Випускний-2023: як готуються випускники Тернопільщини і в скільки обійдеться святкування

Випускний-2023: як готуються випускники Тернопільщини і в скільки обійдеться святкування
  • Через війну на Тернопільщині другий рік поспіль скасовують урочисту ходу для випускників.
  • Та чи взагалі планують в школах влаштовувати святкову церемонію і як готуються до випускних? Про це дізнавалися журналісти «20 хвилин».

У 2023 році зі шкіл області випускаються 5 538 дітей. Урочистої ходи та надто гучних святкувань випускних у Тернопільській області цього року не буде, запевнила начальниця управління освіти і науки ОВА Ольга Хома. Передусім тому, що подібні заходи — це велике скупчення людей, і це небезпечно та недоречно, поки у країні воєнний стан. Коли саме і яка громада проводитиме випускні, також поки невідомо.

— Є ще інший момент, і його потрібно врахувати: мало не щодня на Тернопільщину привозять загиблих хлопців, і ми проводжаємо їх в останню путь, — каже Ольга Хома. — Тому не думаю, що доречними будуть гучні святкування. Я розумію багатьох батьків, які кажуть, що в дітей свято, а хлопці йшли воювати саме заради майбутнього дітей. Моя думка — гучні урочистості зараз таки не на часі. Проте рішення прийматимуть у кожній громаді та кожен навчальний заклад окремо — щодо формату проведення лінійки чи свята.

Як готуються випускники на Тернопільщині

У соціальних мережах журналісти «20 хвилин» запитали у тернополян, чи планують цього року святкувати випускний? Думки учасників голосування розділилися, проте більша кількість людей відповіли, що святкувати не планують або зроблять це максимально тихо та скромно. Детальніше дивіться на графіку.

Відео дня

Тож чи справді випускникам просто видадуть документ та потиснуть руки? Дізнаємося в освітян.

Зі слів директора школи №10 Андрія Газилишина, одинадцятикласники вирішили обійтися без пишних суконь, костюмів та дорогих ресторанів.

— Усі знають, що в Україні триває війна. Тому про які святкування ми можемо зараз говорити? Адміністрація школи прийняла рішення, що на території навчального закладу жодних святкувань не буде, лише офіційне вручення документів. Замість гулянь та святкувань наші випускники обрали відпочинок в горах. Мають поїхати на кілька днів, — каже пан Газилишин.

Випускники школи №17

Без особливих бенкетів та запрошених гостей планують провести випускників і в ліцеї №6 імені Назара Яремчука.

— Ми будемо вручати дітям атестати та потім зробимо невелику святкову програму. Діти мають танцювати вальс, виконати останні пісні у школі. Плануємо ще зробити аукціон. Бо не хочемо просто відпускати дітей, це ж їх останнє свято у стінах нашого навчального закладу. Проте ніяких зірок, феєрверків не буде. Щодо того, чи святкуватимуть вони в закладах, то я не знаю. Не хочу нікого засуджувати, але зараз не час гуляти в ресторанах та барах, — розповів директор закладу Олександр Остапчук.

Випускники школи №10

А ось випускниця Гусятинського закладу загальної середньої освіти Катерина Ониськів розповідає, неодноразово з однокласниками уявляли, яким саме має бути їх останнє свято в школі. Ще у 2021 та на початку 2022 року було багато планів, але війна змусила змінити пріоритети. Замість смокінгів хлопці надали перевагу звичайним штанам та вишиванкам. А ось дівчата прийдуть на святкування у різнокольорових вишитих сукнях. Зокрема, Катерина обрала для себе сукню білого кольору з темним орнаментом.

— Я не планую ніяких пишних зачісок, яскравого макіяжу. Щодо сукні, то це подарунок мені від батьків. На мою думку, це найкрасивіший одяг світу, тож пишаюся тим, що можу з гордістю одягати нашу вишивку, — каже дівчина.

Катерина Ониськів

Замість гучного святкування випускники школи Гусятина обрали спільний відпочинок у Карпатах.

