Як тернополяни бойкотують "росіян"

Як тернополяни бойкотують "росіян"
Тернополян, як і жителів інших областей України, активно закликають ігнорувати російські товари. Усе більше людей долучається до цієї акції. А на днях людей закликали до бойкоту і білоруських та вірменських товарів.

Добре вдарити по російській економіці може відмова від використання тамтешнього газу. Але це — прерогатива наших високопосадовців. Рядові ж тернополяни можуть бойкотувати російські продукти, косметику та інші товари. Це не завдасть нищівного удару російській економіці, але все ж ефект буде. І принаймні це мобілізує українців, підніме їхній патріотизм, вважають економісти.

Нагадаємо, бойкот російських товарів — ненова ідея. Таку акцію розпочали активісти громадського руху "Відсіч" іще в серпні 2013 го, після заборони ввезення українських товарів до Росії. Бойкот росіян відновили під час Євромайдану і почали активно пропагувати з початком вторгнення окупантів до Криму.

Відео дня
> Супермаркет готовий забрати російське з полиць

Активісти вже створили відповідні листівки з переліком брендів, які треба бойкотувати, а також альтернативні товари. Це — солодощі, снеки, м'ясні та молочні продукти, напої, засоби гігієни, побутова хімія, речі для дому та інші товари. Ці листівки поширюють в Інтернеті, а також роздають людям на вулицях. Перші ластівки такої акції вже є: в Івано-Франківську 14 магазинів зняли з продажу російське.

Бойкотують російські товари і в Тернополі. Активісти роздають людям листівки і пропагують акцію в Інтернеті. Небайдужі тернополяни розмістили кілька білбордів про бойкот російських товарів, створили сайт 46.net.ua, а також вивішують у соцмережах звіти про товари агресивного сусіда на полицях магазинів. 

У супермаркетах на цінниках тепер часто позначають країну-виробника її державним прапором. А окремі заклади зараз продають російські товари зі знижками: купуючи один товар, на другий такий отримуєте знижку 50%. Тож ми запитали, чи бойкотують тернополяни російські товари. Переважна більшість опитаних відмовилися від товарів сусідньої країни, бо їх обурює агресія Росії в Криму.
У прес-службі торгово-промислової групи Fozzy Group (у Тернополі вона представлена супермаркетами “Сільпо”) прокоментували так: “Якщо сьогодні ви бачите товари російського виробника на полицях наших магазинів – це означає, що або в Україні немає їхнього аналогу, або вони користуються попитом серед українців. Власне відверто російських торгових марок у нас одиниці, та є товари знаних міжнародних компаній, що представлені в Україні, але вироблені на території РФ. Це не є у звичному розумінні російські бренди, адже виробничі потужності таких мультинаціональних корпорацій розташовані по всьому світу. І ці продукти люблять і купують люди у всіх регіонах нашої країни. Якщо навіть і таку продукцію українці перестануть купувати – ми гарантуємо, що ми виведемо її з асортименту.”

{photo_gallery id=3669|}

Треба знайти альтернативу

—Звичайно, бойкот російських товарів має певний позитив для нас, рядових громадян, — говорить економіст, начальник управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека. — Це — вияв патріотизму, нашої незгоди з діями Росії. Я й сам бойкотую російське. Якщо сусідня країна веде себе так агресивно, то ми повинні чинити опір. Не купую­чи товарів, виготовлених в Росії, ми зменшуємо їхні прибутки, які потім у вигляді податків надходять у російський бюджет.

Водночас співрозмовник додає, що у наших супермаркетах продають не 60% російських товарів, як це припускають, а близько 15% від усього асортименту. А для того, щоб ефект від бойкоту товарів краї­ни-агресора справді був відчутним, слід проводити його на держрівні. Тобто мають бути рішучі дії нашої влади у відповідь на агресію росіян.

—Росія забороняє ввезення українських товарів до себе, арештовує рахунки українських підприємств у Росії — "Рошену" тощо, — продовжує він. — А наші лише заявляли про введення візового режиму та інші санкції. Але насправді їх не втілювали Приміром, є думка відмовитись від споживання російського газу. Керуючись виключно патріо­тизмом, можна сказати: негайно відрізаємо трубу російському газу! Але як економіст, я розумію, що це — неможливо. Бо треба шукати альтернативні джерела постачання газу.

Коментар

Андрій Новак, голова Комітету економістів України :

—Звичайно, ефект від бойкоту російських товарів буде, але він — швидше психологічний, мобілізуючий. А щоб завдати максимальної шкоди Росії й особисто Путіну, треба бити по їхній больовій точці — "Газпрому". По-перше, слід розірвати угоди на поставку газу від "Газпрому" в Україну та ЄС. Ті країни Європи, які не можуть обійтися без російського газу взагалі, а таких у Європі зараз є шість, мають принаймні зменшити об’єми споживання газу. По-друге, треба вийти з проектів "Газпрому" — Північного і Південного потоків.?Ці дві дії знищать "Газпром" і водночас завдадуть нищівного удару російській економіці. Бо це підприємство дає половину всіх доходів. До того ж, це — удар особисто по Путіну, який є джерелом усіх наших бід. Україна запросто може відмовитися від російського газу. Власного газовидобутку достатньо для потреб українських споживачів. Промислові потреби можна задовольнити, наростивши власний газовидобуток, а також використовуючи реверсне постачання з Європи.
Бойкот російських товарів — це, звісно, допоміжний захід, патріотичний, додає він.
— Крім того, якщо російські товари знімуть із полиць наших магазинів, їх замінять українські аналоги, — каже він. — А це шанс для розвитку вітчизняної економіки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up