Зберегли виробництво і працівників. Досвід харківського підприємства, яке переїхало на Тернопільщину

Зберегли виробництво і працівників. Досвід харківського підприємства, яке переїхало на Тернопільщину
Підприємство з Харкова вже більше місяця працює у Хоросткові

З початком повномасштабного вторгнення росії до України багато підприємств із регіонів, де були активні бойові дії, намагаючись врятувати виробництво, переїхали в більш безпечні регіони України. «20 хвилин» розповідають про ті з них, які тепер працюють на Тернопільщині.

У 2014-му році у Харкові створили підприємство «Ньютон Колд», де серійно виробляли промислове холодильне обладнання. На самому підприємстві запевняють, що вони були єдині такі в Україні. Їх холодильники використовують на великих пивзаводах, пивоварнях, молокозаводах та інших підприємствах. Відповідно, для охолодження рідин: пива, молока, води. 30 працівників мали замовлення, виконуючи всі побажання клієнтів за два тижні. Допоки 24-го лютого вся робота припинилася.

— Перші два тижні після вторгнення ми всі лишалися вдома в Харкові, спілкувалися між собою в чатах, сподіваючись, що ось-ось все закінчиться, — згадує власник компанії Антон Новіков. — Потім я вирішив, що потрібно щось робити, сказав команді, що поїду шукати, де ми будемо працювати, куди переїжджати. Команда наша трохи розпалася. Хтось залишився у Харкові, хтось поїхав за кордон, — розповідає пан Новіков.

Допоміг клієнт компанії

У пошуках нової локації для роботи чоловік опинився на Тернопільщині, де скористався допомогою одного з пивовиробників, який раніше був клієнтом компанії.
— Він допоміг з житлом, я ще був у Харкові, але вже знав, що мені буде, де оселитися. Далі цей клієнт розповів, що у Хоросткові у нього є площа, вона вільна, нічого там не виробляється. Якщо хочете – можете орендувати, — каже Новіков.

Тож харківський підприємець оглянув приміщення, потім вирішив, що воно йому підходить. Більше того, його дуже здивувала вартість оренди, адже у порівнянні з харківськими цінами, тут було втричі дешевше.

Так виготовляли холодильне обладнання у Харкові
Так виготовляли холодильне обладнання у Харкові

Мабуть, найскладніший етап на шляху релокації підприємства — це його переміщення. Виникають труднощі з командою.

Відео дня

— Я сам з таким зіткнувся. Бо ти не хочеш їхати, але в той же час не хочеш і залишатися. І так, і так погано. Треба обрати щось одне з поганого. Наприклад, наш начальник виробництва казав, що він не буде їхати, бо немає замовлень. І він краще у Харкові безкоштовно сидітиме, ніж тут треба ще й за оренду житла платити. Тому довелося швидко для нього якесь замовлення знайти – виробників води у Тернополі, — пояснює Новіков.

«Укрзалізниця» та «Укрпошта»

Справжній квест доводиться проходити бізнесменам, які наважуються на релокацію своїх виробництв, з перевезенням  обладнання. По-перше – нестача коштів, оскільки переїзд «Ньютон колд» розпочинався через місяць після повномасштабного вторгнення, то банально відкладені гроші – скінчилися. За цих обставин у нагоді стали «Укрзалізниця» та «Укрпошта».

— Якось я знайшов інформацію про допомогу в релокації виробництв, заповнив форму. Зателефонували мені та сказали, що можуть, допомогти перевезти залізницею. Я кажу: ну як це залізницею? А до неї як я доїду? Сказав, що мені треба дві-три фури, відповіли, що фур немає. Телефонували потім ще кілька разів, і я вже почав думати інакше: а чому це, власне, я не буду їхати залізницею? Поїхали, — розповідає Новіков.

ПЕРЕЇЗД. Тоді постало нове питання: а як довезти все до «Укрзалізниці». Ті, хто допомагав в організації релокації підказали, що з цим допоможе «Укрпошта». Після цього постало ще одне складне завдання: все зібрати та підготувати до переїзду, оскільки у Харкові щодня обстріли. Ті працівники, які ще лишалися у місті, приїжджали та працювали годину-дві, більше не вдавалося.  У Харкові було неможливо придбати матеріали для пакування, відтак їх до відправляли з Тернополя. На збори пішло кілька тижнів. «Укрпошта», «Укрзалізниця», тиждень вагон з обладнанням був у дорозі. У підсумку все приїхало до Хоросткова. І практично з колес підприємство взялося за роботу, оскільки вже мали замовлення, яке довелося взяти, щоб переконати у необхідності переїзду працівників. Також лишалися ще кілька недороблених у Харкові. 

15% від нормальної завантаженості

У ХОРОСТКОВІ. Переїзд підприємство розпочало ще у березні. А на Тернопільщину обладнання прибуло лиш на початку травня. Зараз компанія працює, має три замовлення. У порівнянні зі звичайними умовами, це приблизно 15% від нормальної завантаженості підприємства.

Більшість працівників, які займалися безпосередньо виробництвом, також переїхали до Тернопільської області. Решта співробітників працюють дистанційно. Хтось з інших регіонів України, а хтось з-за кордону. Є робітники, які зараз захищають Україну зі зброєю в руках. На Харківщині лишилися тільки двоє робітників, але і вони найближчим часом приїдуть на нову локацію виробництва.

А в таким умовах виробляють холодильне обладнання в Хоросткові

Щоб облаштувати умови, кажуть на підприємстві, потрібно ще використати орієнтовно 200-300 тисяч гривень. Зробити необхідне освітлення, обігрів та інше, хоча й зараз умови придатні для роботи.

Довгострокових планів у компанії намагаються не будувати. Ставлять собі завдання на два-три тижні вперед. Головне завдання – це втриматися на плаву, виплачувати заробітну плату співробітникам.

Також підприємству довелося трошки переорієнтувати свою роботу. Якщо раніше основним продуктом було виробництво охолоджувачів, то тепер активніше займаються сервісом подібного обладнання, не лише свого виробництва.

— Це насправді дуже виручає. Це малі замовлення і виробники можуть витрачати на них свої кошти. А на  великі замовлення, нове обладнання — не готові, — пояснює Новіков.

Планують повертатися

Якщо говорити більш глобально, про період, коли закінчиться війна, то у «Ньютон колд» бажають повернутися до Харкова. Але в той же час стверджують, що залишати Тернопільщину не планують.

— Ми тут облаштовуємо все стаціонарно, будуємо виробництво. Це буде наша друга виробнича база, філія. Коли все закінчиться, то, оскільки ми з Харкова, поїдемо назад. А тут підберемо команду, працівників, які будуть також виготовляти таке ж саме обладнання. Будемо з одного боку України – Харків, з іншого – це буде Тернопіль. Інших варіантів немає, — говорить власник.

Також чоловік каже, що коли підприємство повернуться працювати до Харкова, то він перевезе його з обласного центру до якось невеличкого міста у області. Оскільки йому сподобалося, як можна працювати у Хоросткові. Лиш на оренді та оплаті за комунальні послуги можна економити приблизно 100 тисяч гривень на місяць.

 

Читайте також:

Зі Слов’янська у Тернопіль: як евакуювали підприємство під обстрілами. Кому пропонують роботу?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Петров

    Правильно всім  українським москалям червона дорога атзападенці  на заробітки

keyboard_arrow_up