергій Петухов

Уряд буде контролювати це зі свого боку. Натомість громада повинна ставити ці запитання своїй владі. Щоб місцеві органи самоврядування давали чітке обґрунтування тарифів.

Люди можуть самі звертатися до суду. Ми забезпечуємо населенню безкоштовну правову допомогу.

 

Від редакції

Ви самі вірите у дієвість такої форми впливу?

Сергій Петухов

Я вірю в те, що українців не можна надурити. Коли в одному місті люди відстоюють свої права, і в них усе гаразд, то і в іншому мали б взяти за основу цей позитивний приклад.

 

Анонім

Згідно з новим законом про ЖКГ, усі комунальні служби мають заключити договори зі споживачами, але цього не роблять. Як виходити з цієї ситуації, особливо з ЖЕКами, ПП?

Сергій Петухов

Це створене для того, аби люди знали, які послуги, від кого і як отримують. Позбутися посередників у даному випадку – гарна ідея. Громада має працювати, чи працює комунальне підприємство чесно та прозоро, чи встановлює адекватні тарифи. Міська рада є засновником комунальних підприємств, тож вона також повинна пильнувати якість надання комунальних послуг.

 

Олена

У нас проблема – у монополії…

Сергій Петухов

Таки так. Але ми будемо рухатися у тому напрямку, щоб була конкуренція, а не монополізм.

 

анонім

Поясніть, чому в Ощадбанку при сплаті комуналки в касі ідуть страшні відсотки за кожен платіж: газ- 7 грн, домофон - 25 грн, і це при тому, що за сам домофон треба було сплатити 28 грн, а комісія становить 25 грн. Це як розуміти: майже 100% комісія від самого платежу, вода-15 грн, ЖЕК -15 грн, вивіз ТПВ-15 грн, гар. вода - 15 грн . І взагалі, яка ще комісія може бути в державних банках за сплату комуналки, хто це таке придумав?

Сергій Петухов

Комісія повинна бути помірною. Я б радив звернутися людям у саму комунальну службу, аби уточнити, де можна оплатити вартість отриманих послуг без комісій.

 

Тернополянин

Як зменшити тарифи у Тернополі?

Сергій Петухов

Є два шляхи: ефективність надання послуг. Це означає, що є ефективне обладнання, яке забезпечує людей теплом, при чому по дорозі до їхніх домівок це тепло ніде не втрачається. Економія може бути до 50%. Другий момент – це ліквідація корупційної складової. Хто б не обіцяв зменшення ціни на газ удвічі чи ще щось, можу відповідально заявити – це неможливо! Адже це спотворює конкуренцію та не спонукає людей економити. Тепер, коли тарифи підвищили, люди вже думають, чи палити на повну, чи економити. З такою філософією живе увесь цивілізований світ. Ніде нема низьких субсидованих тарифів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тепломережа це дно

    Тепломережа  хай повертає гроші , за те що обманювали і завищували платіж на 20% . Скотиняки  челендж поверніть гроші скотиняки з Тепломережі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up