Все одно дорожче, ніж у сусідів: тернополяни платитимуть за газ по 8,99. Як економити?

Все одно дорожче, ніж у сусідів: тернополяни платитимуть за газ по 8,99. Як економити?
  • Уже починаючи з травня, тернополяни, як і решта українців, платитимуть за газ по-новому. Це не вперше для нас змінюють «правила гри».
  • Тепер усіх споживачів автоматично переведуть на річні контракти. До 25 квітня постачальники блакитного палива, у тому числі і тернопільське «ДП «Газпостач»», оприлюднили нові тарифи. Діятимуть вони з 1 травня поточного року і аж до 30 квітня наступного.
  • Як підскочить ціна? Чи можна економити, чи реально змінювати постачальників? Аналізуємо.

Нагадуємо, що із серпня минулого року побутові споживачі газу отримали можливість самостійно вибирати компанію-постачальника. Тобто фактично запрацював ринок газу в Україні.

Читайте також: Як змінити постачальника газу та чи вигідно це? Досвід тернополян та інструкція

7 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила постанову, якою запроваджуються річні тарифи на газ для українців із 1 травня 2021 року. Деталі дивіться на сайті gasoteka.

Як працюватимуть різні тарифи

Побутові споживачі  будуть автоматично переведені на базову річну пропозицію. 

Відео дня

Базова річна пропозиція – тарифний план «Річний» або «Фіксований» діятиме до 30 квітня наступного року. Ціна природного газу за цим тарифним планом незмінна протягом визначеного періоду.  Такий тариф захищає споживача від ймовірних коливань цін на ринку.

«Фіксований» тарифний план не передбачає жодних передплат. Як і раніше, клієнти мають сплатити лише за спожитий об’єм газу за фіксованою ціною до 25-го числа кожного місяця. Важливим є і те, що компанії-постачальники у період дії річного контракту зможуть змінювати ціну лише у бік зменшення, збільшувати ж ціну для газових компаній буде заборонено.

Тариф «Місячний» передбачатиме щомісячне оновлення компаніями ціни на газ за декілька днів до початку кожного наступного періоду. Цей тариф враховуватиме усі цінові зміни на ринку газу: як у сторону збільшення, так і в сторону зменшення. 

Приміром, якщо ціна влітку, ймовірно на газ буде меншою, вигідно заздалегідь обрати місячний тариф. Для того, щоб приєднатися до даного тарифу, споживачеві доведеться подати обраній компанії заяву-приєднання.

Можливість повернення до річного контракту буде прописана у вашому договорі. Тому зважайте.

Було 9,90 за 1 м. куб., знизили до 8,99

Уже оприлюднили базові ціни на газ, за якими українці платитимуть з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Вартість блакитного палива для тернополян також відома. Якщо ви не обрали іншого постачальника, то зверніть увагу на тарифи місцевого ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз». Отож, спочатку підприємство встановило наступну ціну газу для обох тарифів – «Річного» та «Місячного» - 9,90 грн за 1 м. куб.

Журналісти «20 хвилин» проаналізували вартість за кубометр газу по всій Україні. Так, найнижчі річні ціни газу в Україні – від 7,80 грн до 7,96 грн за кубометр запропонували 5 компаній.

Скільки за газ платитимуть міста, які розташовані неподалік Тернополя

Зокрема, ціну 7,80 грн за кубометр запропонувало ТОВ "Агросинтез Трейдінг", 7,88 – ДП «Евода трейд» КП «Луцькводоканал», 7,89 грн – ТОВ «Черкасигаз збут» і ТОВ «Уманьгаз збут», 7,96 грн – Газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

Газопостачальники сусідніх областей установили наступні ціни: ТОВ «Львівгаз збут» – 7,99 грн, ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» – 7,99 грн, ТОВ «Хмельницькгаз збут» – 7,99 грн, ТОВ «Рівнегаз збут» – 7,99 грн, ТОВ «Чернівцігаз збут» – 7,99 грн.

Дані із сайту minfin

То чому в Тернополі така висока ціна? Про це «20 хвилин» намагалися запитати у заступниці  директора підприємства «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» Галини Голоюхи. Однак, як повідомила секретар, та була на нараді. Згодом усі наші спроби поспілкуватися з нею увінчалися невдачею. На прохання перетелефонувати у підприємстві так і не відреагували.

Минулого тижня на офіційному сайті газопостачальної компанії з’явилася наступна інформація: «Компанія «Газпостач» працює над зниженням ціни на природний газ. Повідомляємо наших споживачів про те, що компанія «Газпостач» активно веде переговори із ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» щодо зниження річного тарифу та отримання доступу на рівних умовах всіх постачальників природного газу. Надіємось на позитивний результат перемовин у досягненні компромісу та подальшу співпрацю з постачальником».

Уже 30 квітня на офіційному сайті повідомили наступне. 

«Після тривалих і непростих перемовин нам вдалося досягти зниження вартості до позначки 8.99 гривень за 1 метр кубічний у межах тарифів  «Річний» та «Місячний».  Саме такою буде вартість природнього газу для клієнтів компанії «Газпостач» у травні 2021 року. Перемовини ще тривають, і,  сподіваємося,  надалі отримаємо можливість надавати послугу нашим споживачам ще за нижчою ціною»,  йдеться в дописі.

