Чи справді у Тернополі захмарна ціна на квартири? Рахуємо, за що беруть гроші

Чи справді у Тернополі захмарна ціна на квартири? Рахуємо, за що беруть гроші
Фото: Марія Бочан

Коливання курсу долара, вартість будівельних матеріалів, зміна оплати праці та ряд інших чинників. Що ж найбільше впливає на ціну квадратного метра в Тернополі, запитуємо у забудовників.

Попри кризу, банкрутства і пандемію, ціни на квартири в Україні в першому кварталі 2021 року зросли в середньому на 11,6%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, про це повідомляє Державна служба статистики.

Пані Юлія, яка переїхала у Тернопіль із Хмельницького, розповідає, що просто негативно вражена дорожнечею нерухомості. 

— Ми не хотіли купувати житло в Тернополі, бо в моєму рідному Хмельницькому набагато дешевше і більший вибір. Та через роботу чоловіка змушені були дивитися щось у Тернополі: ціни тут захмарні, а вибрати особливо не було з чого. Два роки тому вступили у дольову участь в Тернополі. Про ремонт мовчу, певно прийдеться їхати на заробітки, бо треба вкласти стільки ж, як коштує сира квартира, — бідкається жінка.

Відео дня

Що впливає на ціну

Які ж чинники впливають на ціну за квадратний метр житла у новобудовах? Оскільки саме первинний ринок нерухомості користується найбільшим попитом, зосереджуємось на ньому.

Журналісти “RIA плюс” звернулися за допомогою до кількох будівельних компаній, аби дізнатися, як саме формується ціна на житло. 

Тож далі розповідаємо про основні чинники, якими з нами поділилися. 

У той же час, директор будівельної компанії «Проф-Тер Буд» Сергій Щеглецький розповідає, що у його компанії на ціну за метр квадратний у новобудовах впливають два головних чинники: локація і будівельні матеріали, з яких будується об’єкт. Бо є матеріали від економ до преміум-варіанту. Наприклад, на одних метр квадратний вікна вартує тисячу гривень, а у дорожчих новобудовах може коштувати і 2500 тисячі гривень. 

Оплата праці та паркінги 

Святослав Лебонтов – директор будівельної компанії «Тернопіль-ПрестижБуд» пояснює, що на ціну за квадратний метр їхніх новобудов, у першу чергу, впливає вартість будівельних матеріалів, адже «ПрестижБуд» зводить будинки винятково із натуральної керамічної цегли.

Другим чинником керівник називає оплату праці. Також на ціну впливають податки, які компанія сплачує в повному об’ємі, вартість підключення до інженерних мереж, вартість внесків у пайовий фонд розвитку інфраструктури міста.

– Це – основні чинники, які формують собівартість і кінцеву ціну. Крім цього, усі будинки компанії обладнані підземними паркінгами, у які йдуть ліфти безпосередньо з під’їзду для комфорту мешканців. Також усі житлові комплекси зводимо за концепцією «вільний від автомобілів двір», тобто усі двори вільні від авто через великий підземний паркінг. Відповідно, це дає велику прибудинкову територію: можливість розміщення відпочинкових зон не тільки для дітей у вигляді дитячих майданчиків, а й для підлітків у вигляді футбольних стадіонів і для дорослих у вигляді альтанок. Наприклад, є житловий комплекс «Енергія» – живий приклад нашого вищеописаного проєкту «вільний від автомобілів двір», — зазначає директор.

Дорожчають матеріали

На ціну метра квадратного впливає і вартість матеріалів на ринку, продовжує директор “ТОВ Макбуд” Юрій Ковальчук. Він розповідає, що протягом останніх шести місяців йде тенденція до здорожчанню матеріалів, починаючи від металу і закінчуючи сировинними матеріалами. 

– Ціна деякої сировини зросла орієнтовно від 50 до 70%, — говорить пан Ковальчук. — Наприклад, протягом календарного року ціна арматури зросла у ціні на 100%. Зараз всі на ринку переглядають вартість метра квадратного. Як мінімум, собівартість змінилася на 10-15%. 

Другим чинником, який впливає на ціну, за словами співрозмовника, є заробітна плата. 

– Кожного року йде тенденція до підвищення зарплати працівникам. У такій сукупності разом з інфляцією це дає тенденцію до подорожчання ціни за метр квадратний житла у новобудовах, – говорить він.

Основні причини зростання цін, за словами експертів-співрозмовників, такі:

Читайте також У Тернополі чи у сусідів: де та чому дорожче житло. Аналізуємо (ГРАФІКА)
 




 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Діма Андрущенко

    Тому що будівельні фірми в долі з владою.. ..відкати
  • Вася Ємчук

    Дешевше купити за кордоном
  • Юрій Чіпак

    Бо в Тернополі нема конкуренції одні тернопіські і будують на відміну від інших міст, тому ціни космос.
  • Andrii Hutsaliuk

    Жодна з тих фірм, які зазначені у статті не диктують ціни на нерухомість
    Їх диктують інші фірми, про які всі знають
    От їх коментар був би цікавий

    Марія reply Andrii Hutsaliuk

    Про які це інші фірми всі знають?))) Я, наприклад, не знаю, назвіть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up