Заборона НБУ мати інші кошти на зарплатній картці – фейк

Заборона НБУ мати інші кошти на зарплатній картці – фейк

Новина про те, що Нацбанк черговою постановою заборонив вільно користуватися зарплатними картками, стривожила тернополян. Насправді ситуація інша, роз'яснюють місцеві фахівці.

Нещодавно ЗМІ поширили інформацію про те, що українцям нібито заборонили вільно користуватися зарплатними картками, а також рахунками, на які нараховуються стипендії, пенсії, виплати на дітей та інші соціальні виплати. У публікаціях посилаються на документ від Нацбанку №25-110 / 55892, який 10 лютого 2017 року був розісланий по усій банківській системі нашої країни. А також роз'яснюють документ від НБУ. Мовляв, якщо це зарплатна або студентська картка, то на неї мають надходити виключно зарплата або стипендія. І нічого іншого. Людина не може там зберігати інші свої заощадження, крім тих грошей, що надходять від роботодавця або навчального закладу, або користуватися рахунком для грошових переказів. 

Роздули неіснуючу проблему

  • Насправді ЗМІ роздули неіснуючу проблему, адже фактично йде мова про внутрішньобанківські процедури, а саме розмежування коштів, дохід у вигляді процентів від доходу, який не оподатковується, - коментує банківський фахівець Любов Прийдун. 

Для цього в межах існуючого банківського рахунку клієнта можуть бути створені інші рахунки, а саме для зарахування заробітної плати та інших виплат. Адже згідно з чинним законодавством по таких рахунках можуть здійснюватись всі види розрахунково-касових операцій, які не пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності. 

Відео дня
  • Якщо ж клієнт бажає відкрити депозитний рахунок, доходи від якого оподатковуються, то банк в такому випадку як відкривав так і продовжуватиме відкривати окремий вкладний рахунок, - наголошує фахівець. - Тому по-суті для клієнтів практично нічого не змінилось.

Постанова НБУ чинна з 2014 року

  • Насамперед хочу зазначити, що це інформація ще за 2014 рік, - наголошує керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку Тернопільської області Олександр Жильцов. - Постанова Нацбанку головним чином торкається питання податкового обліку рахунку. Цей порядок жодним чином не відобразиться на питанні власного користування карткою. 

За його словами, мова йде про те, що у випадку, коли банк нараховує додатковий дохід на залишок коштів на картці, то на цей дохід повинен бути нарахований відсоток податку, знову ж таки, якщо цей дохід буде. 

  • Разом з тим, відповідно до законодавства, зарплатні рахунки не можуть бути оподатковані, - каже фахівець. - Відтак, зарплатний рахунок у фінансовій звітності ведеться окремо, а особистий окремо.

Співрозмовник наводить приклад, і каже, що банк нараховує 10% річних на залишок на картці - фактично дохід з депозиту та з зарплати він не вираховується. Але користувач картки може покласти на зарплатну картку і інші кошти, на які також буде нараховуватись відсоток доходу, однак вже оподаткований. Отже, для того, щоб не брати зайві податки на дохід, було прийнято відповідну постанову. 

  • У сучасних банках вже давно на одній пластиковій картці користувача ведеться декілька рахунків, - наголошує пан Жильцов. - Та погодьтесь, власнику картки при здійснені платежу не цікава внутрішня механіка бухгалтерських та податкових проводок. Головне, що є можливість швидко оплатити і так само швидко зарахувати кошти. Наприклад, до зарплатної картки ПриватБанку відразу підв'язано кілька бухгалтерських рахунків - це рахунок для перерахування зарплати, рахунок для особистих коштів, рахунок для бонусів, зароблених в мережі БонусПлюс. Це як гаманець, в якому кілька різних відділень, однак ви ж користуєтесь вцілому гаманцем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віталій Ониськів

    Швидше за все, це помилка рерайтерів, які не дивляться, що копіюють...
  • Мефодій Харитонович

    ех... видко комусь то вигідно...
  • Niko

    оце писаки) аби роздути з мухи слона
  • Тамара Цвіркунець

    Цікаво кому це вигідно поширювати таку брехливу інформацію?..

    Niko reply Тамара Цвіркунець

    і так рейтинг нбу на 0 то ше й дальше його опускають

    Діонісій reply Тамара Цвіркунець

    тому, кому треба щоб люди були в не розумінні, і про це думали, то пухтін козел ! :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up