В Україні зросте тариф на електроенергію. Кабмін затвердив нову ціну (ОНОВЛЕНЕ)

В Україні зросте тариф на електроенергію. Кабмін затвердив нову ціну (ОНОВЛЕНЕ)

30 травня на засіданні Уряду схвалено рішення про підвищення тарифу на електронергію для населення до 2,64 гривень за кВт.

 

Про це повідомило Міністерство енергетики.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних обєктах країни.

Про це міністр заявив під час брифінгу.

Відео дня

«Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу — це внесок у забезпечення стійкості системи», — зазначив Герман Галущенко.

Міністр пояснив, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг звернулась до Міністерства енергетики з пропозицією підняття у два етапи тарифу для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 грн. Першим етапом комісія пропонувала підняти тариф до 2,88 грн з ПДВ за 1 кВт-годину.

«Але ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн/ кВт-год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему», — зазначив Герман Галущенко. За його словами, з підняттям тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

«Ми припускаємо, що наступного опалювального сезону обстріли енергооб‘єктів будуть відбуватися так само системно, як це було і минулої зими. А тому маємо задіяти усі можливі ресурси для відновлення об’єктів та їх захисту», — підкреслив міністр.

Також очільник Міненерго зазначив, що планується збереження субсидій для населення, а також збільшення фінансування фонду субсидіювання комунальних послуг для незахищених верств населення, аби всі українці, які потребують допомоги держави, її отримали.

Реакція соцмереж

Під дописом Міністерства уже є чимало коментарів.

Natali Marusa коментує: Нажаль це збільшить борги за комунальні послуги! Бо економити в будинках де все на електриці можливо тільки якщо припинити жити взагалі!

Yury Chunitsky коментує: 2,64 грн за кВт*год це круто. Є будинкі з електроплитами,а є з газовими. Для будинків з електроплитами повинен і тариф бути меньшим,тому що цна на газ не повисилась- мораторій.

Денис Слободкин написав: Шлях в нікуди, делітанти

Tetiana Savchenko зазначила: Написала вже три звернення про надання економічного обгрунтування нового тарифу. Де відповіді? Де обгрунтування? Чи вам нічого сказати на це, бо хто ж його рахував?

Офіс Антикризових Дій Butenko Anti-Crisis Management  має свої аргументи: Крок правильний, так як він захищає виробника електроенергії. За останні роки ручне управління цінами на енергоносії вбило їх генерацію, так як ціни були нижче собівартості. Так само вбивають і сектор постачання. 

Елена Валериевна коментує: А де поділися кошти від партнерів які виділялись на відновлення?!? До того ж там були не тільки кошти,а й багато обладнання?! І чому взагалі під час воєнного стану ви підвищуєте тарифи?!! при чому не на 20-30 відсотків,а відразу майже в ДВА рази!? Це як взагалі?! Соціальна допомога та субсидії,то взагалі повний треш, отримати неможливо!!! І так, для багатьох сімей це вдарить по гаманцю, люди втратили роботу, житло, рідних,а тут оце.... То чим ви краще агресора?! Допомогу по кишеням розкрадаєте й вам все мало!

Ситуація з електроенергією в Україні

Зазначимо, що наразі тариф для споживачів, які використовують до 250 кВт-год на місяць, становить 1,44 грн/кВт-год, а споживачі, що використовують понад 250 кВт-год, сплачують 1,68 грн/кВт-год.

Через російські масовані ракетні та дронові обстріли території України восени та взимку було пошкоджено чимало енергетичної інфраструктури країни. В «Укренерго» зазначали, що росіяни своїми ударами пошкодили майже всі великі тепло- та гідроелектростанції в нашій країні.

У зв'язку з цим 11 жовтня Україна припинила експорт електроенергії, а по всій державі діяли погодинні відключення світла.

Ситуація поступово покращувалася. Вже наприкінці зими — початку весни населенню майже не вимикали світло. А вже 7 квітня міністр енергетики повідомив, що Україна відновлює експорт електроенергії.

Експерти зазначали, що поточний тариф для населення не покриває собівартість електроенергії. До того ж вони вказували на те, що без послаблення цінових обмежень буде неможливо підготуватися до наступного опалювального сезону.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, які тарифи розглядали в НКРЕКП для населення.

А що ви думаєте про нові тарифи? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також:

Тарифи на електроенергію: голова НКРЕП повідомив, які варіанти розглядають для населення

Адресну допомогу на оплату комуналки даватимуть грошима. Кому можуть відмовити?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ростислав Гарасимчук

  • Татьяна Ерохина

    Шлях до бунту. Нехай відновлення відбувається за рахунок того хто тримає енергоструктуру. Люди за це сплатили вже наперед, за декілька років
  • Катерина Смолка

    Нехай повернуть всю систему в державу і тоді роблять ремонт, а то все олігархів і люди повині робити ремонт за свої кошти . Де таке є, в якій країні?
  • Світлана Світлана

    А президент що не бізнесмен? Підтримуємо своїх,"плєвать" їм всім на людей,а під час війни і поготів. Світ весь помагає,а свої деруть. За що мої діти воюють на війні,за що мої внуки не бачать мами з татом.

keyboard_arrow_up