У скільки обійдеться вагітність молодій сім’ї

У скільки обійдеться вагітність молодій сім’ї

1600 грн лише на УЗД витрачають майбутні мами за період вагітності у Тернополі. А ще є великий перелік платних “безкоштовних” аналізів та оглядів.  Медики ж запевняють, що усі аналізи, які потрібні вагітним, можна зробити у медзакладах міста безкоштовно.

Період вагітності обходиться в досить кругленьку суму, інколи вона сягає 8000 грн, кажуть тернополяни. “20 хвилин” з'ясували, на які витрати слід розраховувати під час вагітності тернополянкам.

“Візьміть скільки треба”

  • Як чоловікові готуватись до того, що він скоро стане батьком? Дуже просто: хай піде в аптеку, віддасть фармацевтові свій гаманець зі всіма грішми і скаже: “Візьміть, скільки вам треба”, — жартує молода мати Тетяна.

Жінка розповідає, що вагітна вже вдруге і психологічно готова до всіх випробувань, в тому числі й матеріальних. Каже, що деякі витрати порівняно з тими, які були під час першої вагітності, скоротилися майже вдвічі. 

Відео дня
  • Моя акушерка знає, що з першою дитиною ускладнень не було, тому призначає лише обов'язкові аналізи. Не змушує їсти таблетки жменями, — розповідає Тетяна. 

Майже 7000 грн на аналізи та ліки

  • Аби стати на облік не за місцем прописки, необхідно сплатити 100 грн, за обмінну карту — 40 грн, плюс пачка паперу на канцелярку, паперові рушники та рідке мило для огляду, — розповідає тернополянка Марія (прізвище редакції відоме, - прим.ред.). — За період вагітності я 16 разів здавала аналіз крові та сечі. Завжди купувала одноразові рукавички, ємності для забору крові, пробірки, шприци тощо. Двічі проходила аналіз на ВІЛ. УЗД проходила шість разів, за кожне дослідження - 160-200 грн.

Також жінка проходила так званий скринінг на вади розвитку дитини. Ці аналізи у приватній лабораторії коштували від 290 до 350 грн один. Також жінка двічі здавала аналіз на торч-інфекції. Першого разу у неї їх виявили три. Через місяць на повторному аналізі — дві. Ще через деякий час інфекція зникла. Один такий аналіз коштував 240 грн. 

  • За період вагітності призначили багато дорогих медпрепаратів, аналоги яких в декілька разів дешевші, — каже жінка. — Коли лежала на збереженні, то на ліки витратили десь біля 1000 грн та 100 благодійних внесків.

Загалом за весь період вагітності на аналізи та ліки п.Марія потратила близько 7000 грн.

1600 грн лише на УЗД

Схожа історія у іншої тернополянки, яка каже, що коли лежала на збереженні в патології, то УЗД робила за 100 грн.

  • Такса за УЗД “по блату” була різна, — розповідає п.Христина (прізвище редакції відоме, - прим. ред.). — Зі мною лежали молоді жінки, які розповідали, що платили за по 150 грн. Крім цього, у лікарні був платний доплер. Коли я запитала чи це щось коштує, то почула відповідь від лікаря: “Скільки вам не шкода”. Заплатила 150 грн.

Тернополянка каже, що бувало й таке, коли її акушер давав направлення на безкоштовне УЗД в консультації. 

  • Ставлення лікаря до мене на безкоштовному УЗД було зверхнє, — наголошує Христина. — Загалом, за весь період вагітності я робила вісім разів УЗД. В середньому одне обстеження обходилося в 200 грн. 

Окрема стаття витрат — благодійні внески, кажуть наші співрозмовниці. Оскільки ці внески беруть всюди — і коли вагітна стає на облік, і тоді, коли виписується з лікарні. 

Крім благодійних внесків пані Христина двічі здавала аналізи на генетичні захворювання.

  • Лікар мене направляв у приватну лабораторію, мовляв у медзакладі немає такого обладнання для виявлння генетичних хвороб, — наголошує тернополянка. — За перший аналіз заплатила 235 грн, за другий 250 грн. Завжди за власний кошт завжди купувала оглядовий набір — 30 грн, одноразові рукавички, вату, спирт, пробірки на кров, баночки на сечу, шприци та інше. Аналіз крові здавала понад 10 разів. Коли лежала в патології 10 днів, то усі ліки купувала. Загалом усі витрати за період вагітності становили понад 8 тис грн.

