Влітку проіндексують пенсії майже 300 тисячам осіб. Чи є ви в списку?

Влітку проіндексують пенсії майже 300 тисячам осіб. Чи є ви в списку?
  • Розмір пенсії напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.
  • Усі додаткові щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком старше 70 років — зберігаються. Скільки додадуть тим, чия пенсія не досягає 10 340 гривень?

У липні цього року проіндексують пенсії для майже 300 тисяч науковців, держслужбовців та працівників органів місцевого самоврядування.

Доплати за віком збережуть

Усі додаткові щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком старше 70 років —  зберігаються і такі додаткові виплати будуть здійснюватися, повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної ради України Михайло Цимбалюк.

Він також повідомив розмір щомісячних компенсаційних виплат пенсіонерам, чия пенсія не досягає 10 340 гривень:

Відео дня

- 570 гривень — людям старше 80 років;

- 456 гривень — людям віком від 75 до 80 років;

- 300 гривень — людям віком від 70 до 75 років.

Індексація для держслужбовців з 1 липня 2023 року та мінімальні розміри пенсійної виплати для різних вікових груп населення з 1.03.2023 р. передбачені постановою Кабміну від 24 лютого 2023 р. № 168.

— Від 1 липня  підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають розміри пенсій, призначених, відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність» (без урахування надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством), — повідомив заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов. — Підвищення здійснюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом.

Кому вже перерахували і на скільки

У березні, нагадаємо, вже перерахували пенсії.  Розмір збільшення в результаті перерахунку з 1 березня не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1 500 грн, зазначив Володимир Івахов. 

Розміри пенсій за вислугу років, по інвалідності і в разі втрати годувальника, призначених до 31 грудня 2022 року відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби. Вони підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197.

Перерахунки пенсій проводяться без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

Розмір залежить від стажу

Відповідно до зазначеного рішення Уряду, збільшено мінімальний розмір пенсійної виплати для окремих категорій громадян. Зокрема, він становить для пенсіонерів:

  • які досягли віку 65 років, не працюють, отримують пенсію, призначену відповідно до Закону та мають повний страховий стаж 30/35 років – 3 120 гривень; 
  • яким виповнилося 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону та мають страховий стаж 20/25 років – 3 120 гривень; 
  • віком від 70 до 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону та мають страховий стаж 30/35 років – 3 000 гривень. 

Розмір пенсії, нагадаємо, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

Спрощений механізм добровільної участі громадян у системі пенсійного страхування дозволяє впливати на розмір пенсії, яка буде призначена людині у майбутньому, після досягнення пенсійного віку.

Детальніше: https://bit.ly/456CU0t

 

Довідка

Консультації фахівців Фонду — з 8.00 до 17.00 год. за номером телефонної «гарячої лінії» (0352) 23 48 93.

Гаряча лінія Пенсійного фонду України: 0-800-503-753

Перелік сервісних центрів за посиланням: https://www.facebook.com/pfu.gov.ua

 

Читайте також:

Індексація пенсій у березні: кому з тернополян і за що доплатять?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up