— Коли наші герої на фронті віддають життя за наш мирний сон, проводити гучні святкування просто не маємо права. Із сумом згадуємо усіх тих, хто вже ніколи не одягне почесну стрічку «Випускник». Ми вирішили тихо проведемо вручення атестатів про повну загальну середню освіту у стінах рідної школи, — розповідає дівчина. — А потім поїдемо на кілька днів з батьками та класним керівником у Карпати. Це  розвантаження потрібне кожному і сподіваюся, ми разом приємно проведемо час. І насправді це все без гучних танців та церемоній.

Мати випускниці з Тернопільської спеціалізованої школи №3 пані Олена каже, урочиста частина у навчальному закладі буде обов’язково, а ось питання щодо святкування ввечері ще досі не вирішили.

— Ми придбали доні звичайну сукню, зробимо легкий макіяж, а ось із зачіскою ще не визначилася вона. Хочеться, щоб у неї на згадку були ж гарні світлини. Гучних вечірок наш 11-Б влаштовувати не буде, бо зараз це недоречно. Батьки хочуть, щоб діти десь посвяткували в кафе, бо це ж останнє спільне свято. Але ніхто не може сказати, як воно буде завтра, через тиждень. Якщо ворог знову обстрілюватиме всі українські міста, то навіть не знаю, чи підемо в те кафе після офіційної частини. Не хочемо влаштовувати свято в Тернополі, поки військові та інші цивільні гинуть, — розповіла тернополянка Олена.

Також є деякі тернополяни нам розповіли, що святкувати будуть, сукні вже придбали, а ресторан замовили ще у грудні. Про війну пам’ятають, але відзначити останнє свято в школі теж хочеться. Детальніше про витрачені кошти та замовлені ресторани говорити відмовилися. Таке рішення аргументують тим, що не хочуть читати у свій бік купу хейту, який, можливо, виллється в коментарях.

Треба тисячі гривень на одяг та ресторани

Журналісти «20 хвилин» все ж таки вирішили підрахувати, у яку вартість цьогоріч можуть обійтися збори випускниці та випускника на Тернопільщині. Про кожен пункт ми розказуємо окремо.

Скільки коштує зібрати випускницю?

У Тернополі вистачає салонів, де можна придбати вечірні та весільні сукні. Щодо трендів у 2023 році, то все залежить від особистих вподобань. Проте батькам варто бути готовими до чималих витрат, адже за деякі вбрання просять навіть по кілька сотень доларів.

Наприклад, весільний салон «Елана» пропонує тернопільським випускницям сукні на різний смак. Вартість коливається від 800 гривень до 250$.

— Зараз оренда однієї сукні від 800 до 1400 гривень. Все залежить від того, який образ ви обираєте. Приходите, дамо приміряти, обираєте, і ми відкладемо вам сукню на вказану дату. Віддаємо за день до свята, а принести треба на наступний день після випускного. Головна умова – до речей треба відноситися охайно. Якщо хочете купити, то є різні ціни: 2000 гривень, 2500 гривень, а деякі й по 250$. Все залежить від вашого смаку та бюджету, — каже працівниця.

Червоні, білі, рожеві, довгі та короткі сукні пропонують тернопільським випускницям і у весільному салоні «Олеся». Наразі діють знижки до -30% на товар.

— Якщо хочете купувати сукню, то це від 4000 до 8000 гривень. А ось оренда значно дешевша – 800-3000 гривень. Якщо хочете ознайомитися з асортиментом, то ми завжди раді прийняти наших клієнтів. Але попередньо просимо записуватися, щоб ми змогли приділити час саме вам. Я не можу сказати, що є певний тренд на сукні у 2023 році. Кожна обирає те, що їй подобається, що їй личить, — розповідає працівниця магазину.

Одягнути випускниць на свято готові і в салоні World of Dreams. Є варіанти суконь на оренду та купівлю. Якщо говорити за купівлю, то одна сукня може обійтися приблизно 200$. А ось оренда куди дешевше – 1800-2500 гривень. Сукню в оренду надаємо на три дні. Головна умова – повернути товар в гарному стані.

Крім суконь, необхідно придбати ще й взуття. Обрати його можна як у місцевих магазинах, так і онлайн. У різних інтернет-магазинах святкові туфлі та босоніжки коштують від 1000 до 5000 гривень. Також на інших ресурсах пропонують брендове взуття, вартість якого понад 10 000 гривень.

