Як доглядати за одягом та взуттям взимку та скільки коштує хімчистка

Як доглядати за одягом та взуттям взимку та скільки коштує хімчистка
  • Перший місяць зими у Тернополі видався не дуже – калюжі, дощі та сирість. Заморозки бувають лише вночі і то, не кожної ночі. Через надмірну вологість багато людей зіткнулись з проблемою – верхній одяг, особливо хутряний, може почати погано пахнути через вологу.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, як доглядати за одягом та взуттям взимку, та скільки коштує допомога професіоналів.

Чимало людей стараються підготувати зимовий одяг до сезону ще в теплу пору. Особливо це стосується верхнього одягу, щоб він добре висох, однак часто погода «псується» надто швидко.

- Ми перемо зимовий одяг ще влітку, – розповідає тернополянка Любов. – Деякий зимовий одяг перу в машинці, а от куртки доводиться вручну. Обираю для цього теплий день, бо навіть влітку куртки, особливо з штучним наповнювачем, сохнуть довго. Головне – щоб не лишилось вологи, бо в шафі така просто почне погано пахнути. Там заводяться грибки, бо це чудове середовище – темно, кімнатна температура і волога. Це може зіпсувати і інші речі в шафі. Саме тому варто обирати теплі дні для такого прання.

Зимовий одяг краще запаковувати в спеціальні герметичні пакети, тоді вони збережуть чистоту і свіжий запах, як після прання, до настання холодів, коли речі треба діставати.

Відео дня

Як сушити одяг вдома

Після прання речі варто добре сушити. Якщо влітку більшість людей виносять їх на подвір’я або вивішують на балконі, то взимку з цим проблема, особливо в невеликих квартирах. Сушильні автомати досить габаритні та дорогі. Вони виглядають як пральні машини. Тому потрібно місце для їх встановлення. Вартість таких висока – від 8000 до 20 000 гривень. В магазинах побутової техніки такі знайти журналісту «RIA плюс» не вдалося. Як пояснює продавець-консультант в одному з магазинів – автомати для сушки малопопулярні через їх ціну.

- Сушильні автомати можна придбати лише під замовлення, – розповідає продавець-консультант Тарас. – Такі переважно використовують в пральнях та різних закладах – лікарнях, дитячих садочках, тощо. Бо так можна швидше сушити речі і це зручніше. Але щоб хтось купував таку собі додому не знаю.

Сушильні автомати можна замовити в інтернет-магазинах. Однак є значно бюджетніші варіанти. Є спеціальні розкладні сушки, на яких можна розвішати одяг. Їх є два види – звичайні та електричні. Електричні мають підігрів. Їх варто підключити в електромережу. Вартість таких починається від 800 гривень. Їх уже легше знайти у магазинах Тернополя. Але більшість в магазинах звичайні, де речі сохнуть самостійно. У магазинах такі коштують близько 600 гривень. Однак цілком можна знайти дешевші – за 300 – 500 гривень на ринку чи в різних магазинах з товарами для дому. В інтернет-магазинах такі ж можна придбати за 300 гривень, однак варто врахувати доставку – близько 80 гривень. орщржзз

Скільки коштує хімчистка

Якщо ви не маєте змоги самостійно випрати та добре висушити речі – доведеться звертатися у хімчистку. Особливо це стосується речей з натурального хутра, які не можна прати звичайними засобами. Однак потрібно розуміти, що чим дорожча річ, тим більше буде «тягнути з кишені» догляд.

У Тернополі є понад 10 хімчисток, де можна почистити зимові речі. Ціни в них майже однакові.  Також, можна замовити професіональну обробку ковдри, сумки чи різних аксесуарів, за якими важко доглядати самостійно.

Деякі хімчистки пропонують доставку речей до вашого дому, але це переважно стосується килимів та інших габаритних речей, які самостійно привезти важко.

У вартість обробки входить чистка одягу та його сушка. Однак якщо потрібно вивести плями – доведеться заплатити більше – 20% до загальної вартості звичайної чистки Також доведеться доплачувати за спеціальну обробку натурального хутра чи шкіри (якщо така потрібна).

Як пояснюють в одній з хімчисток Тернополя, вартість розраховують за типом речей та розмірами.

