У Тернополі почався Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez 2018

У Тернополі почався Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez 2018
  • Норвежець Йонас Кембієн на фортепіано віддувався за все тріо, учасники якого не змогли прилетіти в Україну.
  • Пристрасні італійці показали справжній клас.
  • А також була розкрита інтрига, хто ж з тернополян мав показати свій джаз – таким був перший день джазового фестивалю в Тернополі.

7 грудня у Тернополі стартував традиційний для початку зими джазовий фестиваль jazz bez. Цього року у Тернополі він відбувається втринадцяте, а в Україні його проводять уже 18-й раз.

Кожен, хто приходить слухати джаз, сприймає його по-своєму, хтось має певні очікування, а хтось чекає сюрпризів. Адже джаз - це завжди різні інструменти, несподівані повороти мелодії і неочікувані звуки із відомих інструментів.

- Тут нема очікувань. Джаз -  це завжди непередбачувано і неочікувано, - каже шанувальник джазу професор Ігор Господарський. – Це - найбільш інтелектуальна музика, і ти ніколи наперед не знаєш, що побачиш і почуєш. В цьому вся краса джазу. Приходжу на концерти майже завжди, якщо є час і я є в Україні.

Відео дня

В перший день фестивалю виступав норвезький піаніст Йонас Кембієн та італіський квартет Антоніо Флінта. А сюрпризом фестивалю став фольк-джаз від Ірини Музики та гурту «Фіра» - вони і стали тими тернополянами, виступ яких так довго тримали в секреті.

Піаніст «віддувався» за все тріо

На жаль, двоє учасників норвезького тріо Йонаса Кембієна не змогли прилетіти в Україну, тому їхній головний учасник, соліст, піаніст виступав один за всіх. 

- Йонас народився в Бельгії, але живе в Норвегії і називає себе норвезьким музикантом, - розповів ведучий фестивалю Сергій Лазо. - Він закінчив в Осло Музичну академію і формувався там як професійний джазовий музикант. 

Нам вдалося поспілкуватися з Йонасом після його виступу.

- На жаль, літак моїх друзів не зміг приземлитися у Львові через певні погодні обставини, - каже Йонас. - Оскільки я приїхав на день швидше, то мені вдалося приїхати в Тернопіль. Проте Тернополя ще не бачив, оскільки в театр прибіг одразу з потягу, навіть не зайшовши в готель, але попереду вечір і ніч, щоб побачити місто.

В інших містах тріо таки об'єднається, бо його музиканти уже прибули в Перемишль. Йонас вже спокійний, що наступний концерт тріо відіграє наповну.

Таких ситуацій як на концерті в Тернополі, коли на виступ не приїхали усі музиканти,  у нього ще не було, але критичні ситуації виникають на фестивалях, коли музиканти не встигали на концерт, коли приїздили надто пізно, чи коли шукали заміну учасника.

- Насправді одного разу була така ризикована ситуація, коли мене повідомили, що я маю замінити одного піаніста, який не зміг прибути через сніг, - пригадує музикант. - Це було несподівано, але ми справилися.

У Тернополі норвежець грав свою музику, яку виконує сам без тріо.

- Я розумів, що я сам так не звучатиму, як з усіма учасниками, тому доводилося імпровізувати і вибирати такі шматки музики, коли я б один звучав гарно і доводилося бути винахідливим в програванні своєї власної музики, - каже Йонас.

Окремий твір музикант виконав на мелодиці – цей інструмент, призначений для виконання східної музики, адже так не зіграєш на фортепіано чи роялі.

 

Італійці показали пристрасний джаз

А от італійський квартет Антоніо Флінта прибув у Тернопіль у повному складі заздалегідь і драйвово відіграли свій сет на сцені тернопільського драмтеатру.

- У випадку з італійцями всі літаки летіли куди треба, і приземлилися дуже добре і всі музиканти на місці, - зазначив Сергій Лазо. - Вони навіть мали час погуляти по місту, пообідали в «Шинку» і навіть вийшли на лід тернопільського Ставу.

  • На мої слова, що це ж небезпечно, Антонію Флінта відповів, що джаз також небезпечний, - зазначив ведучий фестивалю Сергій Лазо. - Мені імпонує, що в Тернополі є саме італійський джаз, - до нас ще не приїжджали музиканти з Італії. Хоча колись був джаз-рок з Єгипту, якщо хтось пам’ятає з тих, хто довго ходить на наші концерти. Тобто є такий екзотичний елемент в концерті.

Перед своїм виступом Антоніо розповів, що їх не злякали холод і сніг в Україні.

На запитання, що лягло в основу їхньої музики, джазмен відповів, що деякі композиції натхненні китайською поезією, інші – фактами з життя, це пригоди і подорожі. Для своїх композицій вони черпають натхнення з багатьох речей.

Квартет разом грає більше 20 років, і вони є друзями.

- Набагато легше грати, коли кожен учасник є хорошим другом, бо тоді на нього можна покластися, - каже керівник колективу. – Не можна сказати, що це не є характерно для джазу. На мою думку, багато виконавців джазу є хорошими друзями, і це допомагає виступати.

Постійних учасників гурту троє, їхні інструменти  - рояль, барабани та контрабас. А через 8 років до колективу приєднався саксофоніст.

Джаз за цей час змінювався, каже Антоніо, оскільки є різниця, коли між собою спілкуються і обмінюються думками троє людей чи четверо.

- Ви почуєте різні звуки – нехарактерні для фортепіано, саксофону, контрабаса чи ударних, - каже Антоніо. – В джазі і кахикання теж може бути своєрідною музикою. Оскільки життя, як і джаз, має і негативні моменти.

Антоніо дав свою пораду, як навчитися слухати і насолоджуватися джазом  

- Джаз - це імпровізація. Це не тоді, коли ти дивишся на картину, а коли ти дивишся на процес, як художник її малює, - зазначив керівник квартету Антоніо Флінта

До слова, 8 грудня на джазовому фестивалі – американський день. Виступатимуть Арк Овруцький і Бенні Бенак, а також Логан Річардсон і його команда.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up