Отже, ціна для тернополян  8,99 за кубометр. Це все одно більше, ніж у сусідів. 

Треба заплатити ще і за розподіл

Не варто також забувати і про те, що кожен побутовий споживач природного газу має два договори: на постачання природного газу та на його розподіл. Це дві різні послуги.

Постачальника природного газу ми обираємо вільно, а його розподіл здійснюють облгази, які є природними монополістами.

Перший заступник голови правління – головний інженер газорозподільної компанії ПрАТ «Тернопільгаз» Володимир Караванський  розповів «20 хвилин», що ціна за розподіл газу встановлена з 1 лютого 2021 року та, за попередніми прогнозами, залишатиметься незмінною до кінця року. Відтак, тариф на послуги розподілу природного газу становить 1,79 грн за 1 м. куб на місяць (без урахування ПДВ).

Як можна зекономити

Раніше ми вже писали про те, як обрати іншого постачальника газу та кого можуть обрати тернополяни.

Тож, вочевидь, треба зрівняти ціни усіх постачальників і зробити свій вибір.

Власник зі згоди співвласників може змінити постачальника природного газу з 1 серпня 2020 року. На даний момент в Україні налічується приблизно 50-ть газопостачальних компаній.

Де знайти перелік постачальників газу?

Зараз формуються зручні сервіси, де можна просто і легко знайти всіх постачальників, порівняти їх умови та цінові пропозиції.

Нині існує кілька варіантів пошуку:

  1. Сайти постачальників за назвами компаній (задати у пошуковику, наприклад, Google);
  2.  Мобільний додаток «Енергетика онлайн» (в App Store і Google Play).
  3.  Портал «Газотека».
  4. Додаток Приват24 («Сервіс» - «Послуги» - «Мої постачальники»).

Важливо! Серед переліку постачальників (до прикладу, у зручному порталі «Газотека») радимо уважно розібратися, чи їх послуги розповсюджуються на всю Україну чи виключно на певну область.

Головними причинами зміни постачальника є економія Ваших коштів та покращення сервісу обслуговування. Якщо Ви мали проблеми з неправомірними нарахуваннями, якістю обслуговування чи інформування – опція зміни постачальника саме для Вас.

Перевірити, чи компанія дійсно має право на постачання газу, можна на сайті НКРЕКП, вибравши розділ «Публічна інформація» – «Набори даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (Реєстр)» – «Ліцензійний реєстр НКРЕП» та натиснути на нього.

Далі файл із повним переліком ліцензіатів НКРЕКП завантажиться на комп’ютер. У цьому електронному списку треба знайти постачальника природного газу за його юридичною назвою та у розділі «Статус ліцензії» перевірити її чинність.

Інструкція по зміні постачальника природного газу:

  1. Вибрати нового постачальника за допомогою вищезгаданих сервісів. При виборі компанії важливо врахувати не лише ціну, а й відгуки клієнтів, фінансовий стан компанії та якість обслуговування.
  2. Зібрати необхідні документи та подати заяву-приєднання. Компанії, які працюють онлайн, дозволяють подати заяву та документи не виходячи з дому. Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так і надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну скриньку.
  3. Отримати повідомлення від нового постачальника про приєднання або відмову протягом 21 дня від подання заяви.
  4. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника і сплатити його протягом десяти днів з моменту отримання. Вам не потрібно контактувати зі старим постачальником та отримувати довідку про відсутність боргу. Угода про постачання газу із попередньою газовою компанією розривається автоматично з моменту укладання нової угоди.

Які документи потрібні?

  1. Заява-приєднання до умов договору постачання природного газу з підписами власника та за наявності співвласників (підписи зареєстрованих осіб, що проживають в помешканні, непотрібні).
  2. Копія паспорта (всі сторінки). Деякі постачальники просять поставити електронний підпис, деяким - досить фотографії паспорту.
  3. Копія ідентифікаційного коду.
  4. Документи, якими визначено право власності чи право користування на приміщення та, у деяких випадках, довіреність від особи-власника;
  5. Остання платіжка за розподіл або постачання газу.

Документи можна надіслати на поштову чи електронну адресу постачальника або ж принести їх до офісу компанії.

Перелік документів та вимоги до них у різних постачальників можуть відрізнятися! Телефонуйте та дізнавайтесь у газопостачальників найвигідніші умови для себе.

 

Читайте також:

Як змінити постачальника газу та чи вигідно це? Досвід тернополян та інструкція
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (49)
  • Ростислав Гарасимчук

    Зараз зебіли в коментах пояснять, що насправді зараз навіть дешевше ніж за "баригу"
  • Галина Павлівна

    Тернопільгаз все робить, щоб користувачі шукали собі інших постачальників!
  • Марія Починок

    На Тернопільщині самі багатші, чи не так?
  • Ruslan Melenchuk

    А ще нехай 20 хвилин промоніторить ціни на житло,в порівнянні з сусідами Хмельницьким,Івано-Франківськом…зате в нас деякі тротуари в бруківці🤣
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up