У Тернополі продають червонокнижну черемшу: розповідаємо про ціни та штрафи

У Тернополі продають червонокнижну черемшу: розповідаємо про ціни та штрафи
  • Попри всі заборони, на стихійних ринках Тернополя вже продають черемшу.
  • Скільки коштує один пучечок, звідки продавці привозять рослину та чи знають про штрафи – поцікавились журналісти «20 хвилин».

Щонайменше п’ять продавців з червонокнижною черемшею журналісти «20 хвилин» помітили на стихійці, що біля центрального ринку. Люди зв’язують листя і продають переважно невеликими пучечками.

— Погляньте, яка гарна черемша, вона свіженька, тільки 13 березня зірвали з чоловіком у нашому лісі. Вона повністю натуральна та без нітратів. Віддаю один маленький пучечок за 10 гривень, а більший – за 15 гривень. Купуйте, зробите вдома смачний салат, — каже продавчиня Валентина.

Відео дня

Інша жінка розповіла, збирають червонокнижну рослину у лісі, що поблизу селища Гусятин, а ось продають щороку на таких стихійних ринках. Нічого поганого у своїх діях вона не вбачає.

— Які можуть бути штрафи? Я ж не вкрала в когось цю рослину. Наша родина не завдає ніякої шкоди природі. Все зрізаємо обережно, корінці ще залишаються в землі. Рослина й надалі собі росте. Ми постійно продаємо у Тернополі молоко, а зараз привозимо й черемшу. Я продаю за 5-7 гривень один пучечок, — розповіла жінка.

Деякі продавці погоджуються зробити знижку, якщо купуватимете одразу кілька пучечків. Також розповіли, люди активно купують цю рослину, бо вже знають, які страви готувати і куди додавати.

— Один пучечок коштує 10 гривень. Якщо будете брати два, то віддам за 15 гривень. Людям  черемша подобається. Цього року я продаю її вже вдруге і повертаюсь додому з порожнім відерцем, — каже пані Антоніна. — Ми вдома додаємо рослину до салатів. Це дуже смачно та корисно.

Яка відповідальність?

Черемшу також називають диким часником, ведмежою цибулею. Рослина перебуває на межі зникнення, а у Червону книгу України вона потрапила ще у 1980 році. Громадян, які незаконно збиратимуть й реалізовуватимуть первоцвіти, притягуватимуть до адміністративної відповідальності. За порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за частиною першою статті 881, статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

— Відповідно до частини першої статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, придбання та збут об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень. Згідно з частиною другою цієї статті збір та продаж рослин, що перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень. В обох випадках зірвані рослини конфіскують, — про це повідомляють на сайті Державної екологічної інспекції в Тернопільській області.

Фахівці Державної екологічної інспекції в Тернопільщини звертаються до жителів міста та області з проханням відповідально поставитися до ситуації і відмовитися від збирання рослин занесених до Червоної книги України.

Якщо ви помітили продаж червонокнижних рослин – у міськраді закликають повідомляти про порушення муніципальну інспекцію, правоохоронні органи або Державну екологічну інспекцію.

Муніципальна інспекція

Тернополяни, а як ви ставитеся до продажу червонокнижних рослин? Чи купуєте ви такий товар? Свої відповіді залишайте у коментарях.

Читайте також:

Продають попри заборони: у Тернополі вже можна купити червонокнижні підсніжники

4 протоколи за продаж підсніжників склали природоохоронці на Тернопільщині

Не можна не лише продавати, а і купувати червонокнижні квіти: тернополян попередили про штрафи

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • ViTiv Svitlana

    Ігровий бізнес не бачать...а черемшу в бабки на ринку бачать.
    Можливо це її єдиний дохід .
  • Галина

    І що тут такого,вам шкода трави весною знову виросте
  • Елена Родионова

    Її чим більше зрізати, тим вона краще на другий рік.
  • Андрій

    А мусара як завжди ,ганяють бабусь на ринку ,на передок мусара Тернополя ,бидло ви очкошніки і тилові щурі ,підераси.

    Ірина Чорна reply Андрій

    👏👏👏👏

keyboard_arrow_up