Куди витратили 4,5 млн? Журналістів не пускають в укриття тернопільських лікарень

Куди витратили 4,5 млн? Журналістів не пускають в укриття тернопільських лікарень
Ось що ми побачили в одному з коридорів. Квітка додає шарму
  • За даними, які надали офіційно редакції, на облаштування укриттів в тернопільських лікарнях виділили понад 4,5 млн грн. Однак що зробили за ці гроші – показувати відмовляються.
  • Директори медзакладів вказують на міську раду, а та відповідає, що дбає про добробут пацієнтів та працівників. Ми звернулися за допомогою в Міністерство охорони здоров'я.

На балансі Тернопільської міськради знаходяться: Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги, Тернопільська міська комунальна лікарня №2, Тернопільська міська комунальна лікарня №3 та Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня.

Скільки отримали на укриття

Уперше про стан сховищ у лікарнях Тернополя журналісти «RIA плюс» поцікавилися ще восени 2022 року. Тоді ми звернулися до керівників медичних закладів, аби отримати бодай якусь інформацію про укомплектування приміщень та скільки коштів виділили. Більшість відмовилися коментувати і направили нас до Тернопільської міської ради.

Відео дня

Інформацію щодо фінансування та про плани роботи нам надали у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради. Виходить, що кожен заклад, окрім міської дитячої комунальної лікарні, отримали кошти на проведення робіт у сховищах.

Міська лікарня №2 отримала 3,1 мільйона гривень. З цих коштів 1 240 тисяч гривень виділили на ремонт сховища у пологовому відділенні, а 1 860 тисяч гривень – на ремонт сховища у кардіологічному відділенні. Лікарня №3 – 870 тисяч гривень, – відповів нам начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак.

А ось щодо міської комунальної лікарні швидкої допомоги, то зі слів директора Ярослава Чайківського, їх медзаклад мав отримати 566 тисяч гривень.

З моменту нашого першого запиту щодо фінансування минуло понад два місяці, і ми намагались дізнатися, чи засвоїли у лікарнях виділені кошти і як за них укомплектували сховища. Ми зверталися у пресслужбу міської ради із проханням показати стан укриттів у медичних закладах міста. Ми також завітали в усі міські лікарні. Однак показувати укриття без дозволу міської ради керівники закладів відмовилися. 

До цього ми також чули про те, що роботи ще тривають і через це нас пустити туди не можуть.

Чому не пускають?

Лікарня швидкої допомоги

Першочергово ми завітали до Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги. Одразу у холі ми побачили вказівник у правий бік з написом «Укриття вниз». Під час нашого перебування на різних поверхах, такі вказівники ми бачили скрізь.

Директор Ярослав Чайківський в укриття провести відмовився, аргументуючи відсутністю дозволу від Тернопільської міської ради. Зі слів пана Ярослава, він особисто намагався додзвонитися до речниці міськради, але йому не вдалося.

–  Як тільки вам дадуть погодження, то ми вам відкриємо і покажемо, у якому стані сховище, – каже Ярослав Чайківський.

Нагадуємо, ще на початку листопада у сховищі закладу не було проточно-витяжної вентиляції. Про це нам раніше казав директор лікарні. Чи виправили недоліки і яка ситуація там наразі – невідомо.

Лікарня №2

Відремонтоване укриття цього медичного закладу ми хотіли ну дуже побачити, адже на нього з міського бюджету виділили найбільшу суму грошей – 3,1 мільйона гривень.

Одразу на вхідних дверях лікарні ми помічаємо листівку з написом «Бомбосховище в лікарні відсутнє». Але, якщо кошти виділяли, то має бути приміщення, де під час повітряної тривоги люди можуть пересидіти.

Тож, ми заходимо у заклад, і вже у холі помітили вказівники з написами «Вхід в укриття». Прямуємо до кабінету директора Ростислава Левчука. Зі слів його секретарки, директора на місці не було.