За 9 місяців – три аналізи

Жодної копійки за аналізи чи консультацію не заплатила у період вагітності Наталія Туцька. Жінка живе в місті Бонн, що у Німеччині, та має медичну страховку. — За дев'ять місяців я здавала всього три аналізи, два з яких є обов'язкові, —  розповідає Наталія. — На початку вагітності здавала загальний аналіз крові і в середині терміну аналіз на цукор. Додатково здавала аналіз сечі, оскільки боліла нирка. Як виявилося, на неї просто тиснула дитина.

До вагітності німці ставляться як до тимчасового стану, каже співрозмовниця. 

  • Я все робила, все їла, в зал на спорт ходила, на вулиці бігала, — наголошує Наталія. — УЗД було всього три. Якщо хтось хоче більше, то ця послуга тут коштує 30 євро. Але якщо є ускладнення, то платить страхова компанія. Крім того, часто слухають серцебиття дитини.

Медичне страхування в Німеччині обов'язкове. Тариф залежить від того, чи ти працевлаштований. Простий робітник сплачує 250 євро щомісяця, підприємці дещо більше. Наталія — студентка. Щомісяця сплачує за медичну стахівку 92 євро. Її новонароджена донька Саманта “прикріплена” до страхівки матері і, так як і Наталія, отримує весь спектр медичних послуг безкоштовно. 

Юридично озброїтися

Запровадження страхової медицини одразу ж створить конкуренцію за пацієнта між державними і приватними медзакладами на ринку медичних послуг. Оскільки рішення, в якому медзакладі лікуватися, обирає сам громадянин, відповідно і гроші від страховика отримує та клініка, куди він прийде. Проте наразі такі законопроекти неодноразово блокували у Верховній Раді.

Допоки у нас немає страхової медицини, вагітним тернополянкам перед тим, як іти в поліклініку, необхідно добре ознайомитися з чинним законодавством. Зокрема, згідно наказу МОЗ № 417, існують обов’язкові та необов’язкові аналізи, тобто аналізи за показаннями.

  • Аналізи кожна вагітна тернополянка може здавати безкоштовно, — наголошує головний спеціаліст акушер-гінеколог департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, к.м.н. Олексій Федченко. — Проте є випадки, коли лікар направляє вагітну на платний аналіз, мовляв, саме цього аналізу в стінах цього закладу не роблять. 

У цьому й парадокс. Адже, відповідно до законодавства, якщо лікар направляє пацієнта на платний аналіз, то це незаконно. Направляти на аналізи можна лише у комунальні державні медустанови, де їх роблять. А в комунальних медзакладах аналізи повинні бути безкоштовні.

Щодо благодійних внесків, то їх надання регламентує постанова Кабміну №1222 про порядок отримання добровільних благодійних внесків бюджетними установами та Законом України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”. У документі  зазначено, що благодійні внески є не обов’язковими, а їхні розміри кожна жінка визначає особисто. Тобто лише вагітна вирішує питання надання благодійної допомоги. І може відмовитися від її сплати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Герасимчук Ростислав

    Ще лікарям та повитухам на лапу біля 5000 незабудьте.
  • Василиса

    Хто сильно стогне від "надмірних витрат" - подивіться ціни на сайтах приватних пологових будинків України.

    При хорошому самопочутті і показниках здоров*я можно ужатись і платити лише за шприци для аналізу крові (хоча мабуть і їх можно випросити). І взгалі жінку ніхто не змушує вставати на облік - приходь хоч одразу на пологи , супер-економія.

    Niko reply Василиса

    ага, а потім ніхто дивитись до тебе не хоче, бо не знає якими хворобами ти заражена
  • Трамп Трампович

    З жінкою за період вагітності витратили десь 600-1000 грн на всі обов'язкові аналізи/узд і т.п. Ще близько 1.5 тис. на необов'язкові ліки, за власним бажанням, типу тих які зменшують ризики/ускладнення. В роддомі не взяли ні копійки. Стаття писана писакою який ображений на життя, або має друзів які звикли "тицяти" в кишеню при кожній зручній нагоді.

    Niko reply Трамп Трампович

    при чому тут автор статті і його життя????  Висвітлює реальні історії людей і питання дійсно болюче, бо давлять якщо не здасиш то і то, то з дитиною можуть бути такі проблеми.... І що означє тицяти??? якщо відправляють на аналіз і кажуть якщо не заплатиш, то ми його не зробим, то  дуже велика звичка тицяти.

    Niko reply Трамп Трампович

    І цікаво в якому то році було, в 90-х?
  • Oleksandra Lukavetska

    багато чого залежить від вагітної. і чи не більше від її чоловіка! якщо жінка готова платити за все і вся, навіть не сперечаючись, при кожному візиті до лікаря тицяє лікарю в кишеню, то... рівно рік вагітнісь, включно з пологами, ліками, обстеженнями та індивідуальною палатою вилилися в 3 тисячі грн.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up