Італійка показала у фільмі, як за старою світлиною шукала в Україні будинок свого дідуся-єврея

Італійка показала у фільмі, як за старою світлиною шукала в Україні будинок свого дідуся-єврея

Італійська режисерка Міколь Рубіні представила тернополянам свою документальну стрічку «Шлях до гір» («La Strada per le montagne»), зафільмовану в Україні, в селищі Ямна Івано-Франківської області. Перегляд та обговорення фільму за участю режисерки та її помічника Андрія Воронова відбулися 4 грудня у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» в рамках Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA-2019.

Для Міколь Рубіні – це дебютне повнометражне кіно. Знімальна група працювала впродовж трьох років. В основі сюжету – пошук будинку, де народився дідусь Міколь Рубіні Самуїл Тагер. Усе про що вона знала – це його болючі спогади про Україну, про розстріл німцями усіх рідних під час Другої світової війни, його втечу до Москви, потім п’ятирічне заслання в Сибіру, повернення в Москву, де зустрів свою майбутню дружину, втеча до Польщі, згодом до Італії.

Режисерка разом із своїм помічником Андрієм Вороновим та оператором Давіде Мальді приїхала у село Ямна на Прикарпатті і за старою світлиною 1919 року розшукали місце на території не діючого санаторію, де стояв будинок родини її дідуся. Проте на територію знімальну групу не впустили, оскільки територію захопили рейдери і, поставивши непривітних охоронців, категорично заборонили вхід будь-кому зі сторонніх. Місцеві жителі спочатку раді гостям, але дуже швидко починають ставитись до новоприбулих з пересторогою. Спроба зйомок у місцевому краєзнавчому музеї натикається на скандал. У кадрі неодноразово постає напівтемний і загадковий ліс. Він пам’ятає про багато жахіть, які відбувалися тут в часи Другої світової війни.

Оповідь за кадром веде сама Міколь: «Чим більше триватимуть пошуки, тим більше мешканці села заплутуватимуться у порожнечі своєї колективної пам’яті. Двоє із них стануть неоціненними помічниками: найстарший місцевий партизан Петро і таксист Юра. Їхні спогади проллють світло на долю будинку, перш ніж село знову порине у свої мовчазні таємниці».

Відео дня

Та все ж Міколь Рубіні вдалося домовитися з охоронцем, який дозволив їй посеред ночі зайти на територію, щоби потім повідомити, що будинок її дідуся знесли близько 30 років тому, а на його місці побудували новий готель.

Фільм «Шлях до гір» змушує замислитися над трагічними долями людей, що пережили Другу світову війну, а особливо євреїв, яким вдалося вціліти.

Довідка                                                                              

Міколь Рубіні народилася у Мілані 1982 року. Вивчала живопис у Міланській академії красних мистецтв та аудіотехнології у Школі Ірмус у Мілані. Із 2006 року працює як художниця, створюючи переважно відео-, звукові та мультимедійні інсталяції для сольних і колективних виставок в Італії і за кордоном. Її роботи присвячені певним місцевостям і пам’яті про них, а також аналізу маргінальних територій і плинові часу. У 2017 році вона заснувала l’Altauro – компанію із виробництва незалежного кіно. «Шлях до гір» – її перший повнометражний документальний фільм.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у межах проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проєкт культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документалістам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції за кордоном.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Хтось

    З вами сперечатись-марна справа.
  • петро

    До" Хтось ",якщо не зрозумів повторюю. Автор фільму своїми словами принижує українців, в той час прославляючи жидів, та видаючи їх ,як націю, яка найбільше постраждала підчас Другої світової. Так тобі зрозумілий коментар, чи тобі теж невідомі цифри загиблих українців, та жидів?
  • Хтось

    В мене закінчилися нормальні слова.Що за дурний попередній коментар?Людина знімає фільм про свою родину та піднімає питання,які болять їй найбільше.А наші "шановні" українці лиш би чіплялись до слів та ображали всіх і вся.Якщо вже на те пішло,то статтю написали журналісти.А ви,патріоти липові,закрийте свої чорні роти.
  • Сергій

    змушує замислитися над трагічними долями людей, що пережили Другу світову війну, а особливо євреїв, яким вдалося вціліти.
    Антиукраїнське висловлювання. Можливо ця жидівка не знає історії і не може зрівняти скільки загинуло українців, а скільки жидів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up