– Ми телефонували до Ростислава Дмитровича. Він сказав, що можна у сховище тільки з погодженням міської ради. Зараз карантин, – сказала жінка.

Ще 27 грудня на сайті Тернопільської ради прозвітували про начебто завершення ремонтних робіт у сховищі та його готовності до прийому пацієнтів, лікарів на випадок повітряної тривоги. За інформацією міської ради, у сховищах на базі лікарні №2 наявні ліжка, систематична подача тепла, вентиляція та запасний вихід.

Але чи правдива ця інформація – не можемо стверджувати так, як у сховище нас не пустили.

Лікарня №3

Без уваги ми не залишили і міську комунальну лікарню №3. Директор Юрій Лазарчук зустрів нас привітно, але на наше питання: «Чи можемо ми подивитися укриття у медзакладі?» Відповідь одразу була негативною.

– Ні, ні. Тільки через міську раду. Ви вже зверталися до них? Розумієте, у нас власник – Тернопільська міська рада, тому всі питання до них, – каже Юрій Лазарчук.

Що кажуть тернополяни

Отож, ще 16 січня ми знову звернулися до речниці Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. На всі наші прохання переглянути сховища отримали формальні відписки.

– З метою безпеки людей, враховуючи воєнний стан та триваючі карантинні обмеження, відвідувати перебувати в укриттях можуть пацієнти та медичний персонал. Ви можете написати запит та отримати інформацію, яка вас цікавить, – відповіла вона.

Враховуючи те, що на той момент у сховища нам не вдалося потрапити, ми вирішили провести опитування на власній сторінці у Фейсбук.

Поцікавилися у тернополян, чи доводилося їм під час повітряної тривоги перебувати у міських лікарнях і в якому стані укриття.

– Лежала в другій міській лікарні в гінекології (вулиця Романа Купчинського, 14). Укриттям там слугує підвал, поставлені пару стільців, холодно, сиро. Спускалася один раз, більше бажання не було. Лежала в березні, двічі влітку і останній раз у вересні. У підвалі була в березні і проходила у вересні (там перехід між корпусами можна підвалом пройти, коли тривога), – пише Людмила Благодарська. 

– У другій лікарні немає нормального укриття. У поліклініці то сидиш в коридорі, в лікарні хочеш виходиш на вулицю, ні то сидиш в палаті. Лежала в ендокринології там в кінці серпня. Також була там на МСЕК у жовтні. Нічого не змінилося, – пише Вікторія Ладика. 

Міська рада відписала

Після цього ми написали ще один запит у міську раду з проханням пояснити, чому журналістів газети «RIA плюс» не пускають до укриттів міських лікарень. Нагадаємо, що всі заклади є комунальною власністю міста, а отже, громади. Тема укриттів, особливо під час воєнного стану, становить надзвичайно великий суспільний інтерес.

Заступник міського голови Іван Хімейчук відповів, що журналістам не місце у сховищах лікарень.

В Україні введено та по даний час діє воєнний стан, у зв’язку з чим, згідно ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють тимчасові обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, встановлювати (посилювати) охорону об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення. До таких відносяться і лікувальні установи. Окрім надання відповідних медичних послуг мешканцям громади, також у медзакладах здійснюють лікування та реабілітація поранених в ході бойових дій на російсько-українській війні військовослужбовців, інформація про що не підлягає оприлюдненню, відповідно до ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та ст. 21 Закону України «Про інформацію»», – йдеться у відповіді на запит.

Зустрічні питання до пана Хімейчука: хто запитував про пацієнтів, які проходять лікування в конкретному із закладів? Тернополян цікавить відповідь на питання: чи можуть вони під час тривог бути в безпеці в лікарняних укриттях? На що саме витратили кошти? Які умови створили?

