Лише половина атовців отримали землю в Тернополі. А чи є для інших?

Лише половина атовців отримали землю в Тернополі. А чи є для інших?
  • Понад 7 років триває війна на Сході України. За цей час АТО змінилося на ООС. 
  • Чи виділяють насправді в Тернополі землі атовцям і де зараз ще можна взяти — дізнавалися журналісти «20 хвилин». Кому відмовляють і які є реальні проблеми? 
  • Щоб дочитати до кінця, потрібно авторизуватися або ж оформити підписку. Завдяки Вашій підтримці наша редакція залишається незалежною.

 

З часу запровадження ініціативи щодо надання земельних ділянок учасники АТО (ООС) області подали 14 029 заяв до Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області та органів місцевого самоврядування регіону про надання земельних ділянок. Військові вже отримали у власність 8 863 земельні ділянки, загальною площею понад 7 тисяч гектарів.

Як бачимо, чи не кожен другий воїн нашої області отримав землю безоплатно. А скільки в Тернополі? 

Найбільшу кількість земельних ділянок учасники АТО (ООС) отримали у Тернопільському районі – 1 720 наділів, загальною площею 293,9108 га та в місті Тернопіль – 1 551 ділянок, площею 93,66 га Тернопільської області. 

Відео дня

Таку інформацію знаходимо на офіційному сайті Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області станом на 18.06.2021 року.

Тернополянин Андрій, який брав участь в АТО на Сході України в 2014-2015 роках, каже, що тоді без проблем отримав землю в Тернополі. 

Наголошує воїн на місці реєстрації, адже за нею виділялася земля. Тобто, якщо ви учасник АТО чи ООС і хочете отримати землю, то будьте готові, що місцезнаходження землі буде прив'язане до вашого місця реєстрації.

 –  Наприклад, якщо ви прописані в Козові, а живете і хочете землю в Тернополі, то доведеться офіційно прописатись у Тернополі. Як ні, тоді отримуйте землю в Козові,  –  радить чоловік. 

Право на землю

Статтею 121 Земельного кодексу України визначені норми безоплатної передачі земельних ділянок у власність, у тому числі для учасників АТО.

Учасники АТО мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 га;

– для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів не більше 0,01 га.

Зокрема, Закон передбачає однократне безоплатне отримання земельних ділянок у власність  у межах визначених норм по кожному виду землі.

Це означає, що кожен учасник АТО, як і будь-який громадянин, має право отримати у приватну власність по одній земельній ділянці різного цільового призначення, відповідно до згаданого переліку. 

Читайте також: Чи є ще земля в Тернопільській громаді для безкоштовної приватизації? Поради для тих, хто хоче її отримати

Для отримання права власності на земельну ділянку, учасники АТО подають до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки наступні документи:

  • клопотання довільної форми (в такому клопотанні обов’язково зазначаються бажані розміри земельної ділянки та її цільове призначення);
  • додаток: графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки;
  • паспорт громадянина України;
  • документ, що підтверджує участь особи в АТО (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Скільки учасників АТО і ООС у громаді

Скільки ж загалом учасників АТО/ООС на території Тернопільської міської громади, станом на 2021 рік? 

Нагадаємо, що до Тернопільської територіальної громади, крім м. Тернополя, увійшли села: Кобзарівка, Вертелка, Курівці, Малашівці, Іванківці, Чернихів, Глядки, Плесківці, Городище, Носівці.

Начальник управління соцполітики Тернопільської міської ради Володимир Сулима повідомив, що на території Тернопільської громади загалом  2050 атовців.

Скільки виділили і де ще виділяють

Журналісти «20 хвилин» звернулися із офіційним запитом до міської ради. 

Заступниця голови міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Вікторія Остапчук повідомила, що рішеннями міської ради і міськвиконкому визначено  земельний масив на вул. Микулинецькій під відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд на території міста Тернополя тернополянам-військовослужбовцям, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції.

З 2014 року Тернопільська міська рада прийняла рішення щодо передачі безоплатно у власність земельних ділянок:

А своєму річному звіті 7 листопада мер Сергій Надал підтвердив, що 759 учасників АТО і ООС уже затвердили проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, а 811 учасників АТО отримали дозволи на виготовлення проєктів землеустрою.  Грошову компенсацію за земельні ділянки отримали 99 військовослужбовців, а ще 10 – стали власниками квартир. 

Міська рада поінформувала наших журналістів, що додатково 1224 учасникам АТО передані безоплатно у власність земельні ділянки для будівництва індивідуальних гаражів, які розміщені за адресами: вул. Піскова, вул. Микулинецька, вул. С. Будного, вул. Н. Гірняка, вул. Гайова, вул. О. Довженка.

Крім того, Тернопіль є центром Тернопільської міської територіальної громади, у яку увійшли: місто Тернопіль, села Кобзарівка, Вертелка, Курівці, Малашівці, Іванківці, Чернихів, Глядки, Плесківці, Городище, Носівці з розпорядчими функціями у тому числі щодо земель комунальної власності у межах всієї територіальної громади.

Вікторія Остапчук додала, що Тернопільською міською територіальною громадою здійснюються заходи щодо розроблення детальних планів для садибної забудови (Ж-1).

Станом на даний час, затверджено на місцевому рівні містобудівну документацію, якою визначені проектні території під житлову забудову (Ж-1), розміщення садибної забудови на території с. Малашівці Тернопільської міської територіальної громади.

Таким чином, для наших атовців під виділ визначено земельні масиви у Тернополі на вул. Микулинецька і у с. Малашівці.

Чи є проблеми з виділенням землі

Які є реальні проблеми із виділенням землі нашим воїнам? Про це запитуємо у екс-депутаті міської ради і екс-голови земельної комісії міськради, чинного депутата Тернопільської районної ради та секретаря «земельної комісії» Андрія Шкули. 

 —  Зазвичай в учасників АТО проблем з отриманням землі в містах чи селах не було. Особливо в перші роки. Місцеві влади намагались або виділяти великі земельні масиви для розподілу між бійцями, або ж йшли на зустріч коли хтось сам знаходив собі земельну ділянку. До слова, не лише місцеве самоврядування, а й державна влада сприяли наданню землі. Як от, приміром, по два гектари під ОСГ чи масив в десятки гектарів, які роздали під садівництво на Львівській. Зараз ситуація гірша. Площа вільної землі зменшується, учасників АТО  — більшає. До прикладу, якщо говорити про Тернопіль, то в «черзі» не одна тисяча. Подібна ситуація і в ОТГ. Для того місцева влада мала шукати земельні масиви з числа земель, які до адміністративно-територіальної реформи були за межами населених пунктів, а зараз потрапили в юрисдикцію місцевих рад. У Тернополі, до слова, знайшли альтернативний шлях — грошові компенсації для тих, хто не зміг скористатись правом на землю. Щоправда, грошей, як і землі, вистачає не усім. 

Речниця міської ради Мар'яна Зварич уточнила, що грошова компенсація учасникам АТО/ООС сягає понад 75 тисяч грн та виплачується з бюджету громади. Сума розраховується з урахуванням базової вартості 1 кв. м. нормативної грошової оцінки земель м. Тернополя.

Скільки ж відмов у межах безоплатної приватизації землі протягом семи років отримали учасники АТО і ООС від міської ради, нам не вдалося довідатися. Як нам відповіли у міській раді, такого окремого обліку звітності вони не ведуть. 

Якщо вам відомі випадки відмови з різних причин виділити землю в рамках безоплатної приватизації учаснику АТО чи ООС, повідомте про це редакцію у коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up