- Останнім часом до нас приносять зимові речі – пуховики, шуби, куртки, – розповідає консультантка. – Ціни залежать від розміру. Наприклад – чистка шуби з натурального хутра довжиною до 90 сантиметрів коштує 700 гривень, а від 90 сантиметрів – 900 гривень.

Як пояснює консультант, якщо ви промокли під дощем і самостійно просушити річ не можете – доведеться заплатити за повну хімчистку, а не лише за сушку. Якщо дощ намочив натуральне хутро – його варто не просто сушити, а й обробити спеціальними засобами.

- Просто сушку ми не проводимо, – пояснює консультантка. – Потрібно проводити повну обробку та чистку. Вартість сушки входить у вартість чистки.

Ціни на послуги в різних хімчистках не надто відрізняються. Вартість чистки светра буде коштувати близько 100 гривень. За прання в’язаних рукавичок, шарфа чи шапки також доведеться заплатити близько 100 гривень. Прання бушлату обійдеться майже в 300 гривень.  

Прання звичайного комбінезона – 200 гривень, а утепленого – на 50 гривень дорожче. Вартість прання курток без утеплення також починається від 200 гривень. Якщо ж утеплення є – вартість рахуватимуть окремо. В середньому, прання куртки на синтепоні чи пуху обійдеться до 300 гривень.

Пальто також «потягне» майже три сотні. Утеплені штани – 200 гривень. За прасування речі треба доплачувати 50 гривень. Однак прасування сукні обійдеться значно дорожче. 

Послуга хімчистки шуби починається від 250 гривень. Чистка виробів з натурального хутра завжди дорожча, оскільки потребує спеціальних засобів, які не пошкодять одяг. За чистку шуби з натурального хутра доведеться заплатити до 900 гривень. Також, це залежить від її розміру. Чистка хутряної шапки обійдеться в 300 гривень, а хутряного жилета – в 500 гривень. Прання коміру, шарфа чи манжета з натурального хутра обійдеться в 300 гривень.

Якщо ви любитель дорогих речей з натурального хутра – готуйтесь щороку віддавати понад 3000  гривень на догляд за ними.

Ми дізналися ціни на послуги хімчисток Тернополя:

 

Ціна

Безрукавка

180

Шарф

80

Бушлат

280

В’язані рукавички

100

Головні убори

100

Комбінезон звичайний

200

Комбінезон утеплений

250

Куртка без утеплення

200

Куртка синтепон/пух >90 см

280

Куртка спортивна

150

Пальто демісезонне

240

Пальто утеплене

280

Плаття в’язане

250

Светр

100

Штани утеплені лижні

200

Жилет з натурального хутра

500

Підстібка з натурального хутра

400

Шапка з натурального хутра

300

Шуба з натурального хутра

900

Шкіри овечі

500

Як доглядати за взуттям

Не меншого догляду потребує і взуття. Це не тільки поверхнева обробка. Взуття варто добре оброблювати з середини. Також, його варто добре сушити, щоб всередині не було вологи. Це стане причиною розвитку бактерій та грибків, через які не тільки з’являється неприємний запах, а і загрози здоров’ю.

Як розповідає директор «Території взуття» Неля Хоміцька, серед тернополян великим попитом користується взуття зі шкіри.

- Ми вже помітили, що люди найбільше хочуть взуття з гладкої шкіри, щоб це було гарно і практично, – розповідає Неля Хоміцька. – Багатьом також подобається замшеве взуття, однак виходячи з того, що погода у нас в місті не дуже – постійні дощі та болото, люди обирають більш практичні матеріали. 

Для догляду за взуттям варто обирати спеціальні засоби – креми та спреї.

- Періодично потрібно обробляти взуття, особливо в погану погоду, – розповідає Неля Хоміцька. – Взуття зі шкіри краще обробляти спеціальним кремом. Він має водовідштовхуючий ефект, зволожує шкіру та зберігає колір. Також є спеціальні спреї. Взуття з нубуку краще обробляти такими спреями. Переважно балончик коштує близько 100 гривень. Ціни на них залежать від виробника.

Для того щоб сушити взуття – варто придбати спеціальні сушки. Краще не купувати надто дешеві від сумнівного виробника. Краще придбати спеціальні сушки в магазинах побутової техніки. В середньому вони коштують 300 – 400 гривень.

А скільки вам доводиться витрачати на догляд за одягом та взуттям взимку? Зверталися у хімчистки? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up