Огляд сторонніми особами укриттів лікувальних закладів Тернополя може спричинити вкрай негативні наслідки для безпеки пацієнтів, персоналу, інших людей та громади в цілому. Оскільки інформацією про конкретне місце їх розміщення, облаштування необхідним майном та засобами життєзабезпечення в умовах воєнного стану, висвітленням у ЗМІ можуть скористатися відповідні служби російської федерації, – додає Іван Хімейчук. 

Натомість світлини із описом чудового стану укриття в одній з місцевих лікарень, які оприлюднили офіційно на сайті міської ради, вочевидь, ніякої загрози не несе?!

Така позиція дивна, адже у відповіді на запит від 27 жовтня 2022 року з міської ради нам надіслали детальну інформацію про кожне сховище у міських лікарнях. У листі вказали не лише про виділені з бюджету кошти на облаштування захисних приміщень, а й площу кожного сховища, скільки туди може вміститися медперсоналу та пацієнтів.

Зараз же міська рада категорично не хоче пускати журналістів до укриттів будь-якої лікарні Тернополя. Аргументують це воєнним станом в Україні та вважають, що розповсюдження інформації у ЗМІ може нашкодити закладам охорони здоров’я.

Ми самі подивилися

Зважаючи на коментарі тернополян, ми вирішили перевірити, чи відкриті укриття в медзакладах і чи реально туди потрапити.

Опитування

Чи спускались ви в укриття лікарні та чи задоволені їх станом?

У міській комунальній лікарні швидкої допомоги дорогу нам показали працівники. Побачили коридор і кілька кімнат. Всередині є стільці. Стіни у кімнатах побілені, а також є система вентиляції. 

До одного укриття в комунальній міській лікарні №2 ми дійшли за вказівникам. Двері були відчинені. Всередині горіло світло. Вздовж коридору помітили старі стільці та лавки. Багато з них брудні. Частина коридору, як ми побачили, у занедбаному стані: облуплені стіни, двері в коридорі до інших приміщень зачинені. 

У міській лікарні №3 помітили єдиний вказівник з написом «Сховище» на фасаді будівлі. Спуститися туди не вийшло, адже металева решітка була зачинена. 

З проханням показати стан укриттів обласних медичних закладів ми звернулися до директорки департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОВА Ольги Ярмоленко.

– Кожен медичний заклад області має укриття. Але жодних коштів на їх облаштування ми не отримували. Укриття функціонують під час повітряної тривоги, і пацієнти можуть туди спускатися. Важче з тими, які тільки після операційний втручань чи не можуть самостійно пересуватися. У Міністерстві охорони здоров’я України нам не радять зайвий раз афішувати укриття, щоб не наражати на небезпеку персонал та пацієнтів. Тож я не думаю, що є потреба у тому, аби розповідати про роботу сховищ та їх стан, – відповіла пані Ольга.

З проханням пояснити, чому журналістам блокують доступ до укриттів лікарень і не бажають надавати розгорнуті коментарі щодо їх стану, ми звернулися в Міністерство охорони здоров’я України. А також просимо Міністерство перевірити умови, створені в укриттях лікарень у Тернополі та області на відповідність до діючого законодавства. Які тільки-но будемо мати відповідь, одразу вас поінформуємо.

 

Довідка

Зважаючи на ЗУ «Про друковані засоби масової інформації в Україні», журналісти мають право:

– на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації;

– відвідувати державні органи, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами;

– відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом;

– працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій, крім випадків, передбачених законом.

Тернополяни, а ви бували в укриттях міських лікарень? Якщо так, то пишіть у коментарях назву медичного закладу та свої враження про укриття. Чи комфортно там перебувати та які умови. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Читач44

    Хто навчився красти, той працювати вже вже не буде !!!
  • Читач43

    Хто навчився красти, той працювати вже вже не буде !!!
  • Читач09

    Кому війна а кому мама
  • Сергей Грановський

    Який стратегічний об'єкт в першу чергу , тим паче що підчас тривоги навіть люди на вулиці мають право піти в то укриття

keyboard_arrow_up