Зіпсовані продукти й тисячі гривень на паливо: підприємці Тернополя про обмеження електрики для них

Зіпсовані продукти й тисячі гривень на паливо: підприємці Тернополя про обмеження електрики для них
  • На Тернопільщині обмеження потужності електроенергії стосуються 67 підприємств. Величина обмеженості – до 30% від фактичного навантаження в зимовий день. 
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з підприємцями і дізналися, як вони підлаштували умови роботи, чи закупили альтернативні джерела живлення, чи мають збитки.

Проблеми з електроенергією виникли через пошкодження об’єктів внаслідок російських ракетно-дронових атак. Про наявність обмежень щоранку повідомляє Укренерго, а також визначає часові проміжки їхнього застосування. Наприклад, 19 лютого обмеження потужності діяли з 06.00 до 09.00 та з 15.00 до 20.00, а ось 20 лютого – з 05.00 до 21.00. Чи вже підлаштувався бізнес?

Планую встановити на сонячні панелі 

Віталій Шепель має крафтове українське виробництво. Він виготовляє сублімовані батончики, овочі, фрукти та ягоди, вітамінно-протеїнові коктейлі. Обладнання на підприємстві повністю залежить від електроенергії.  

– Має працювати сублімаційна сушка, камера шокового заморожування, пакувальне обладнання, овочерізка. Для шокового заморожування продуктів мені вистачає 40 хвилин, тому підлаштовуюсь під графіки відключень, – говорить підприємець. – А ось процес сублімації триває майже добу і переривати його не рекомендують, щоб не зіпсувати продукти. Бували випадки, що доводилося викидати продукцію на смітник і починати все з початку. Це дуже дороговартісно, тому вже використовую у роботі альтернативні джерела живлення. 

Відео дня

На виробництві Віталій Шепель встановив генератор, потужністю 5 кВт, але це додаткові витрати на десятки тисяч гривень. 

– Для роботи сушки достатньо 3 кВт, тому додатково до генератора можу увімкнути ще якийсь прилад. Коли діють графіки відключення світла, то на місяць треба до 40 літрів палива, отож рахуйте, що понад 20 000 грн додаткових витрат, – аналізує Віталій Шепель. – Так, трохи несправедливо, що першочергово вимикають підприємства, адже ми сплачуємо податки, підтримуємо економіку України. Але витримати можна, якщо врахувати загальну ситуацію в країні.

Наразі тернопільський підприємець розглядає варіант встановлення сонячних панелей, адже це допоможе йому стати енергонезалежним. 

– Я вже все прорахував. Орієнтовна вартість сонячної панелі на 1 кВт коштує $700. Для повноцінної роботи виробництва мені вистачає 5 кВт. Отож множимо і отримуємо $3500. Тобто, я маю одразу сплатити $3500 і буду енергонезалежним від загальної системи, яка регулярно страждає від обстрілів, – додає Віталій Шепель. 

Працюємо на досвіді блеукатів 

DELTA FOOD – релоковане із Запоріжжя підприємство. Там виробляють – майонези, соуси, гірчицю та олію. Попри наявність альтернативних джерел живлення, завод частково працює під час відключення світла. 

– У нас є дизельна котельня, генератор, потужністю 240 кВт. Але з ними ми не можемо залучити всю виробничу потужність, все обладнання, тому зменшується наша продуктивність. У той час собівартість продукції виросла, адже котельня та генератор потребує палива, обслуговування. Загалом відключення та обмеження світла негативно позначається на економіці підприємства, але маємо триматися, щоб не підводити партнерів, – говорить Тарас Кутко, партнер заводу DELTA FOOD. 

Задіюємо котельню та генератор  

На підприємстві «Молокія» виготовляють молочну продукцію, яка потребує дотримання чітких правил зберігання, перевірки температури та вологості. Тому про альтернативні засоби живлення керівництво подбало ще з початку повномасштабного вторгнення. 

