Допомога при народженні дитини у 2023 році: на яку суму розраховувати і від чого вона залежить

Допомога при народженні дитини у 2023 році: на яку суму розраховувати і від чого вона залежить
  • На Тернопільщині продовжують підтримувати породіль та новонароджених діток. Грошові компенсації, одяг та засоби гігієни – на такий набір допомоги може розраховувати кожна жінка.
  • Чи відбулися зміни щодо допомоги у 2023 році і куди звертатися, аби її отримати – ми дізнавалися.

Попри те, що майже щодня в державі з’являються маленькі українці та українки, коефіцієнт народжуваності з кожним роком знижується. Наприклад, у 2018 році на Тернопільщині народилися 8 586 дітей, а вже у 2022 році – на понад 2000 дітей менше. Про це повідомляють у Південно-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції України. Як протягом чотирьох років знижувалася народжуваність в області дивіться на графіку.

А ось якими іменами називали на Тернопільщині дітей у 2022 році, можна почитати у нашому матеріалі за посиланням.

Відео дня

На що можуть розраховувати новонароджені від держави? Відповіді на ці питання ми дізнавалися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради.

Гроші на утримання дитини

Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» українські сім’ї отримують грошову допомогу при народженні малюка. Розмір допомоги у 2023 році становить 41 280 гривень. Але батьки не отримують усієї суми одразу, каже начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима.

– Є виплати, що видаються мамі до народження дитини і після народження. Зокрема, до народження дитини видаєм 10 320 гривень. А вже після пологів жінка отримуватиме щомісяця по 860 гривень. І так протягом трьох років. Сума допомоги не залежить від того, яка у вас дитина – перша, друга чи третя. Гроші надходять на банківську картку. Щоразу до нас в управління не обов’язково приходити. Так було у 2022 році, у 2023 році поки про зміни не повідомляли, – каже Володимир Сулима.

Оформлювати відповідні документи бажано до народження дитини. Натомість є різні випадки і якщо ви не встигли, то звернутися можна і після виписки з пологового.

– Мама або тато пише стандартну заяву за зразком, що є у нашому управлінні. А також додаєте копії паспорту, ідентифікаційного коду та номер банківського рахунку. Якщо ви звертаєтеся при надії, то треба надати довідку про вагітність, затверджену лікарем. Якщо ж дитина вже народилася, тоді треба показати свідоцтво про народження. Виплатити допомогу мають не пізніше одного місяця з дати отримання заяви від матері чи батька, – додає пан Володимир.

Крім того, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами для непрацюючих жінок, які зареєстровані в центрі зайнятості, у 2023 році становитиме 671 гривень або 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Допомога одиноким матерям протягом 2023 року складатиме: до шести років — 2 272 гривеньвід 6 до 18 років — 2 833 гривень, а ось від 18 до 23 років — 2 684 гривень

Компенсація або пакунок

Пакунок малюка або як ще в народі називають «бейбі-бокс» – це спеціальний набір, де зібрані необхідні речі для новонародженого та породіллі на перший час. Наповнення вже неодноразово змінювали, а зараз до нього входить одяг, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, розвивальний килимок та іграшки, засоби для догляду та гігієни. Всі речі зібрані у велику кольорову коробку, що інколи використовують як колиску.

Зазвичай пакунок малюка видається просто у пологовому будинку, де ваша дитина з’явилася на світ. Бувають випадки, що пакунків при виписці новонароджених вистачає не всім, у такому випадку батькам варто звернутися в управління соціальної політики за місцем проживання або перебування.

Як повідомляють в управління соціальної політики Тернопільської міської ради, не всі матуся хочуть брати пакунок малюка, адже ретельно готувалися до народження дитини і вже мають все необхідне на перший час. У такому випадку вони можуть обрати одноразову грошову компенсацію у розмірі 6816 гривень. То що ж частіше обирали у 2022 році?

– Вагітні у Тернополі самостійно обирають, що отримати після народження дитини: пакунок малюка чи одноразову грошову компенсацію. Якщо поглянути на статистику за 2022 рік, то компенсацію обрали 1688 жінок, а пакунок малюка – 790. У цьому році також є вибір, – каже начальниця відділу з прийому громадян управління соціальної політики Тернопільської міської ради Уляна Митюк.

Зауважимо! Грошову компенсацію в пологовому не видають. Аби її отримати, вам знову ж таки доведеться їхати в управління соцполітики. Який пакет документів треба мати, розповідає Володимир Сулима.

– Під час звернення мама повинна мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, довідку про народження дитини та банківський рахунок. Обов’язково треба написати заяву. Якщо все вказали без помилок, то гроші надійдуть на спеціальну соціальну картку Приватбанку. Але наголошую, що треба обирати щось одне. Не можна у пологовому взяти пакунок, а через кільки тижнів прийти до нас і попросити компенсацію, – каже він.

Розрахуватись цією карткою можна лише за конкретну групу товарів, у безготівковій формі та у магазинах, які є учасниками проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги», або купити товари в інтернет-магазині «Мамалюк».

Кошти дозволяють витрачати на такі товари:

  • гігієнічні засоби та косметика;
  • дитяче харчування;
  • одяг та взуття для дитини;
  • дитячий посуд;
  • предмети, що призначені для догляду за новонародженим;
  • візочки, автокрісла, ходунки та інші габаритні вироби для малюка;
  • іграшки, розвивальні килимки та інші дитячі аксесуари.

Якщо ж у дитини немає батьків, одержати для неї такий пакунок або кошти можуть усиновителі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженого. Отримати цю допомогу можна протягом року після народження малюка.

Читайте також:

Україна переможе, а всі родини об'єднаються: різдвяно-новорічне привітання від маленьких тернополян

Перші малюки 2023 року: хто народився у Тернополі у новорічну ніч

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up