За «карткою тернополянина» черги, як за ковбасою у Союзі

За «карткою тернополянина» черги, як за ковбасою у Союзі

Через підвищення вартості проїзду у громадському транспорті, місцеві жителі масово кинулися виготовляти собі "картки тернополянина". Черги до приміщення ТОВ «Системний зв’язок» (вул. Чорновола, 1) займають з самого ранку.

Нагадаємо, що виконком міської ради затвердив нові тарифи для проїзду у громадському транспорті: 6,7,9 грн у маршрутках та 5,6,8 – у тролейбусах. Для власників «картки тернополянина» плата є найменшою – 6 і 5 грн відповідно. Раніше, коли ціна по картці і проїзному була однаковою, не було необхідності стояти в черзі та платити 57 грн за виготовлення Файної картки. Тепер ситуація змінилася. Через великий попит – і довжелезні черги. Тернополяни обурюються, бо мусять втратити півдня, аби здати необхідні документи.

Чекають щонайменше 2-3 год.

- Якщо хочеш зіпсувати собі день, піди робити "картку тернополянина"! – говорить читачка Тетяна. – Усе дуже непродумано: документи приймають лише в одному приміщенні – на вулиці Чорновола. Я подавала копії паспорта та ідентифікаційного коду онлайн, прийшла, щоб забрати картку і чекала в черзі майже три години. Уже в 10-ій ранку людей було аж на два поверхи. Навіть не уявляю, що там після 17.00 коїться!

Відео дня

Жінка розповіла, що мало користується громадським транспортом, картку робила для доньки-школярки. Для себе прийняла рішення ходити пішки. Адже, каже, сервіс у тернопільському транспорті навіть 4 грн не вартує, не те, що 9.

Журналіст «20 хвилин» вирішила перевірити, чи справді на Чорновола такий ажіотаж. На вході зустріла тернополянку Лілію Степанову, яка відстояла в черзі 2,5 години .

-  Просто бардак! Стільки людей, що не можна зробити так, як у цивілізованих країнах? Якщо хтось на роботі, то просто фізично не має змоги витратити стільки часу, - обурюється вона.

У приміщенні справжній аншлаг: черга справді з другого аж до першого поверху. І так, кажуть тернополяни, цілий день.

- Я такого давно не бачив! Пам’ятаю, як у Союзі так стояли за лікарською ковбасою, - жартує Віталій Вернюк. – Є люди, які прийшли віддати документи, є ті, хто вже хочуть забрати, і всі стоять в одній черзі.

Анкети не читають, а підписують

Інші панянки обурюються, що при вході немає списку документів, які потрібно принести із собою. Тому часом доводиться приходити двічі. А ще люди не розуміють: чому одразу не можуть видавати картки, чому ще місяць потрібно на них чекати.

- Навіть банківські картки видають одразу, а тут ще місяць чекай, потім знову чергу стій, - обурюється пані Лариса.

У довжелезній черзі є і батьки з дітьми. Для них це перетворюється на справжнє випробування.

- Стоїмо вже три години, діти голодні, змучилися, - каже пані Оксана. – А ще  в анкеті, яку дають заповнювати, вказано: «знеособлення». Мене, як християнку, це ображає. Що це значить? Чому з мене людину роблять не особу? Узагалі мені цікаво, хоч одна людина в черзі читала заяву перед тим, як її підписувати, ми навіть не знаємо, де потім використають наші персональні дані, які ми надаємо, аби отримати цю картку.

Поспілкуватися з Віталієм Васильківим, який є директором даного підприємства, не вдалося. Адже його на роботі журналіст не застала. А на телефонні дзвінки він не відповідає. Начальник відділу автоматизованої системи оплати ТОВ «Системний зв'язок» Христина Бабій каже, що люди йдуть цілий день, працівники змушені працювати без обіду. Робочий день починається о 8.00 і закінчується о 18.00.

Можуть подати заявку онлайн

- Сам прийом документів триває недовго – хвилин 5-7, - говорить вона. – Після того, як тарифи зросли, охочих дуже багато. Аби не стояти в черзі є можливість подати заявку онлайн на сайті https://fayna-karta.te.ua, там можна одразу оплатити вартість картки – 57 грн, при цьому кошти будуть списані з банківської картки тернополянина. Через 25 робочих днів Файна картка буде готова. Кожна людина отримує талончик із номером, тому може попередньо передзвонити та дізнатися, коли краще прийти.

Начальник відділу також додала, що картки тернополянина можуть отримати всі жителі сіл, які входять до складу Тернопільської ОТГ, а також ті особи, які офіційно працюють в місті. Для того останні повинні надати довідку з роботи чи копію трудової книжки.

У заяві, яку переглянула журналіст «20 хвилин», і справді вказано, що людина дає згоду на «перевірку, обробку, збір, використання … знеособлення її персональних даних». На рахунок знеособлення, як пояснює Христина Бабій, це на випадок того, коли тернополянин втратив картку, вони стирають всю інформацію у системі, аби інші особи не могли скористатися нею. Однак про те, на скільки захищена особиста інформація тернополян, яку вони передають в руки приватному підприємству, співрозмовниця говорити не береться. Каже, що то питання до юристів та директора.

Наостанок журналіст попросила начальницю показати свою Файну картку. Але та, як виявилося, її досі не зробила. 

Оскільки поспілкуватися із паном Васильківим так і не вдалося, редакція «20 хвилин» підготує інформаційний запит, аби дізнатися, скільки «наварює» приватне підприємство на виготовленні картки, чи можуть тернополянам гарантувати безпеку використання їхніх персональних даних та кому вигідна ця схема з диференціацією проїзду в Тернополі. Про це читайте у наступних випусках газети «RIA плюс» та на сайті «20 хвилин».

 

 

Список документів, необхідних для отримання «картки тернополянина» (не пільгової):

- анкета-заява;

- оригінал та копія реєстраційного номера облікової карти платника податків (ідентифікаційного коду);

- оригінал та копія документу, що посвідчує особу (паспорт громадянина України);

- оригінал та копія документу, що підтверджує офіційно зареєстроване чи фактичне місце проживання чи офіційне місце роботи у м. Тернопіль;

- копія квитанції про оплату вартості виготовлення карти.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Михайло Прлдлппр

    цирк. зарадм одного рубля економії там стояти? це втрачений народ. Телефон картка NFC

    Петро Білецький reply Михайло Прлдлппр

    Не заради одного рубля, а заради 0 грн. Тому що все багато скарг шо знімає по 8 грн. Так шо це ще один спосіб нагнути лоха, а потім ше з нього поіздіватись
  • Олександр Дуда

    Дебіли...(((
  • Петро Білецький

    Ви тільки подивіться на цих лошар !!!! ВСЕ ТАКИ ЛОМАНУЛИСЬ ЗА КАРТКАМИ.... Село неначе погоріло, неначе люди подуріли, німі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть - Шевченко (не футболіст).
  • Elena Kotsyuk

    Хай краще на акцію протесту виходять(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up