За що та як живуть тернопільські нардепи

За що та як живуть тернопільські нардепи

51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати держпосади обіцяють нардепам та чиновникам у разі внесення неправдивих відомостей в е-декларацію 2015 року

Цикл публікацій із дослідженнями достовірності декларацій тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. У статті "За що можна притягнути нардепа до відповідальності" ми аналізували декларації нардепів Романа Заставного, Ігоря Побера та Миколи Люшняка. Далі аналізуємо декларації за 2014 р. та е-декларації за 2015 р. нардепів Юрія Чижмаря, Тараса Пастуха, Олега Барни, Тараса Юрика та Михайла Головка.

Не вказав нерухомості

В одного з найбільших товстосумів Верховної Ради Юрія Чижмаря у декларації 2014 р. не вказано ряду нерухомого майна. Зокрема, квартири площею 76,1 кв. м в Ужгороді, яка, згідно з новою е-декларацією, перебуває у власності дружини нардепа пані Катерини ще з 2005 року. Немає там і трьох земельних ділянок, з яких одна площею 1200 кв. м у с. Стовп'ягах, що у Переяслав-Хмельницькому районі. Інша — площею 2342 кв. м у с. Стоянка Києво-Святошинського району. Власником зазначених земельних ділянок, за даними е-декларації, є дружина нардепа. Щодо третьої земельної ділянки, то вона в Ужгороді. Загальна площа становить 23 кв. м — перебуває в оренді у нардепа з 2011 року.

Відео дня

Майже 52 млн грн спадщини

У новій е-декларації за 2015 р. екс-голова Тернопільскої обладміністрації вказав досить велику суму річного доходу своєї сім'ї - 52 302 157 грн. Проте основна сума цього доходу — спадщина, яку отримала його дружина Катерина Іванівна від Івана Мацьківа — 51 877 440 грн. З декларації народного обранця видно й те, що він жодної нерухомості в нашій області не має.

Також декларант зафіксував у документі багато нерухомого майна, право власності на яке його дружина набула у 2015 році, а саме: дві квартири — одна в Ужгороді, площею 82,5 кв. м, інша — у Києві, площею 101 кв. м. Також дружина пана Юрія має у Києві чималий офіс площею 89,7 кв. м, житловий будинок в Ужгороді на 236,9 кв. м та дві земельні ділянки. Одна — в Мукачевому на 555 кв. м, інша в Ужгороді — 1200 кв. м. І це все - лише за 2015 р. Загалом сім'я народного обранця в е-декларації вказала чотири квартири, три з яких в Ужгороді та одна - у Києві. Також у столиці є офіс і сім земельних ділянок, три з яких - під Києвом, а чотири - на Закарпатті. Там же є один будинок.

З нової декларації видно й те, що дружина нардепа Катерина має стосунок до чотирьох підприємств, зокрема ПАТ "Концерн Електрон", ТОВ "Площа Ринок", ТОВ "Акванова Гідроресурс" та ТОВ "Акванова Девелопмент". Свою причетність нардеп вказав лише до благодійної організації “Міжнародний фонд Івана Франка”. Та за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пан Чижмарь є ще й співзасновником ГО “Карпатський дім”.

Має вісім ділянок

Досить нестандартна ситуація із декларацією в іншого нардепа від Тернопільщини — Тараса Пастуха. Зокрема, у старій декларації за 2014 р. народний обранець декларує п'ять земельних ділянок загальною площею 3233 кв. м. У новій е-декларації фіксує вісім ділянок загальною площею менше одного квадратного метра — 0,88 кв. м, з них: 0,03 кв. м у Тернополі, 0,05, 0,07 та 0,08 кв. м — у Губиному Бучацького р-ну.,0,09 кв.м - у Підгородньому Тернопільського р-ну, 0,45 кв.м - у Кутківцях Зборівського р-ну, 0,05 кв. м. - у Петрикові та 0,15 кв. м - у Байківцях біля Тернополя. Також декларант у 2015 році зафіксував корпоративні права дружини Ірини на ТОВ "Файне місто".

