Які саджанці можна купити на ринку та як їх правильно обрати

Які саджанці можна купити на ринку та як їх правильно обрати
  • З настанням осені, на ринку почали продавати сажанці фруктових дерев та кущів.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, що та за скільки можна купити, та як правильно садити дерева, щоб ті прижилися.

Багато тернополян мають земельні ділянки – дачі, городи та прибудинкові території, де можна вирощувати квіти та різні плодові дерева. Восени багато хто не тільки збирає урожай та прибирає свої ділянки, а і саджає нові дерева та кущі.

- Я займаюсь виноградництвом уже кілька років, – розповідає тернополянин Павло. – Зазвичай саджанці готую сам або купую у знайомого. Так виходить дешевше. Раніше мав лише «Молдову», але потім усі кущі вирізав і засадив кращими сортами. Білий виноград їмо свіжим, а з червоного варимо сік, але для цього треба мати соковарку. Фруктові дерева та різні кущі не потребують такого догляду як виноград. Головне – обробляти дерева від паразитів.

Чи варто саджати восени?

Багато людей переймаються, що восени не дуже підходяща погода для садівництва. Корені рослин, які і так слабкі, можуть просто замерзнути. Тому багато людей займаються цим лише весною, коли грунт достатньо вологий і починає прогріватися. Але продавці розповідають, що краще за все висаджувати кущі та дерева саме восени.

Відео дня

- Краще за все висаджувати фруктові дерева та кущі саме восени, – розповідає одна з продавчинь пані Зіна. – Якщо садити деревця весною, то ви втрачаєте по суті рік. Восени земля волога і сажанці встигають прижитися, пустити нові корінці і тому весною вони вже добре починають рости.

Ще одна перевага осінньої висадки – можливість оцінити сам саджанець. Як кажуть продавці, варто дивитись не лише на корінь, а й на листя з бруньками. Листочки повинні виглядати здоровими, без незрозумілих плям. Плями можуть свідчити про хвороби.

Як боротися з хворобами

Різні дерева та кущі можуть бути вражені хворобами та паразитами. Листя покриваються плямами, починають засихати. Також, рослини можуть покриватися цвіллю та гнити.

- Деякі види дерев та кущів вразливі до різних хвороб, – розповідає пан Павло. – Яблуні часто вражать різні хвороби. Листя покриваються жовтими плямами. На листочках винограду з’являється цвіль. Вона зазвичай або біла, або синювата. Іноді листя покриваються пухирцями. Але є такі сорти, які нічим не хворіють. Варто заздалегідь більше дізнатися про той чи інший сорт, щоб обробити саджанець спеціальними засобами. А от хворі саджанці купувати не варто, бо вони не приживуться. Вони слабкі і навіть добрива і отрути їм не допоможуть.

У Тернополі є багато магазинів для садівництва. Чимало з них є на ринку. Окрім насіння можна придбати і різні отрути. Щоб правильно визначити захворювання рослини, варто показати вражений листок продавцю, або хоча б сфотографувати рослину.

- Отрут є багато, і вони зазвичай усі універсальні, – розповідає продавець Олег. – Але потрібно знати, що саме вражає дерево чи кущ. Якщо це комахи – треба один тип отрути, якщо цвіль – інша.

Отрути коштують недорого. Вартість однієї упаковки вартує близько 10 – 30 гривень. Їх потрібно розводити у воді згідно інструкції та обробляти вражені рослини. Іноді рослини потрібно обприскувати, а деякі отрути розводять у воді та підливають нею корінь.

Що можна купити на ринку

На ринку є великий вибір різних фруктових дерев та кущів. Можна купити різні сорти яблук, груш, черешні, персиків, смородини, малини, шовковиці та інших рослин. Одна з переваг осінньої висадки – можливість побачити самі плоди та спробувати їх смак. Продавці часто мають плоди яблук, які можна не тільки оглянути, а і скуштувати.

Як розповідають продавці, тернополяни добре купують сажанці яблук, груш та черешні. Малина сорту «Жовтий гігант» також користується попитом.

- Незвичайні плоди завжди приваблюють садівників, – каже один з продавців. – Білу чи чорну черешню або малину-гіганта не завжди можна купити в магазині чи на базарі, а якщо і можна, то це дуже дорого.

Ми зібрали середню вартість саджанців різних сортів фруктових дерев та кущів: 

 

Ціна:

Черешня «Наполеон»

70 грн

Черешня «Чорнокорка»

70 грн

Черешня «Валерій Чкалов»

70 грн

Вишня «Шпанка»

70 грн

Вишня «Володимирська»

70 грн

Вишня «Мічуринка»

70 грн

Шовковиця «Малинівка»

40 грн

Нектарин «Інжирний»

80 грн

Персик «Нектарин»

80 грн

Персик «Ананасний»

80 грн

Персик пізній «Ерлі Роял»

80 грн

Кизил «Лук’янівський»

40 грн

Яблуня «Президент»

60 грн

Яблуня «Червонець»

60 грн

Яблуня «Чемпіон»

60 грн

Яблуня «Білий налив»

60 грн

Груша «Кюре»

70 грн

Груша «Вікторія»

70 грн

Груша «Повисла»

70 грн

Смородина «Дана»

40 грн

Смородина червона «Цукрова»

40 грн

Смородина червона «Джонкер»

40 грн

Аґрус «Рожевий 2»

60 грн

Аґрус «Малахіт»

60 грн

Аґрус «Берил»

60 грн

Малина «Жовтий гігант»

20 грн

Як запевнили продавці, зараз продають лише ті сорти рослин, які можна саджати восени. Якщо правильно це зробити – вони з великою вірогідністю приживуться. Однак дехто з покупців скаржився, що саджанці просто засохли.

- Купувала яблуньку, але вона засохла, – каже тернополянка Ольга. – І полила її добре, і корінці були гарні, але щось не прижилась. Може грунт непідходящий був, а може води було не достатньо.

Продавці ж кажуть, що не варто викорчовувати такий саджанець, бо цілком можливо, що він пустить молоді листочки весною, навіть, якщо на вигляд здається, що він не прижився.

Як правильно саджати

Щоб деревце чи кущик прижився, варто правильно висадити їх. Як розповіла продавчиня пані Зіна, не потрібно купувати різні добрива. Дерева готові до посадки. В ямку можна насипати попіл. Золу часто використовують при посадці не тільки саджанців, а і різного насіння.

Яму потрібно добре залити водою, навіть якщо грунт вологий. Після посадки треба ще підлити води. Періодично потрібно стежити, щоб земля була достатньо волога.

Поруч можна вкопати опору, щоб дерево не похилилось від вітру та не зламалось. Але варто пам’ятати, що в промерзлу землю садити дерева не варто.   

Також, можна придбати і спеціальні добрива, які використовують при посадці. Як розповів один з продавців, упаковка універсального добрива буде коштувати близько 35 гривень. Її вистачить на кілька дерев. Спеціальний порошок потрібно розвести в зазначеній кількості води та підливати дерево. Є розчини, в які потрібно опускати корінь саджанця на кілька днів до висадки.

- Є невеликі упаковки добрив по 5 – 10 гривень, – каже продавець Олег. – Є для фруктових дерев, є для кущів. Якщо ви саджаєте виноград – краще придбати спеціальне добриво, але є і універсальні.

Для профілактики від грибків можна придбати і звичайний мідний купорос. Продавець розповідає, що його потрібно розвести в теплій воді. Розчин може мати концентрацію мідного купоросу від 1 до 3%. До розчину можна додати і вапно. Але заздалегідь його готувати не радять.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up