Як і чому зростуть тарифи на комунальні послуги у Тернополі

Як і чому зростуть тарифи на комунальні послуги у Тернополі
  • Ціни на комуналку зростуть, але на скільки – це вже залежатиме від укладеного договору з обраним управителем. 
  • Від чого саме залежатиме тепер тариф, дізнавалась журналістка “20 хвилин”

Журналістка звернулася у одне із найбільших приватних підприємств “Східний масив”, яке надає послуги з обслуговування будинків, щоб дізнатись як і чому змінюється тариф.

Зазначимо, з 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09 листопада 2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Згідно з цим законом змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, запроваджено відповідальність за неналежне виконання договору як для виконавців комунальних послуг, так і для споживачів цих послуг. 

Відео дня

Як пояснює директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз, відтепер у законодавстві немає такого визначення як «мешканці». Воно замінене на «співвласники», що означає їхню цілковиту відповідальність за багатоквартирний будинок, у якому вони проживають.

Утримання багатоквартирних будинків відтепер лежить на співвласниках

Розмір плати за управління житлом залежатиме від того, які послуги оберуть самі співвласники.

   - Є перелік обов’язкових робіт (послуг), які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, затверджений наказом Міністерства  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 27 липня 2018 року № 190, - зазначає Михайло Дереворіз. - Цей перелік є таким, що забезпечує належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан будинку та прибудинкової території. Туди входить: технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем, технічне обслуговування ліфтів, обслуговування систем диспетчеризації. А також димових та вентиляційних каналів та інші послуги.

Серед нових послуг – технічне обслуговування системи газопостачання. Раніше цим займалася газова служба.

Повинні вибрати Управителя або створити ОСББ

Кожен будинок повинен провести збори та вибрати Управителя. Альтернативний варіант – створення ОСББ.

Окремий кошторис та договір по кожному будинку. Тепер Управителі (ЖЕКи) не зможуть перекидати гроші з одного будинку на інший для виконання ремонтних та інших робіт.

Як зазначає директор ПП «Східний масив», Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що управитель – юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

  -  Управитель – фізична особа – підприємець має самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором мінімум одного найманого працівника з відповідною атестацією, - каже пан Дереворіз. - Якщо співвласники не обрали форму управління багатоквартирним будинком, не створили ОСББ або ж не обрали управителя, тоді орган місцевого самоврядування має оголосити конкурс і за його результатими призначити управителя для кожного з будинків чи для групи будинків.

Варто зауважити, його потрібно було обрати ще навесні, але, тернополяни з цим не поспішають. 
Ймовірно, вартість комуналки підскочить у 1,5 рази. Втім, для кожного будинку буде індивідуальна ціна, про яку мешканці з управителем домовлятимуться при укладанні угоди. Плату жителі повинні погодити на загальних зборах. 

Також передбачено, що на послугу з управління буде нараховуватися пеня з моменту укладання угоди з управителем. І з 1 травня 2019р. вводить пеня за несплату вартості житлово-комунальних послуг у визначені терміни. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Марина

    Взагалі я зрозуміла, що відповіді не буде
  • Марина

    Поясніть чому кошторис для один будинків суттєво різниться від інших,  врахуйте об’єми робіт та кількість квартир
  • Анонім

    Шановні ви жартуєте щоб обслуговуванням газових мереж займався так званий ЖЕК це капец будинку .Я скажу по прикладу ПП Люкс так вони роботу ,яку ж самі пишуть в планах не виконують по 3 роки і хто його знає чи виконають .Люди які не цікавляться ,що їхнє обслуговуюче підприємство має виконати на протязі року сидять на лавочках цілими днями і бідкаються ,що нічого не роблять .А у мене питання ,а вони пробували заставити обслуговуючу кантору працювати ,а вони ходили і цікавилися ,що в планах ,що виконано ,а що ні, і чому . Повірте я готовий заплати у 1,5 рази більше ,але у 3 рази більше я спитаюся у цієї контори ,що в планах ,що зроблено , що не зроблено ,чому не зроблено і куда пішло бабло мешканців .
  • Svitlana Shvayka

    Та ну)))))І Ну нічого тримайте штани руками, блазень вам допоможе!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up