Від нового року не вивозять ПЕТ-пляшки, обурюються тернополяни

Від нового року не вивозять ПЕТ-пляшки, обурюються тернополяни

Тернополяни обурюються, що комунальники не вивозять сітки з пластиковими пляшками. В свою чергу, в КП «Екоресурси», кажуть, що в організації не вистачає працівників, які обслуговують практично все місто.

Вже кілька тижнів не вивозять ПЕТ-пляшки, розповідає тернополянка Наталія, яка проживає на вул. Л. Курбаса. Повні сітки є біля кількох будинків.

- Від нового року не пригадую, щоб  з ящика, що біля нашого будинку, хтось забирав пластикові пляшки, - каже жінка. - Я у дома завжди збираю пляшки і принципово не викидаю їх у загальний бак для сміття. Проте від початку року я не можу викинути пляшки, що накопичилися вдома. 

В управлінні ЖКГ міста зазначили, що проблема із вивезенням ПЕТ-пляшок дійсно в місті існує. 

Відео дня

З приводу не вивезення ПЕТ-пляшок по місту неодноразово організації, яка здійснює цей процес, робили зауваження на нарадах, - коментують ситуацію в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міськради.

Все мають вивезти

- По місту є кілька сіток, де ПЕТ-пляшки, ще не забрали, розповідає редакції “20 хвилин” директор комунального підприємства «Екоресурси» Андрій Урбан. 
Сьогодні ж за планом пляшки мають забрати, - продовжує він. - Чіткої закономірності вивезення пляшок немає, оскільки у одних мікрорайонах міста сітки наповнюють тернополяни швидше, в одних - повільніше.

За наповненням сіток стежать працівники КП «Екоресурси», каже співрозмовник. Процес інколи затрмимується, оскільки на підприємстві працює мало людей. 
Ми обслуговуємо практично все місто, - зауважує пан Урбан. - Крім того затримує вивезення пляшок, те що тернополяни часто викидають у сітки призначенні для ПЕТ-пляшок все своє сміття. Тому багато часу ми витрачаємо на сортування відходів, того б не мали робити і за власний кошт змушенні вивозити все відсортоване зайве сміття.

1250 грн вартість сітки для пляшок

Комунальне підприємство працює безкоштовно, гроші за свої послуги не отримує, фінансується виключно за дохід від реалізації ПЕТ-поляшок. 

- На сьогодні ми приймаємо лише пластикові пляшки, -  продовжує керівник КП «Екоресурси». - Сортування пляшок ми здійснюємо у приміщенні, що винаймаємо на вул. Чернівецька. У штаті всього 8 чоловік. Усі гроші від реалізації пляшок витрачаємо на зарплату працівникам та виготовлення нових сіток, оскільки рік-два і вони зношуються. Вартість контейнеру в листопаді був 1250 грн. По місту встановлено понад 900 штук. Щороку за власні кошти ми оновлюємо та доставляємо 80-90 нових сіток, каже співрозмовник. Сьогодні ми фактично існуємо за рахунок реалізації пластикових пляшок, місто нам нічого не дофінансовує.

Фінансові можливості не дозволяють нам займатися іншими видами відбору сміття, а саме: скло, папір, метал тощо, наголошує пан Урбан. 

Встановлення сміттєсортувальної станції

Як ми писали раніше, вже майже місяць діють норми закону, які зобов’язують усіх без виключення в Україні сортувати сміття. Зокрема про це йдеться у с. 32 Закону України "Про відходи", який набрав чинності з 1 січня 2018. Проте як саме виконуватимуться норми, вирішує влада на місцях.

Ми запитали у мерії міста, як саме здійснюватиметься цей процес у Тернополі. Тож заступник міського голови Владислав Стемковський відповів, що одним із важливих завдань виконавчого комітету міської ради є вироблення стратегії поводження з відходами для оптимального використання їх властивостей, мінімізації негативного впливу на довкілля та розробки комплексної програми сегрегаціі відходів. 

- У 2010 році в місті розпочато роздільний збір ресурсоцінних відходів , а саме ПЕТ-пляшок та пластикової тари, завдяки чому із загального об'єму ПВ за 2016 рік вилучено полімерів орієнтовно - 4,0 тис. куб. м, - зауважує пан Стемковський. - Заходами, у сфері поводження з відходами передбачено влаштування сміттесортувальної станції, яка б забезпечила максимально можливу нешкідливість технологічних процесів, повне використання всіх відходів виробництва, тобто наблизитися до створення безвідходних технологій. 

На даний час перед потенційними інвесторами ставиться завдання щодо визначення технологічного процесу сортувальної лінії, яка дозволить виділити із змішаних побутових відходів окремі компоненти, що підлягають подальшій утилізації або захороненню, епродовжує заступник міського голови. Враховуючи вищенаведене, після остатонного вирішення даного питання буде оновлено систему сегрегації ресурсоцінних відходів та розглядатимуться тарифи на надання послуг з вивезгння побутових відходів для населення. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Вася Ураг

    органічне все перегниває, тойже пластик , пакети всякі синтетика теж переробляється і саме просте це виготовлення всякого бітуму. скло метали можна перобити хоча теж легко гниє. все все переобляється
  • Tarnopol Mst

    Зминайте пляшки,рогулі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up