У декларації 2014 р. народний обранець не вказав житловий будинок, що у Губиному Бучацького р-ну, право власності на який, згідно з даними е-декларації,  він отримав ще у 2009 році (у 2008-2010 рр. він був головою Бучацької райадміністрації). Щодо земельних ділянок, то з восьми задекларованих у 2015 році сім, за е-декларацією, набули права власності до 2014 року і лише одна - у 2015 р. Тобто дві земельні ділянки пан Пастух не вказав у декларації 2014 року.

Вся нерухомість — на тещу

Ряд невідповідностей у заповненні декларації ми знайшли і у провладного нардепа Олега Барни. Зокрема, пан Барна у документі за 2014 р. не вказав жодного житла. Однак з нової е-декларації видно, що ще у 2011 р. він набув права на нерухомість площею 77,4 кв. м у селі Білобожниця Чортківського р-ну. Більше того, декларант не вказав автомобіль Ford Sierra 1987 р., на який, згідно з е-декларацією, ще у 1999 р. набув право власності.

Землевласником у сім'ї нардепа є виключно його теща Марта Антків. Вона володіє чотирма ділянками у згаданому вище селі. Загальна площа цих ділянок становить 6503 кв. м. До слова, теща пана Барни набула права власності на всю землю у 2013 році.

Також у новій е-декларації депутат не вказав жодної приналежності до будь-яких організацій. Однак, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Степан Барна є керівником діючої Чортківської районної партійної організації політичної партії "За Україну!"

Тарас Юрик не вказав квартири

Досить скромні декларації у ще одного провладного нардепа від блоку Петра Порошенка -Тараса Юрика. До прикладу, у декларації за 2014 р., окрім скромного доходу в розмірі 63 258,58 грн, немає нічого. Проте у новій е-декларацї нардеп вказав дві квартири, одну - у Києві, площею 73 кв. м, іншу - в Тернополі — 52,6 кв. м. Щоправда, нерухомість не його — він її винаймає. Доходи сім'ї пана Юрика у 2015 р. зросли і становлять майже 200 000 грн. Та незважаючи на такі скромні доходи, сім'я Юриків зуміла накопичити чималу суму в розмірі 1 151 800 грн.

У нардепів багато спільного

У новій е-декларації Тарас Юрик не вказав жодної приналежності до будь-яких організацій. Проте, за даними Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, нардеп є керівником діючої Тернопільської міської партійної організації політичної партії "За Україну!". Також, використовуючи цей ресурс, журналіст з'ясував, що Тараса Юрика та Романа Заставного об’єднує підприємство ТОВ "Протекшн-Груп". Проте зв’язок простежується через Зіновія Юрика та Йосипа Заставного — батьків нардепів, які є співзасновнниками цього підприємства. Але бенефіціарним власником є лише батько Тараса Юрика.

Як було зазначено у попередній публікації, нардепів також об’єднують досягнення на аграрній ниві, а саме - спільні патенти на систему контролю використання посівного матеріалу та на систему для ідентифікації і перевірки даних щодо оригінальності товару.

За тверезий спосіб життя

Свободівець Михайло Головко за мірками навіть тернопільських нардепів живе досить скромно. Дохід сім'ї у 2015 р., як вказав у документі народний обранець, - лише 146 709 грн. Та, незважаючи на такий прибуток, народний обранець накопичив майже мільйон готівки. Цікава ситуація у Михайла Головка і з нерухомістю, а точніше - з її оцінкою. Нардеп ще у далекому 2000 р. за 64 кв. м житла віддав трохи більше 10 тис. грн. Проте у 2015 р. ці ж квадратні метри оцінив вже у 1,25 млн грн. Також з нової декларації видно, що пан Головко пропагує тверезий спосіб життя, оскільки є головою ГО Рух "Твереза Україна" та членом ГО “Рух "Твереза Тернопільщина". Але не вказав, що, як свідчать дані Єдиного держреєстру юридичних і фізосіб, є співзасновником та керівником ТОГО "Захист рідної землі".

Тож можна підсумувати, що не дивлячись на малі річні доходи, народні обранці таки зуміли накопичити значні суми грошей як у національній, так і в іноземній валюті. Більше того, вони купували нерухомість та авто за кругленькі суми. Звідки готівка у нардепів, у деклараціях не зазначено.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vlad Vladuk

    ПІДАРАСИ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up