Не менш важливим для того, щоб відчувати себе особливою в цей важливий день, для випускниць є макіяж та зачіска. Наприклад, святкова зачіска у салоні Delante коштує 200-700 гривень, а ось послуги візажистів – 500-800 гривень. Манікюр та педикюр обійдеться майже 1000 гривень.

А ось у салоні Makeup studio за макіяж готуйтеся віддати від 700 до 1500 гривень, зачіска – 600-1400 гривень. Nail-послуги коштують від 400 до 700 гривень.

Fame beauty studio пропонує макіяж за 550-900 гривень, ціни на зачіску від 500 до 2000 гривень. Nail-послуги коштують 250-500 гривень.

Крім того, напередодні свята дівчата роблять і автозасмагу. Ціни у Тернополі коливаються від 350 до 500 гривень.

Скільки коштує зібрати випускника?

За класичним варіантом, хлопці приходять на випускний у костюмах, сорочці та туфлях. Ціни за чоловічий костюм на сайті Pako Lorente коливаються від 3900 до 6500 гривень. Також в інших онлайн-магазинах можна знайти костюми від 2500 гривень. Щодо сорочок, то вартість класичних від 399 до 3000 гривень, а ось молодіжні стартують від 299 гривень.

Туфлі на різних онлайн-платформах коштують від 1949 до 5929 гривень. Є дешевші варіанти, наприклад, за 1000 чи 1200 гривень. Але це переважно взуття з цупкої тканини.

Ще як варіант для хлопців на випускний – джинси, футболка та кеди. Джинси можна придбати від 600 до 2000 гривень. Ціни на футболки коливаються від 300 до 1000 гривень, а на кеди до 5000 гривень. Звичайно ж, речі є дорожчі, брендові.

Чоловіча зачіска у салонах коштує дешевше, ніж жіноча. Загалом ціни коливаються у межах 300-500 гривень. Також хлопцям пропонують зробити манікюр та педикюр. Якщо хочете, то розраховуйте на додаткові 200-400 гривень.  

Випускні фотосесії

Попри те, що майже кожен випускник і хтось з батьків має телефони з гарною камерою, вони все ще замовляють собі фотокниги та прощальні відео. Ціни на фотоальбоми коливаються від 650 гривень до 1300 гривень. Все залежить від кількості та якості сторінок, кількості зйомок.

Якщо бажаєте зробити кліп чи прощальне інтерв’ю, то кожен учень має заплатити щонайменше по 400 гривень. Також вам можуть віддати і бекстейдж зі зйомки, але для кожного учня він обійдеться ще в 150 гривень.

За годину фоторепортажу та відеорепортажу випускного в Тернополі просять від 2000 гривень.

В яку вартість обійдеться бенкет?

Ціни на проведення випускних вечорів в кожному ресторанному комплексі Тернополя різняться. Адже все залежить від розмаху дітей, батьків та чи братимуть вони алкогольні напої. Переважно вкладаються в суму 600-1200 гривень з особи. Про це журналістці «20 хвилин» повідомили у двох ресторанах Тернополя.

— Ми помітили, що дітям не треба багато гарячих страв. Вони люблять суші, піцу, шашлик, крильця. Якщо будуть ще й дорослі, то там вже більше витрати, адже вони беруть стейки, медальйони. Алкоголь бажано купувати у нас, але можете також зробити 50 на 50, – каже працівниця одного із закладів.

А ось в деяких закладах запевнили, заявки на святкування випускних вечорів вже не приймають, бо все давно забронювали до початку липня.  

Чи ви плануєте святкувати випускний вечір? Скільки готові витратити. Пишіть свою думку у коментарях.

Читайте також:

Національний Мультипредметний Тест: на питання читачів відповіли експерти

Особливості мультипредметного тесту-2023: що потрібно знати тернополянам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Marianna Kalika

    Чи будуть цього року випускникам ,що здали НМТ на 200 балів виплачувати грошові премії ?
  • Tamara Datskiv

    Молодь має право на життя. В країні важкі обставини... Але попри все життя продовжується. 🇺🇦💐

keyboard_arrow_up