Зрікся слави і кохання задля України

Зрікся слави і кохання задля України

23 травня о 18:00 у «Палаці кіно», вул.І.Франка 8 відбудеться показ стрічки "Міф". Вхід вільний.



 

Фільму «Міф» – історія про всесвітньо відомого українського оперного співака, соліста Паризької національної опери – Василя Сліпака. З початком протистояння на Майдані Василь активно волонтерив, а згодом поїхав на схід, будучи у лавах Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» під псевдо «Міф». Загинув Василь 29 червня 2016 року, виконуючи бойове завдання від кулі снайпера. 

Фільм знятий відомими режисерами Іваном Яснієм, який буде присутній на показі, та Леонідом Кантером, який вже, на жаль, покійний.

Це уже не перший показ стрічки у Тернополі.

Відео дня

"Коли почав говорити, одразу заспівав"

«Коли він був малим, то пізно почав говорити, а коли почав, то зразу заспівав. Він співав вдома, співав на вулиці, на оперних сценах, на майданах, під кулями в окопах. Він подарував людям все, що мав – своє життя, свою любов і свою пісню».

В цій анотації до фільму «Міф» вмістилась вся суть життя героя нашого часу – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом Василя Сліпака. 23-річним юнаком він став артистом Grand Opera, причому був наймолодшим солістом за всю її ,. Мав надзвичайно рідкісний тембр голосу – контра тенор. Міг співати баритоном і, навіть, басом.

- Я не думав, що в такий спосіб буду повертатися в Тернопіль, в якому не живу вже 20 років, – зазначив на першій презентації фільму, що відбулась у Тернополі 4 листопада 2017 року, старший брат Василя Сліпака Орест. – До мене сюди часто приїжджав Василь. Він знав тут багатьох людей. Тут проживає наша родина по батьковій лінії. Авторам фільму вдалося відтворити мого брата таким, як він був. Хоч в одну годину важко вкласти життя такої людини, як Василь, але хлопцям це вдалося.

Рідних великого артиста найбільше болить те, що вже скоро буде три роки з часу його загибелі, а хлопці на передовій і досі гинуть. Всі вже звикли до цього. Влада навчилася правильно ховати героїв.

  • Війна досі триває, – каже Орест Сліпак. – Нам пора задуматися про мир. Наша сім’я дуже хотіла б, щоби історія Василя привернула увагу до хлопців, які гинуть щодня, щоб суспільство робило висновки.

Фільм починається зі сцени, де французька вчителька читає дітям книжку про Джельсоміно. В даному випадку ним є Василь Сліпак, який постав проти злого короля – Януковича. Цю історію дуже вдало передає анімація. У стрічці Василь багато співає. Перед глядачем він постає ще зовсім юним, коли співав контра тенором, потім вже зрілим артистом, оперним співаком, рокером. А ще його показали як жартівника, ловеласа, за яким упадають жінки, дуже сильно закоханого, хорошого друга, організатора мітингів, волонтера, активного учасника Майдану, добровольця, воїна, побратима, героя.

Друг артиста пригадує, як той любив пожартувати. Одного ранку, після хмільного вечора Василь вийшов на балкон лише в банному халаті і заспівав на весь голос. Автомобілі зупинилися, люди повідчиняли вікна, позадирали голови і зачаровано слухали. Доспівавши, він на мить розпахнув халат, а тоді спокійно повернувся всередину приміщення.

Це була людина принципів

У житті Василь був дуже веселою людиною. Куди не приїжджав, всюди знаходив друзів. Коли почався Майдан, він змінився. Давав багато благодійних концертів, збирав кошти, волонтерив. Та, на його думку, цього було замало. Поїхав на фронт і загинув. Його не можна було зупинити, бо це була людина принципів. Він ставив перед собою ціль і йшов до неї попри всі ризики.

У фільмі друзі згадують пророцтво ворожки, яка наполегливо не радила Василеві їхати на фронт. Але це його не зупинило. Не змогла втримати його у Франції і кохана дівчина. Він дуже сильно її любив, буквально жив нею, але коли розпочався Майдан, всередині нього стався злам. Тож Василь пожертвував їхніми стосунками задля того, щоби опинитись в горнилі буремних подій, які розгорталися в Україні. Тут він почувався справжнім.

Одним із найдраматичніших моментів фільму є справжнє відео бою, в якому загинув Василь Сліпак. Побратими з усіх сил намагались урятувати його. Вражають до сліз і кадри з похорону.

  • Фільм продовжує своє життя, як і Василь, який теж продовжує жити, але вже в інший спосіб, – зазначив ще один учасник знімальної групи Ярослав Попов. – Ми переконались, що герої не вмирають. Нам продовжують відкриватися їхні думки, нова глибина.

Василь був щирим. Понад усе цінував справедливість. Він загинув на війні, пожертвувавши славою, достатком, коханням.

  • Насправді це фільм про любов, бо у Василя був дар надзвичайно сильно любити, – підсумував режисер Ігор Ясній.

Під час прем’єри тернополяни сміялися, плакали і довго аплодували стоячи. «Міф» не залишив байдужим нікого з присутніх. Кожен замислився над питанням: «За що загинув Василь Сліпак?».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Chris Kossyk

    я перепрошую, виправіть рік смерті на 2016 рік.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up