– Сушка казеїну потребує великий відсоток парів, отже має працювати ще й котельня. Ми розуміли, що можуть бути проблеми з газом та світлом, тому перестрахувалися. Нині маємо два дизельні генератори, кожен по 1 350 кВА. Також перевели котельню на дроблену деревину (тріску), частково відійшовши від використання блакитного палива. Дроблена деревина частково перекриває вартість пари. Якби взагалі не було газу та електроенергії – ми змогли б працювати на дизельному паливі та дробленій деревині. Але в такому випадку переробка молока була б дорожчою. Загалом варто розуміти, що робота генераторів – це збільшення витрат на виготовлення продукту, – говорить член наглядової ради Сергій Барановський.

Через графіки відключень, обмеження потужностей є чимало незручностей, але треба підлаштовуватися, наголошує пан Сергій. 

– У даній ситуації бізнес повинен розуміти, в якому часі ми живемо, має робити все можливе, щоб бути незалежним від постачальників світла та газу. Звичайному населенню теж нелегко, – каже він.

Без генераторами ми не витримали б

До нових обмежень підлаштовується і власниця кав’ярні Анна Григоревська. Аби бізнес продовжував працювати незалежно від графіків відключень, довелося придбати генератор на 7 кВт. Його вистачає, щоб забезпечити електроенергією кавомашини, кавомолки, льодогенератор, холодильну вітрину, два холодильники та кондиціонер.

– Завжди маємо паливо про запас. При відключенні світла заклад працює у звичному режимі, можлива пауза в роботі до п’яти хвилин, щоб запустити генератор, – говорить власниця кав’ярні. – Для персоналу відключення додають роботи і відповідальності: стежити, щоб пальне було в генераторі і про запас, в разі необхідності заправити його, ввімкнути/вимкнути. Але маємо підлаштовуватися, якщо хочемо працювати надалі. 

Вартість продукції під час відключення світла не змінюють, каже Анна Григоревська, хоча у цей період найбільше страждають фінансово.

– Як на мене, відключення та обмеження електроенергії для бізнесу – не найкраща ідея. Нині підприємці переживають нелегкі часи, а проблеми з електроенергією – додаткові випробування та ускладнення. Не кожен витримує, не кожен має додаткові ресурси, щоб підлаштуватися. 

Повідомляють в індивідуальному порядку 

Графіки – це документи, де вказаний перелік споживачів промисловості та потужність, до якої ці підприємства мають знизити своє споживання. Враховуючи вказівки Укренерго, фахівці повинні особисто зв’язатися з представником підприємства і повідомити про введені обмеження для них. 

– Дотримання цих графіків контролюють інспектори, відповідальні за обʼєкт. Вони або дистанційно зчитують лічильники завдяки програмі Автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) і бачать об’єм споживання, його зміну. Також можуть виїздити на обʼєкт для наочної перевірки і замірів споживання, – повідомила Марія Федик, прессекретарка «Тернопільобленерго».

Увага! Якщо підприємства не дотримуються обмежень, у такому випадку інспектори надають попередження, а також можуть примусово вимкнути світло на рекомендований від Укренерго термін. 

Додамо, що у Міністерстві енергетики України закликають бізнес імпортувати електроенергію для власних потреб. Зі слів міністра енергетики Германа Галущенка, це дозволить уникнути потенційних обмежень у споживанні та збільшити обсяг електроенергії всередині країни. Детальніше про імпорт електроенергії підприємствами області розкажемо у наступному матеріалі. 

Читайте також:

На даху Шумської лікарні встановили сонячні батареї: мають економити до 800 тисяч з бюджету

Пільговий тариф на електроенергію отримають українці, які використовують електропалення

Вже по 2,50 за літр: чому зростає вартість води в автоматах Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр
    зіпсовані продукти ? а ті підприємці знали шо зимою мінусова температура на вулиці ?
    Aндрій reply Олександр
    До чого тут мінусова температура? Ви читали статтю? Для різних продукту потрібні різні температурні режими при зберіганні та виготовленні а це сублімація, бродіння. Навіть хліб якщо почати пекти і залишити на 3 години поки нема електроенергії не буде мати належної якості.

keyboard_arrow_up