У Чорткові планують додатково виплачувати гроші породіллям. Скільки?

У Чорткові планують додатково виплачувати гроші породіллям. Скільки?
  • На Тернопільщині хочуть збільшити кількість новонароджених дітей. До поповнення в родині жінок заохочуватимуть одноразовою грошовою допомогою.
  • Наразі запровадження такої програми обговорюють і в Чорткові. Скільки готові платити жінкам – ми дізнавалися.

За даними Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, коефіцієнт народжуваності на Тернопільщині з кожним роком знижується. Наприклад, у 2018 році в області народилися 8 586 дітей, а вже у 2022 році – на понад 2000 дітей менше. Як протягом чотирьох років знижувалася народжуваність в області дивіться на графіку.

Що пропонують у Чорткові?

Наразі пологове відділення Чортківської центральної міської лікарні посідає четверте місце за кількістю новонароджених дітей за минулий рік. Після обласного пологового, а також Кременця та Бучача. Зі слів міського голови Володимира Шматька, у їх лікарні на світ з’явилися 310 немовлят.

Відео дня

– Я не можу сказати, що 310 немовлят за рік для Чорткова – це мало. Але наразі ми бачимо складну ситуацію. В Україні війна, суттєво посилюється імміграція, а кількість бажаючих народити зменшується. Також багато обирають для себе більші пологові, наприклад, обласний. У той час наше відділення залишається поза увагою. Нам треба стимулювати жінок народжувати своїх дітей саме в Чорткові, а не в Копичинцях, Теребовлі, Заліщиках. Бо у нас також хороше обладнання, кваліфіковані лікарі, – каже він.

Аби привернути увагу до пологового відділення, у Чорткові планують запровадити одноразову грошову виплату за народження дитини. Фінансова допомогу надаватимуть як місцевим породіллям, так і переселенцям. Головна умова – дитина має бути народжена у пологовому міста Чортків.

– Щодо суми одноразової грошової допомоги, то це може бути від 2500 до 5000 гривень. У міській раді проведемо підрахунки, проаналізують бюджет і подивимося, скільки ми зможемо виділити. Я вже чув, що в Івано-Франківську пообіцяли по 20 000 гривень за народження дитини. Але такої суми ми не потягнемо, у нас не настільки великий бюджет. Але ми обов’язково зробимо грошову або якусь іншу підтримку матусь, – розповідає пан Володимир.

Алгоритм дій щодо отримання одноразової грошової допомоги буде відомий вже після затвердження остаточної суми та прийняття програми.

Треба боротися з корупцією

За кожні пологи лікарні отримують кошти від Національної служби здоров’я України. У 2022 році тариф зріс з 10 000 гривень до 15 000 гривень. Тож, чим більше дітей народиться саме у Чортківській лікарні, тим краще буде фінансова підтримка від НСЗУ.

– Ми маємо робити все можливе, аби кількість пологів у нашій лікарні не зменшувалася. Ми повинні сьогодні з командою розробити стратегію щодо покращення роботи. Також я дуже хочу, аби у пологовому не було корупції. Аби породіллі не платили кошти лікарям за отримання послуг. Можливо хтось на мене ображається, але вже варто до цього прийти. Наші лікарі мають бути зацікавленими у тому, щоб розвиватися і кошти отримувати від НСЗУ, а не від жінок. Якщо кількість пологів зменшуватиметься, то будемо змушені скорочувати штат працівників у пологовому відділенні. Я цього робити не хочу, адже вони гарні фахівці. І шкода, якщо вони залишаться без роботи, – каже міський голова Чорткова.

Увага! Ці кошти планують виплачувати у Чорткові окремо від стандартної державної грошової допомоги при народженні дитини та видачі пакунку малюка. Детальну інформацію про це читайте у нашому матеріалі: Допомога при народженні дитини у 2023 році: на яку суму розраховувати і від чого вона залежить

Опитування

Чи потрібна додаткова фінансова допомога на дитину?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • David Starr

    Ідея хороша, але сумніваюсь, що спрацює.
  • Яна Охновська

    Дружина Сасанчина вже "пиляє",Ромчика,щоб робив другу!
  • ViTiv Svitlana

    Це треба бути мегаоптимістом щоб планувати зараз народження дитини.
  • Віра Дубова

    Ще би тут щось зробили !не можливо ні пройти ні проїхати

keyboard_arrow_up